Štěpán RYBÁŘ
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 17.12.2009, 10:34 » |
|
Četl jsem zde podrobne a nekolikrat diskusni forum na tema "vymeny" ci spise polozeni novych kabelu v byte v panelovem dome. Porad se to toci kolem dvou pristupu: listy (rychle, lacine, bez podrezavani a tudiz staticky bezpecne, ale desne osklive a zabirajici misto) a zasekavani ci zafrezovani (pomale, drahe, pracne, s podrezavanim a tudiz staticky mozna nebezpecne). Neni ale treti cesta? Protoze, elektrikari a stavari, rikejte co chcete, listy jsou v byte hnusne, hnusne a jeste jednou hnusne. Zas ale mam radsi strop v byte nad hlavou nez na hlave.
Napadlo me, jestli by slo skrabkou skrabnout omitku na panel ci kousek pod nej jen tak, co lze rucne, pak polozit plochy kabel dvou ci trizilovy, v rozestupech X cm "pristrilet" ke stene necim, jako je caulounicka pistole tak, aby se neposkodil kabel, na to nalepit tapetu nebo nejakou pasku, aby cerny kabel neprosvital a povrch byt drsny a pasku bud nastukovat nebo nabilit.
Odporuje to nejake norme? Snad ne, drevostavby maji bezne kabely vedene po povrchu. Poskozeni steny z hlediska statiky je zadne. Otazkou je, jestli to strileni "sponek ze sesivacky" by dokazalo poskodit obal vodice ci samotny medeny vodic. Snad, ne, calounicka pistole taky neprosekne latku. Dalsi otazkou je, jestli takova calounicka pistole by dokazala nejake skoby nastrelit do tvrdeho panelu. Dalsi volbou by bylo kabel nestrilet, ale necim lepit - SPOLEHLIVE lepit.
Jde o to, ze lista, a to i ta pulkulata, je moc velka, je moc videt, ma jinou strukturu povrchu nez omitka. Tohle by mohlo byt mensi. Pri sile kamelu 3 nebo 4 mm (ted nemam pred sebou ani kabel, ani supleru), by to mohlo byt mnohem mensi esteticke zlo. Navic pripadna dalsi rekonstrukce by byla o strzeni kabelu ze zdi...
Co Vy na to?
#uft#
|
|
|
|
František Leopold
|
|
« Odpověď #1 kdy: 17.12.2009, 18:32 » |
|
Nejsem si jistý, že by nějaké lepidlo udrželo kabely CYKYLo na zdi spolehlivě. A pokud ano, bylo by to jistě nějaké s acetonem. A to bych se pak bál o reakci izolace a lepidla. Teorie je to zajímavá. V panelákách se dá řezat, jen musíte dodržet podmínku, že nebudete řezat i armování. Lišty se dají sehnat soklové. Přiděláte je k podlaze, ve vnitřku trojůhelníkové ho prostoru je pro kabely místa dost. Barevně se dělá dost široká škála. Jiné je to už s cenou:-) Pokud byste chtěl mermomocí kabely nastřelovat, dalo by se to udělat takto: Oškrábat omítku v pásu dostatečně širokém, položit ploché CYKYLo kabely a přištřílet či přivrtat POPLASTOVANOU Obo páskou. Ta je dostatečně pevná, má v sobě díry a je poplastovaná, takže neprodře izolaci. Co se střílení týče, dá se vypůjčit plynová nastřelovací pistole. Jen si nejsem jistý, zda výsledná tloušťka pásku a kebelů půjde zakrýt omítkou tak, aby nebyla vystouplá..
