|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #2 kdy: 07.06.2019, 05:42 » |
|
Nebyla by lepší fotka? Mě se nějak nezdají anií ty vodiče zapojené ve vypínači, ale třeba se mi to jen zdá. Při revizi taková prasárnička dává vědět..."pozooooor, zde se bude provádět hloubková kontrola"!
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #3 kdy: 07.06.2019, 07:40 » |
|
Také bych rád viděl lepší fotku, trochu to svádí k myšlence, že je pod šroubky prasácky zapojená licna...
A ten SYKFY kabel? Pokud nebudeme řešit nějaké možné rušení při souběhu, ale vezmeme to "pouze" podle ČSN 34 2300, není to problém, pokud silový kabel je izolovaný na 4kV. Jenže: - ten přívod na vypínač vypadá spíše na nějaký CYLY.. - dnes začíná být velkou vyjímkou i kabel CYKY s atestem na 4kV (běžně 2,5kV) - pokud u CYKY odstraníme plášť, tak jednotlivé vodiče už nesplní tu udávanou napěťovou pevnost Takže by tam měla být přepážka s izolační pevností min. 2kV nebo dostatečná mezera. Ani jedno by nebylo jednoduché tam s ohledem na omezený prostor zrealizovat
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #6 kdy: 07.06.2019, 09:06 » |
|
Samozrejme prasacina, ale : izolacna pevnost PVC je pri mechanicky neporusenom plasti radovo 30 kV / mm (vyrobca izolacnej pasky to tak udava). Vypinac demontovat, SYKFY omotat pre istotu par vrstvami izolacky , vypinac nahodit naspat. Sice to bude stale prasacina, ale elektricky izolujuca viac, ako napajaci kabel k PC, TV, koaxial, internet a vsetko mozne kdesi za TV v tesnom dotyku. Vie mi nejaky znalec normy vysvetlit, preco je zle (okrem rusenia) zahadzat do jednej drazky v tehle datovy a silovy kabel, ale ked sa dotykaju (alebo su omotane plastovym spiralovym organizerom) uz mimo steny ako privod do zariadenia, uz to nevadi ?
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #7 kdy: 07.06.2019, 09:19 » |
|
Vie mi nejaky znalec normy vysvetlit, preco je zle (okrem rusenia) zahadzat do jednej drazky v tehle datovy a silovy kabel, ale ked sa dotykaju (alebo su omotane plastovym spiralovym organizerom) uz mimo steny ako privod do zariadenia, uz to nevadi ?
Protože do drážky, na rozdíl od krabice, nelezu šroubovákem. Je tam pro izolaci kabelu podstatně bezpečněji.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #8 kdy: 07.06.2019, 11:24 » |
|
Vie mi nejaky znalec normy vysvetlit, preco je zle (okrem rusenia) zahadzat do jednej drazky v tehle datovy a silovy kabel, ale ked sa dotykaju (alebo su omotane plastovym spiralovym organizerom) uz mimo steny ako privod do zariadenia, uz to nevadi ?
A kdo tvrdí že to nevadí? To že je to většinou přehlíženo, neznamená že to nevadí. Viz například příspěvek kolegy Radima Strycharského.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Vodička
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« Odpověď #11 kdy: 07.06.2019, 14:08 » |
|
Peter Munka - jenže já řeším problém, kdy se datový kabel dotýká živé svorky vypínače 230V, resp. kontakt s živými částmi je velmi pravděpodobný. Předpokládám možnost jiskření, opálení izolace, přivedení napětí 230V na stínění nebo i vodiče onoho datakabelu, atd... Nepotřebuji slyšet, že se to tak dělá, že to jinak nejde, že se nikdy nic nestalo. Řešil jsem teď problém podobného druhu v rozvaděči. Firma to tak vždycky dělala, problém nikdy nebyl, tisíce spokojených zákazníků... Na příslušné normě jsem jim jasně vysvětlil, že to dělají blbě, v rozporu s normou a chyba je na jejich straně. Tady trochu tápu, proto se ptám. Že se mi to "jen" nelíbí a sám bych to takhle neudělal je na argumentaci dost málo. Ostatním kolegům :-*za nasměrování
|
|
|
|
Zdenek Skotnica
|
|
« Odpověď #12 kdy: 07.06.2019, 14:20 » |
|
Jenže šnůry o kterých hovoříte mají dvojitou izolaci.
A co přímo v přístrojích? Tam jsou mnohdy v jednom svazku L, N, s kabely za sekundarem trafa, stínění, další kabely přístroje..... ............ A to vše s jednoduchou izolaci a navíc stažené stahovací páskou
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #13 kdy: 07.06.2019, 15:27 » |
|
A co přímo v přístrojích? Tam jsou mnohdy v jednom svazku L, N, s kabely za sekundarem trafa, stínění, další kabely přístroje..... ............ A to vše s jednoduchou izolaci a navíc stažené stahovací páskou Ale to není problém váš jako RT, ale výrobce a příslušných výrobkových norem. A co přímo v přístrojích? Tam jsou mnohdy v jednom svazku L, N, s kabely za sekundarem trafa, stínění, další kabely přístroje..... ............ A to vše s jednoduchou izolaci a navíc stažené stahovací páskou Vložte sem prosím tu lepší fotku. Také mě zajímá skutečný stav, který není z původní fotky zcela zřejmý.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 07.06.2019, 18:17 » |
|
A co přímo v přístrojích? Tam jsou mnohdy v jednom svazku L, N, s kabely za sekundarem trafa, stínění, další kabely přístroje..... ............ A to vše s jednoduchou izolaci a navíc stažené stahovací páskou Ale to je v pořádku. Velice zjednodušeně. Jedna základní plus druhá základní se rovná dvojitá, za podmínky že obě základní jsou konstruovány na nejvyšší vyskytující se provozní napětí včetně přepěťových přechodových jevů. Toto ovšem není případ z fotografie, kde s velkou pravděpodobnos tí datový kabel nesplní podmínku přechodového děje, a navíc je od živých částí oddělen jednak povrchovou cestou a jednak vzdušnou vzdáleností, přičemž tyto vzdálenosti nesmí za provozu klesnout pod jistou mez, což opět s ohledem na způsob uložení v krabici splněno není. Samozřejmě pokud dotyčný montážník veškeré tyto podmínky výpočtem prokáže za splněné, lze uvažovat o relevantnosti takového řešení.
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #17 kdy: 07.06.2019, 20:05 » |
|
Jen trochu doplním kolegu.
Ještě se mi osobně nelíbí uložení toho kabelu pod omítku. Domnívám se že není určen k uložení přímo v omítce, třeba bez ochranné trubky a podobně.
|
|
|
|