*Martin Kovářík*
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 26.08.2011, 12:59 » |
|
Ve vilce z 60. let připravuji výměnu elektrického vedení. Stropy jsou pravděpodobně ve složení: malta, rákos, prkna, škvára mezi trámy, prkna, betonový potěr. Nevím jak nejlépe nahradit staré vedení k lustrům. Napadají mě čtyři řešení: 1. Udělat sádrokartonový snížený strop - moc nákladné jen kvůli třem lustrům v kuchyni, obýváku a ložnici. 2. Obejít se bez lustrů a použít svítidla na stěnách - žádné se mi vzhledově nelíbí. 3. Opatrně vytvořit drážku mezi stěnou a lustrem v omítce stropu pod rákosem, použít kabel CYKY, ten vhodně na několika místech přichytit k prknům nad rákosem a vše opět omítnout - obávám se že to půjde obtížně a strop bude časem praskat či nebude moc rovný. 4. U stěny nad vypínačem provrtat strop a kabel CYKY protáhnout až na půdu a tam ho v pevné trubce uložit do drážky v potěrovém betonu. Nad lustrem opět dírou skrz strop kabel vyvést k háku lustru - nevím, zda kabel CYKY plus pevná chránička (trubička) jsou správné a bezpečné uložení do podlahy stropu (betonový potěr na prknech). Při občasné chůzi na půdě může docházet k mírnému pohybu a hrozit poškození.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*Martin Kovářík*
|
|
« Odpověď #5 kdy: 26.08.2011, 18:27 » |
|
za Vaše odpovědi. Pokusím se na ně reagovat: Radim - dutina bohužel nad rákosem není. Je přichycen na taková ne moc kvalitní prkna a nad nimi je v mezerách mezi trámy asi škvára, pak zase prkna a na nich betonový potěr tvořící podlahu půdy. mafiak - jo, jo sádrokarton na plechovém roštu s možností zateplení a vedení všech instalací ve stropě je asi nejlepší ... jen si na to netroufám z důvodu ceny a obtížnosti to správně paronepropustn ě uzavřít a zateplit. Petr Doležal - bohužel zatím se mi nepodařilo zjistit jak je původní vedení uloženo. O víkendu se podívám na přívody k lustrům .... snad by tam nějaký konec trubky koukal .... na stěnách je i strašně málo krabic .... čekal bych jednu nad vypínačem od které pak vedou dráty k lustru, ale nic tam není :-(.
|
|
|
|
*Martin Kovářík*
|
|
« Odpověď #6 kdy: 26.08.2011, 18:49 » |
|
Začínám se přiklánět k tomu sníženému sádrokartonové mu stropu .... jen jsem doufal, že bude existovat nějaké jednodušší řešení. V té době se tak postavila spousta domů a tak jsem očekával nějaké už lety prověřené "pic, pic a je to" řešení při rekonstrukcích .
|
|
|
|
|
|
*Martin Kovářík*
|
|
« Odpověď #9 kdy: 26.08.2011, 19:40 » |
|
Stébla rákosu jsou silná kolem 5 mm a na nich je nahozena omítka cca 10 možná i 15 mm. Zdeněk Hejčl, Radek Červený - já se jen ptám na serveru zkušených elektrikářů jak by natáhli ty dva metry kabelu k lustru v těchto podmínkách :-). Chápu Vaše důvody proč neporadit, či stále doporučovat ať si zaplatím zkušeného odborníka :-), jen jsem v životě už stokrát narazil na odborníka zkušeného hlavně jak práci co nejvíce ošidit a co nejlépe si jí naúčtovat, vždyť v tom pak nebude bydlet ..... Nevím, zda si to dokážete přiznat, ale je to tak. Při hledání na stránkách elektrikářů také nepoznám, který je ten kvalitní, ani nezjistím cenu .... ta se přeci nedá tak snadno odhadnout a .... dozvím se jí až je pozdě :-). Jen si chci vše předem promyslet, získat názor povolanějších a mít pak větší představu co a jak chci, jak je to správně či co mohu třeba udělat svépomocí a využít třeba jen služeb při počátečním projektu, dozorování a revizi. Jsem zde dnes prvně, s prvním dotazem, nic víc v tom prosím nehledejte. Díky.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #10 kdy: 26.08.2011, 19:51 » |
|
To *Martin Kovářík* Natáhl bych to jednoduše: sádrové lože, CYKYLo a zakrýt omítkou. Nebo dle místních podmínek jinak. Za zkušenosti, znalosti platíte automechanikov i, lékaři, atd a vůbec to neřešíte ani neodmlouváte? Vždyť jsou to jen 3, nebo 5 drátů. Tak jaký fraky že?