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #2 kdy: 17.12.2009, 22:14 » |
|
Moc vám to nepomůže, spíše jako zajímavost pro později narozené. Pamatuji si, že existoval vodič specielně na panel, avšak pod omítku. Byl extrémě plochý, díky i plochému jádru z "licnových" vodičů a tuším, že se jmenoval CYR. Vzpomene si někdo na něj ? P.S. Tady je jeden z pamětníků:Přispěvatel: Štefan Beláň 31.12.2008, 09:23 Z praxe si pamatuji pouze jeden druh slaněného vodiče (kabelu), určeného k uložení přímo do omítky. Byly to ploché vodiče pro panelové zdi a měly označení CYR a CYM. Jeden měl plný plochý vodič Cu a druhý slaněný. Už si nepamatuji který z nich byl slaněný (asi R). P.P.S. Našel jsem k tomu normu. Tloušťka vodiče byla okolo 1,8mm, provedení 2x1, 3x1, 2x1,5 To by nám dnes věru moc nepomohlo
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #3 kdy: 17.12.2009, 22:43 » |
|
Ano kdysi dávno se vyskytovaly, jestli se dobře pamatuji kabel byl bílé barvy a na boku zelený proužek pro označení pen. Avšak na instalaci v paneláku je možné využívat dutin v panelech a řezat drážky kolem obvodových stěn v podlaze. Lepení vodičů na stěnu je dost scestné - musí se mechanicky chránit před poškozením atd.... Ne všude jsou betonové panely, střed bývá vyzděn příčkovkou tam není velký problém. A skrýt kabel pod 1 mm omítky.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Štěpán RYBÁŘ
|
|
« Odpověď #4 kdy: 17.12.2009, 23:34 » |
|
predem Vam vsem trem za odpovedi. Byla ve mne mala dusicka, ze me nekdo sepsuje za uplne sileny napad, zatim to tak strasne neni ;-) ad Lepeni: Napsal jsem to nepresne. Myslel jsem spis tmeleni. Ale i tak jsem to myslel jen jako posledni napad, kdyby prichyceni neslo jinak. Dekuju za upozorneni na chemickou reakci lepidla a obalu vodice. Takze tudy asi ne. ad Sekani a Frezovani: Problem je, ze byt je obyvan rodinou s dvema malymi detmi, uz je i nejak zarizen. Kdyz jsme davali nove zarubne pro dvere Sapeli, ktere jsou dost narocne na presnost, tak jsem jeden cely den rezal stare zarubne v nenosnych panelovych prickach (musel jsem srovnat a zvetsit otvor pro zarubne neoblozkove) kotoucovou pilou Hilti - dohromady asi 7,5 metru rezu 6 cm silnym panelem. Cely panelak se chvel, po minute jsem nevidel, neslysel, tudiz rezal po pameti, dalsi dva dny ze vsech mych telesnych otvoru sel prach ;-) Jinak ja mam ze zelezobetonove ho panelu i pricky :-( To bych zazit znovu nechtel. Navic tady na foru byly ve vetsine pripadu psany dost vyhrocene reakce na vodorovne zafrezovavani kabelu a stropu vubec z hlediska statiky. Osobne to nevidim tak tragicky, ale co kdyby nebo co kdyby nejaka kontrola. Takze tudy radsi ne. ad Listy: O soklovych listach vim, ale v obou loznicich a v chodbe mam korek. Tudiz tam jsou lepene listy - korkove pasy (nepruchodne pro kabely). Trhat korkove listy se mi z vicero duvodu nechce, navic plastove na korku by vypadaly dost blbe. V kuchyni mam dlazbu a plovoucku. Dlazba s plastovymi liostami taky nic moc. Korek v loznicich a dlazbu v kuchyni jsem zdedil (to jenom pro pripad dotazu, proc delam elektriku az ted), jadro a chodba jsou mnou nove a uz v medi, to neresim. Navic soklove listy neresi privod k vypinacum svetla a nedej boze k svetlum ve strope. Podle stavu hlinikove kabelaze meho bytu z roku 1987 musim byt pripraven i na variantu, kdy se bude menit kabelaz ke svetlum a urcite se bude menit umisteni vypinacu svetel. Takze tudy radsi ne. ad Nastrelovani: Dlouho sem si lamal hlavu, nez me napadlo nastrelovani. Rucne bych mohl rucni skrabkou (treba tou na Ytong) strhnout omitku, pripadne zkusit pritlacit a ziskat nejaky milimetr z betonu panelu. Rucni prace, ale minimalni neporadek a hluk. Vedl bych to po obvodu celeho 3+1 ve vysce tak 5 cm (niz ne kvuli nedejboze nekdy zatopene podlaze a abych se tam vesel s rukama, vys ne, abych se vesel pod parapet lodziovych dveri). Pak dat (podle