Jakub Pavlík
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« kdy: 03.01.2020, 14:35 » |
|
Na střeše máme kovový stožárek pro wifi. Jelikož elektřikáři byli rychlejší a nebo anténář pomalejší, byl tento stožár až po rozvodech a nebyl k němu připravený vodič uzemnění cya16, který byl v projektu. Než jsem na to přišel a dořešil s firmou, byl na té straně domu i fasádní polystyren, elektrikáři ten zž vodič zařízli do polystyrenu (3m kolmo nahoru), kde dál pokračuje volně po trámu až ke stožárku. Nyní chci dokončit půdu, tak přemýšlím, nad tímto drátem.
Pokud by to bylo lepší, než přímo v polystyrenu, mohu ten vodič, před finální fasádou, protáhnout nějakou chráničkou i v polystyrenu (půjde přes to obklad) a pokračovat na půdě. Je nějaká vhodná pro tento účel?
|
|
|
|
|
Jakub Pavlík
Neverifikovaný uživatel @5
|
|
« Odpověď #2 kdy: 03.01.2020, 17:54 » |
|
Dům je bungalov (9x13) se sedlovou střechou. Hromosvod, se 4 svody v rozích, po pozink okapech do betonových základů, je tažen po hřebenu, na koncích hřebene jsou malé jímače.
Cca 80cm vpravo od hřebene je zmíněná kovová trubka průměru 4cm, převyšující hřeben cca. 100cm. Na ní je "satelit" parabola od wifi (průměr cca. 25cm). Na tohle byl doplněn (po probrání s projektantem, satelit viděl) oddálený jímač (doufám, že si to pamatuji dobře), přesahující trubku na výšku od cca. 60cm, a je spojen s hromosvodem na hřebenu.
Stejnou vzálenost doleva od hřebene je komín, na kterém je také oddálený jímač s přibližně stejnou výškou(ten byl první) a opět připojený k hřebenovému vedení
Jak komín, tak i anténa je v necelých 2/3 délky domu.
zeleno/žlutý vodič, o kterém jsem mluvil, vede z vnější krabice, kde je pátý vývod ze základu a připojeny zž vodiče z rozvaděče.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #7 kdy: 04.01.2020, 09:03 » |
|
A jste přesvědčeni, že takto provedená jímací soustava stačí k ochraně celého objektu? Je objekt komplet pokrytý ochranným úhlem a koule byť r60 se ho nikde nedotkne? Mě se to na první pohled moc nezdá.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.01.2020, 12:38 » |
|
Dostali jsme se k bodu, kdy je důležité zkontrolovat vše s projektovou dokumentací. Dostatečné vzdálenosti. Ochranné prostory. Fyzické vzdálenosti mezi vodivými věcmi na střeše a ve střeše. Protože: Pokud je jímací soustava OK, není propoj na PE problém. Pokud není OK, je to další svod jímací soustavy. Tady se mrkněte na případ, který mi váš objekt připomíná: Posudek ESČR 2012Zdroje: Poučné noviny ESČR - http://www.kniska.eu/x/file/poucne_escr/at_download/file
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #11 kdy: 04.01.2020, 13:47 » |
|
... Dá se s tím něco dělat nebo je to celé na "vytrhání" a začít od znova? ...
Nedávno jsem byl u přidání stožárku, možná to byl podobně velký objekt. S ohledem na velikost objektu a provedení hromosvodu vycházela potřebná vzdálenost s na střeše cca 25cm. Museli jsme trochu upravit hřebenové vedení, aby tam ta vzdálenost v¨byla. To se dá. Ale pro stavební materiály jako cihla, beton, vychází vzdálenost dvojnásobná. A této vzdálenosti by měla vyhovět i povrchová cesta po krytině. To je častá chyba, že se to přehlíží. A u vás je tohle hodně průserové na komínu, tam ten oddálený jímač a především jeho připevnění svědčí o velkých neznalostech problematiky od všech, tedy od projektanta (pokud řešil projekt do podrobností, pokud to neobešel nějakou obecnou větou v celkovém projektu), od montéra a především od RT, který to měl celé označit za provedení nevyhovující technickým normám, provedení, u kterého se dá předpokládat, že v případě zásahu bleskem neochrání objekt před fatálními škodami. Podle mě: - pokud to chcete mít správně a seriozně, je třeba aby to na místě posoudil projektant, který "to dobře zná" a posoudil co a v jakém rozsahu by se mělo změnit - pokud vás štve, že jste zaplatil za nějaký paskvil, chtělo by to mimořádnou revizi od nezávislého RT jako podklad pro stížnost (když to nepůjde po dobrém, tak pohrozit trestním stíháním pro podvod, obecné ohrožení,...)
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #12 kdy: 04.01.2020, 18:06 » |
|
Jinak bylo to naprojektováno, tento člověk dělal cca. 70% domů v ulici.
A můžete se s námi o ten projekt podělit? Fakt by mě to zajímalo a domnívám se že jistě nejsem sám. \ No, moc radost z toho nemám. Dá se s tím něco dělat nebo je to celé na "vytrhání" a začít od znova?
Až se seznámíme s projektem a po vašem potvrzení že se jedná o skutečný stav, se dozvíte více.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #15 kdy: 04.01.2020, 22:10 » |
|
Podle fotek to nevypadá, že by tam bylo cokoliv od DEHN, takže pokud byste chtěl zažalovat projektanta, montážní firmu či revizního technika, tak jsem ochoten ve svém osobním volnu vám zdarma vypracovat seznam všech jejich pochybení.
S výrobky Dehn na střeše by váš postoj byl jiný?
|
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #16 kdy: 04.01.2020, 23:43 » |
|
S výrobky Dehn na střeše by váš postoj byl jiný?
Podobný, ale pokusil bych se najít řešení, tak aby byl výsledek dobrý pro klienta, protože přispěl na mojí výplatu. Současná situace je asi takováto: Projektant, co tomu nerozumí prodal špatné řešení - (§209 OZ). Montážní firma realizovala něco, co je v rozporu s normou.(OZ § 2630, § 2594) RT potvrdil, že je vše v pořádku (též §209 OZ, § 5, § 2901). Samozřejmě nevylučuji TZ § 272 a 273. Konkurence, která nikomu nepomůže, pouze parazituje (například na toto fórum nedali nikdy ani 1 Kč) dostala od klienta prostřednictví m spolupráce třech podvodníků peníze za výrobky, co nesplňují parametry pro použití. (OZ § 2950 Škoda způsobená informací nebo radou) Pokud chcete moralizovat, tak zavolejte do Lovosic, Ledče, nebo do Opavy a poproste je, ať přispějí pár set tisíc na toto diskusní fórum (DEHN podporuje toto fórum od roku 2002), když mají většinu trhu a zisků. Někdy by mohli udělat třeba školení (od roku 2006 počet školení, třeba jenom na výrobky = 0) Osobně vnímám jako chucpe, pokud se mne někdo optá na řešení a pak použije mou konkurenci, beru to velmi osobně. (Soy un hombre muy honrado..) Jak vypadá podpora od těch co jen kopírují a hrabou: https://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=30489.30
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #17 kdy: 05.01.2020, 07:59 » |
|
Projektová dokumentace by mě moc zajímala. Podle jejího popisu typuji, že se vše opět dělalo podle PD určené "pouze" pro stavební řízení. No, ale nebudu předbíhat dalšímu hodnocení.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|