|
Ižák Ctibor

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 09.02.2019, 14:18 » |
|
Projektant má pravdu. Nehľadajte problémy tam, kde žiadne nie sú. 1. Aké opravy chcete na tých kábloch robiť? Pokiaľ nebudú preťažované, čo je tu zrejme veľmi málo pravdepodobné, asi žiadne. 2. Porovnajte to z káblami uložené v stene. Tiež neriešite prípadnú poruchu kábla a možnú výmenu. 3. Ak sa tak bojíte o prípadné opravy, dajte ich do trubiek, dostatočne hrubých, aby sa dali v prípade potreby vytiahnuť. V každom prípade predpokladám, že vás tie káble prežijú. Skôr ich budete možno rušiť k vôli nejakej prerábky, keď pôvodné káble a trasy vám budú stejne na nič a zrušíte celý rozvod. Potom vám môže byť spôsob uloženia úplne fuk. Čiže zabetónovať a nešpekulovať.
|
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.
|
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 11.02.2019, 07:46 » |
|
Opravu jsem samozřejmě nijak neřešil, asi není důvod, proč by neměly fungovat (krom možné výrobní vady) a přímo u zdi nejsou ani moc zranitelné. Já jsem opravu už řešil.... majitel něco vrtal, přidělával nějakou tyč v obýváku..A převrtal!!..Raději bych to dal do chráničky celé!! Pak oprava není problém.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 15.02.2019, 15:25 » |
|
Já zase doporučím před položením kabelů je ještě přezkoušet na celistvost vodičů a izolační stav.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 15.02.2019, 16:11 » |
|
A ještě jsem zapomněl dodat, ty chráničky doporučím v celé délce, ono to zase tolik nestojí a beton je potvora, ve větších plochách pracuje a praská.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 18.02.2019, 08:23 » |
|
A teď odpověď lijka. Já raději koupil o 10 metrů drátu více a natáhl to kolem garáže po zdi a to jak 230 ta 400 V.
Laik píše "po zdi"........ to jako že v lištách? Já zase doporučím před položením kabelů je ještě přezkoušet na celistvost vodičů a izolační stav.
....zase bych to nepřeháněl  Někdy mi přijde, že se člověk najednou zblázní a na chvíli se z něj stane papež. A že jsme toho v podlahách natahali a bez chrániček. Dodnes jsem nezaznamenal žádný problém a věřím, že ani nezaznamenám. Pokládky kabelů do podlahy bez ochrany bych se vůbec nebál a to ani v přechodech podlaha/stěna. Pokud je stavba špatně provedena od základu a podlaha se bude trhat od stěn, pak je to celková chyba výstavby a ne elektrikáře, který dal kabely do podlahy.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
Miroslav Hlaváč

Elektřina má pomáhat,ne zabíjet!
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 23.02.2019, 20:08 » |
|
Můžete zkusit i toto ale tomto případě byla narušena hydroizolace: https://www.facebook.com/groups/178377616104086/Zdůrazňuji že nejsem příznivcem tohoto řešení. Pokud řešíte pergolu, místo pro gril apod já doporučuji další malý rozvaděč,kladu s přívodem Fezn10 a mám vyřešeno...
|
Miroslav
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 23.02.2019, 20:56 » |
|
I do podlahy se někdy vrtá. Nehledě na možné poškození kabelu zedníky při betonování. Kabel CYKY sice vydrží dost, ale ne všechno.
A co jako? V podlaze se nechá provrtat, stejně jako ve zdi. Osobně jsem viděl mnohem více kabelů poškozených při věšení obrazů a poliček, než poškozených v podlaze. Zrovna tak dost poškozených kabelů v podlaze od ukrajinců, kteří je rozšmelcovali kolečkama, jako seknutých kabelů ve zdi od toho jak zedníci zatloukají skoby či hřebíky. V listopadu jsem u zákazníka řešil provrtané kabely ve dvou místnostech, hned pod stropem nad vypínači. A to sádrošové museli vidět že kabely vedou kolmo nad vypínače a stejně do nich navrtaly natloukačky. Nepochopím. Za posledních 20 let jsem udělal poměrně dost domů a v drtivé většině vedla kabeláž podlahou. Problémů s tím bylo minimum a vždy za to mohl někdo, kdo nerespektoval ostatní profese. Nevidím v tomto uložení vůbec žádný problém, pokud jsou dodržená jednoduchá pravidla.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|