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
*Martin Kovářík*
|
|
« Odpověď #11 kdy: 26.08.2011, 19:54 » |
|
Pokud by třeba bylo opravdu nutné dělat ten sádrokartonový strop, tak bych ho musel mít už pro vaše elektrikářské práce připravený předem. Na to navazuje také to zateplení stropů .... když by se už dělal ten SDK atd.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #12 kdy: 26.08.2011, 20:01 » |
|
Předpokládám, že ve stropě bude elektroinstala ční trubka, ve které budou protažené vodiče. To se ve většině případů nechá protáhnout. Jsou k tomu ale potřeba jisté zkušenosti, jinak se to nemusí povést a celé se to zkomplikuje. Druhá cesta je sekání. To vyžaduje velkou opatrnost jinak bude už místo jen na třetí variantu a to sádrokarton. Také patřím k těm, kdo vám doporučí tu variantu č.5. Zkušený elektrikář to prohlédne a navrhne nejrozumnější řešení i s předpokládanou cenou. Věřím tomu, že se to vyplatí více, než to sám riskovat a přidělávat si zbitečnou práci. Pokud by třeba bylo opravdu nutné dělat ten sádrokartonový strop, tak bych ho musel mít už pro vaše elektrikářské práce připravený předem. Na to navazuje také to zateplení stropů .... když by se už dělal ten SDK atd.
Nemusíte. Prostě by se kabel pouze přidělal na strop a sádrokartonář múže přijít klidně za měsíc. Nevidím v tom jediný problém.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
*Martin Kovářík*
|
|
« Odpověď #13 kdy: 26.08.2011, 20:05 » |
|
To Zdeněk Hejčl .... nechci se přít a technické téma zamořit přetahováním kdo má větší pravdu .... odpovím už jen nyní a pak jen v případě vašich konkrétních dotazů co a jak je na tom stropě provedené :-). Zrovna u Vámi uvedeného příkladu automechanika je hodně nevýhodné když úplný lajk mu předá klíčky , popíše závadu a nemá vůbec představu co a jak se pravděpodobně bude opravovat a kolik co stojí ..... stejně tak nemožnost se poradit se známým lékařem v případě nějakých komplikací ..... může být smrtelně nebezpečné :-) .... no, stejně tak jako to připojení lustru. všem za vaše odpovědi.
|
|
|
|
*Martin Kovářík*
|
|
« Odpověď #14 kdy: 26.08.2011, 20:12 » |
|
Pan Franěk :-) ..... za odpověď. Právě u vás jsem si už před hodinou prohlédl stránky firmy .... vypadají sympaticky .... nejste ani příliš daleko, baráček mám v Českém Brodě, kde určitě také "operujete". Letím už z práce, tak nestihnu napsat víc, ale možná bych Vašich služeb využil. Díky.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #15 kdy: 26.08.2011, 20:24 » |
|
To *Martin Kovářík* : Nehodlám se přetahovat, ale napsal jsem atd. což znamená další profese mám je vyjmenovat? Snažím se dělat dobře to co umím, a co neumím nechávám odborníkům.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ
|
|
« Odpověď #16 kdy: 26.08.2011, 21:10 » |
|
...dutina bohužel nad rákosem není. Je přichycen na taková ne moc kvalitní prkna a nad nimi je v mezerách mezi trámy asi škvára, pak zase prkna a na nich betonový potěr tvořící podlahu půdy. Trámové palachové stropy se dělaly vždy s dutinou. Myslím si, že by podbitá prkna s mezerami mezi sebou / kvůli omítce / neunesly váhu výplně škváry do tloušťky trámu. Je tam asi pouze stavební suť a prach napadaný přes záklop. Krabice na zdi pod stropem a vedení bez spojů touto dutinou je normální řešení. Úskalí je v tom, že vám trasa může vycházet napříč přes trámy a pak je možno použít pouze cykylo do omítky.
|
|
|
|
Václav Pešek
|
|
« Odpověď #17 kdy: 26.08.2011, 22:26 » |
|
vyzkoušel bych tam dát cykylo, pokud by to nešlo, tak SDK...
přičemž el. instalce se pak připraví, když je rošt hotový, před tím, než se našroubují sdk desky...
ale pokud je tam normální omítka, ckylo se tam pohodlně schová..
|
CNC mechanik - §6
|
|
|