toho, jak bude vypadat projekt) plochy silovy kabel a vedle opticke vlakno pro vedeni dat, prekryt nejakou "stavebni" vecne pruznou paskou s drsnym ci pro omitku a malbu chytlavym povrchem (jak jste mi radili v druhe odpovedi) a kvuli minimalizaci vysky celeho toho vymyslu nad stenou a neproseknuti kabelu "strilet" skoby vodorovne podel kabelu. Tudiz celkova vyska nad stenou by byla sila kabelu a pasky. Kabel by mohl byt trochu zaskraba. Jasne, videt by to bylo, ale bylo byt to, doufam, velikostne uplne nekde jinde, nez klasicka lista. Nemam ambice schovat to uplne do zdi. Je to preci jenom panelakovy byt a ne vila za desitky milionu. Nejvetsi problem s timto mym nastrelovanim, ci spise paskovanim bylo, jestli neodporuji nejake elektro norme a nejsem uplne mimo co se tyce zedniciny. Zda se, ze zatim neodporuji, ted si nejvic nejsem jisty tim, ze lze nejak nastrilet necim "sponky" do tvrdeho panelu. Ale to je dotaz asi na jine nez elektro forum. Jak jste mi radili pneumatickou pistoli ovsem jestli spolu se "sponkami" ma pistole tu pruraznost a "sponky" se neohnou. Preci jen strilet tam klasicke nastrelovaci hrebiky to asi ne-e. Ne ze bych si to delal sam, ale nez mi nekdo rezolutne rekne, ze listu, tak chci mit pripravenou trochu zivotaschopnou alternativu listy ci frezovani. , Stepan
|
|
|
|
Jaroslav Klinský
|
|
« Odpověď #5 kdy: 18.12.2009, 22:02 » |
|
Petr Doležal - tak tento vodič znám velmi dobře, dokonce jsem ho kdysi použil i doma na strop. Štěpán Rybář - s tím nastřelováním nějakými sponkami asi neuspějete. Pamatuji si, že někdy byl problém nastřelit i ten ocelový hřebík, nebo se to okolo něj vytrhlo a nedržel - muselo se to zkusit kousek vedle. Takže podle mne žádná sláva. A také jak zde již někdo psal - to uložení na povrchu by nebylo ideální kvůli možnosti mechanického poškození. A počítejte, že v některých místech to nebude jen jeden kabel, ale třeba i dva, tři, někde je bude nutné překřížit. Mohlo by být schůdné použít dutin v panelech - tam, kde jsou nyní krabice, byly obvykle vedeny kabely dolů na podlahu. Ale řekl bych, že možností moc není.
|
|
|
|
|
Tomáš Sládek
|
|
« Odpověď #7 kdy: 19.12.2009, 13:08 » |
|
Dříve se docela běžně datové kabely (konkrétně koax RG58) lepily tavným lepidlem.
Většinou se to dělalo v kancelářích, kde byl na zemi koberec lemovaný páskou, na tom černý kabel držel skvěle a ani moc nerušil. Při lepení na zeď se je nutné použít penetraci, jinak kabel spadne i s malbou.
Netuším, zda použití tavného lepidla něco nebrání. Jestli ne, tak je to docela použitelná technologie.
|
|
|
|
Martin Lysý
|
|
« Odpověď #8 kdy: 19.12.2009, 15:44 » |
|
Existují plastové příchytky které pojmou dva ploché kabely ze dvou stran, příchytka vystupuje na povrch pouze asi 2mm. Montují se na způsob hmoždinky, ale místo vrutu mají kolík který se zatluče kladívkem. Jinak je asi nejschůdnější ta páska + hmoždinky (5;6) a vruty se zápustnou hlavou.
|
|
|
|
Tomáš Jarovec
|
|
« Odpověď #9 kdy: 19.12.2009, 15:58 » |
|
Problémy při skrývání elektroinstala cí holt už patří k panelákovým bytům. Panely jsou rovné, takže omítkou se mohlo šetřit, možná se dával jen štuk. Svislá drážka hloubky 2cm od vypínače ke stropu nebo k podlaze ten panel zas tolik neoslabí. Další možnost je přilepit k panelům 2-3cm izolační desky, přes ně perlinku a štuk. Kabely schovat za desky. Získáte tím navíc tepelnou a zvukovou izolaci, což se v paneláku hodí. Jako plochý kabel by se dal použít vícežilový páskový kabel PNLY ( http://www.kablo.cz/Products/7%20Communication%20cables/~/media/2802C13B2E604DA49497A3515F93AAB4.ashx), zapojit vždy 2-4 vodiče paralelně. Asi by byl problém s revizí a kabel by se musel přetřít barvou. K lepení mne ještě napadá "sekundové lepidlo", které trochu nasákne do zdiva a nemuselo by se odloupnout s malbou - pokud nerozleptá kabel. Přesto bych se u kabelu na lepidlo nespoléhal.
|
|
|
|
|
|
|
Hugo K.
