Ižák Ctibor

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 16.06.2018, 15:46 » |
|
Používanie CY vodičov v trubkách bolo pred pár 10.ročiami úplne normálne. Pokiaľ to robí človek, ktorý má v tom prax, má to oproti káblom nejaké výhody. Napr: nemusím rozmýšľať, akú kombináciu káblov použiť, ak mám viac obvodov, kde potrebujem neštandardný počet vodičov, rôznych farieb. Môžem použiť krabice na odbočenie, v ktorých pri správnom rozvrhu vodičov nakoniec nebude ani jeden spoj, a predsa ušetrím na dĺžkach vodičov a zároveň nemám pod vypínačom niekoľko zbytočných spojov. Má to aj mnoho iných výhod, ktoré poznajú montéri, ktorí tieto inštalácie robili v minulosti. Teraz sa robí hlavne káblovačka. Má to tiež aj svoje výhody, aj nevýhody. Závisí hlavne od toho, kto ako je zvyknutý. Momentálne aj ja robím z káblami. Ak ma ale zavolajú na staré miesta, čo som ešte trubkoval, že si chcú dať do pivnice mrazničku a nemajú tam zásuvku, väčšinou mi tie trubky toľko pomôžu, že to zvládnem takmer bez sekania. A to sa už cení. Iná stránka veci je to, čo tu spomenul p Vojtěch Běhunčík a to použité materiály. Tie však môžu byť špatne zvolené aj v prípade káblov.
|