|
|
« Odpověď #13 kdy: 20.12.2009, 17:52 » |
|
Napadá mne ještě věrší šílenost.Proč ty kabely schovávat pod tapetu? Když si přečtete sem tam nějaký ten rozhovor s mladým nadějným architektem,tak se fantazii meze nekladou. Pravda,kabelový žebřík v předsíni bude působit poněkud extravagantně. Když se před návštěvou zmímíte,že jste to dělal po konzultaci s architektem XY,se kterým jste se setkal náhodně na dovolené a který tvoří tam a tam,9 z 10 návštěvníků bude pět chválu,a 5 z 10 bude škemrat,abyste je s architektem XY seznámil.Budet e bez práce a ještě IN.
|
|
|
|
Štěpán RYBÁŘ
|
|
« Odpověď #14 kdy: 21.12.2009, 10:49 » |
|
To Hugo K.: Neni to takova silenost. Napadlo me to take. Ale nenasel jsem zadny "hezky" kabel, ktery by vyhovoval normam. Hezkym rozumim takovy, co vede treba ke stropnim stahovacim svetlum - pruhledny obal a vevnitr je videt cervena med. Musel by byt dostatecne odolnu pro prorazeni. Navic manzelka trochu reptala, ze nema pochopeni pro takoveto axperimenty, nicmene, kdyz nemam kabel, nemam ji cim presvedcovat. Neznate nejaky takovu? Nechci bily, cerny, barevny, jen pruhledny.
To Tomas Jarovec: Omitku doma nemam zadnou, jen stuk. Oblozit cely byt deskami z cehokoliv se mi moc nechce (cena, prace), navic by byl problem s vestavenymi predmety (nove oblozkove zarubne dveri, jedna vestavena skrin, polozena korkova podlaha. Ja vim, elektrika se mela delat nejdriv, ale ja uz takhle byt (z poloviny udelany) koupil. Ten vícežilový páskový kabel PNLY jak uvadite, ma v popisu uvedeno, ze je datovy. Navic ja revizi chci. Aby se mi nekdo nekdy v byte nezabyl, nebo byt nevyhorel a ja neplatil nejen sobe, ale i sousedum.
To Jaromir Urbanec a Lukas Malik: Podlahy byly uz hotove a z korku. To by bylo dost drahe, Navic to stejne neresi problem vedeni ke stropnim svetlum a ke spinacum (vypinacum).
To Jaroslav Klinsky: Ano, toho nastrelovani se take bojim. Kdyz jsem videl, jak si s betonem neporadi standardni nastrelovaci hrebik... Pocital jsem s necim takovym, jako jsou hrebikove jehly do panelu pro veseni obrazku. Ale porad nevim.
Jinak dneska rano u me byl elektrikar, rikal zasekat nizko pod panel pro CYKYlo kabel. Akorat ta cena za celou tu praci - jdu sbirat prazdne flasky. :-(
|
|
|
|
Štěpán RYBÁŘ
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.12.2009, 11:01 » |
|
To Tomas Jarovec: Ted jsem si jeste precetl jednou ten technicky popis odkazovaneho vodice. Ma jen nejvyse 0.75 mm2. Pokud se nepletu, normalni CYKYlo kabel ma jeden vodic 2.5 mm2. Hada, ze asi z nejakeho rozumneho duvodu. Nevadila by normam a revizi ta mensi hodnota? Pominu-li, ze ten odkazovany vodic je jen vodic a ne kabel - ma o jedno oplasteni min.
|
|
|
|
Martin Lysý
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.12.2009, 16:50 » |
|
Kabely CYKYLo se běžně vyrábí i o průřezu 1,5mm2 (pro použití např. u světelných obvodů). Jestli chcete mermomocí něco "zahřebíkovat" a to přímo do pláště kabelu, tak zvolte můstkový kabel CYMY.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #17 kdy: 22.12.2009, 07:34 » |
|
Jinak dneska rano u me byl elektrikar, rikal zasekat nizko pod panel pro CYKYlo kabel. Akorat ta cena za celou tu praci - jdu sbirat prazdne flasky. :-(
Není to zrovna práce, kterou by každý vyhledával. Sekání nebo frézování drážek do panelu je přímo "hnusná" práce, kterou si pak nechá elektrikář náležitě zaplatit. Nezapomínejte, že se v ceně odráží i opotřebení nářadí, které k této činnosti používá. Údržba takového nářadí není zadarmo. Místo sbírání flašek si to připravte sám. Půjčte si od vašeho elektrikáře jeho nářadí za poplatek a můžete začít.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|