Petr Skřivánek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 18.07.2010, 07:16 » |
|
Zařízení pro kabelovou televizi je umístěno v přízemí panelového domu. Odvody vstupují do stoupačky a vedou ve svazku souběhem vedle zvonků a domácího telefonu v pravé části do jednotlivých poschodí k účasníkům. Je nutné při dodržení vzdálenosti min.10cm umístit vodiče do PVC chráničky?
|
|
|
|
Petr Skřivánek
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 18.07.2010, 12:04 » |
|
Nikdo neporadí?
|
|
|
|
|
|
Petr Skřivánek
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 18.07.2010, 13:34 » |
|
Není. (jako vždy)
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 18.07.2010, 13:38 » |
|
Zařízení pro kabelovou televizi je umístěno v přízemí panelového domu. Odvody vstupují do stoupačky a vedou ve svazku souběhem vedle zvonků a domácího telefonu v pravé části do jednotlivých poschodí k účasníkům. Je nutné při dodržení vzdálenosti min.10cm umístit vodiče do PVC chráničky?
Nutné proč? Nebo pro koho? Co vás vede k tomuto dotazu? Ptáte se na rušení nebo bezpečnost nebo co doporučuje norma? Co očekáváte za radu?
|
Moudrý člověk se může naučit víc z hloupé otázky než hlupák z moudré odpovědi. Bruce Lee
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 18.07.2010, 13:42 » |
|
Není. (jako vždy)
Pak doporučuji oslovit projektanta a v případě nejasností nebo pochybností o zpracování projektu se obrátit teprve sem. Malou nápovědu o stoupačkách by mohla dát také konzultace s hasičem. Já vím že jsem nepomohl ale takhle to opravdu dělat nejde a nastoupená cesta vede do pekel obrazně řečeno.
|
|
|
|
Petr Skřivánek
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 18.07.2010, 15:24 » |
|
Proč?? Potřebuji vědět jestli může jít svazek kabelů kabelovky bez chráničky stoupačkou. Nic víc. Odkazujete mě na projektanta, hasiče atd. Myslel jsem, že když tady odpovídají revizáci, projektanti - prostě odborníci, tak se možná něco dovím. Dotaz není míněn konkrétně na místo, chtěl jsem jen vědět zda se to může a za jakých podmínek. Jsem elektrikář a prostě jsem se chtěl zeptat.(když to nevím a je neděle).
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 18.07.2010, 15:27 » |
|
Pokud použijete kvalitní koax ,nemusí vadit....podle okolností jaké jsou na místě samém...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
Petr Skřivánek
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 18.07.2010, 15:43 » |
|
Konkrétněji to už nejde. Může jít svazek koaxů stoupačkou v panelákovém domě po pravé straně souběžně s dom.telefonem a zvonky 10cm od nn?
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.07.2010, 16:04 » |
|
Prostupy mezi podlažími jsou zabetonované, či protipožární uzávěr, nebo volné? Jaký způsob uložení uvádí výrobce kabelů?
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 18.07.2010, 18:26 » |
|
Dotaz není míněn konkrétně na místo, chtěl jsem jen vědět zda se to může a za jakých podmínek.
To je právě ono, někde ano ,někde ne ,právě podle místních podmínek. To je důvod proč jsem vás odkázal na projektanta a hasiče. Jestli vám jde o vědomosti tak máte k dispozici internet a směr a stačí vám to, jestli provádíte montáž tak se držte projektu nebo vlítnete do průšvihu. Těžko si někdo udělá čas a vypíše vám tady kuchařku se všemi aktuálními předpisy.
|
|
|
|
Petr Skřivánek
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 18.07.2010, 20:24 » |
|
Musí se použít chránička - ohebná elektrikářská PVC trubka? Téma zůstává.
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 18.07.2010, 22:48 » |
|
Píšete, že jste elektrikář... On vás někdo někdy v učení účil, že jakýkoli kabel lze uložit volně? Jsou nějaké naprosto základní instinkty elektrikáře, které snad ani není možné nedodržovat. Zkuste na to jít třeba takhle: vždycky když nevím, podívám se po okolí jak to je kde uděláno a dobrá řešení pak zopakuji. Podívejte se do těch stávajících skříní SOP či JOP jak jsou provedené slaboproudé trasy a zkuste to zopakovat. Pokud mě paměť neklame je tam husí krk, v každém patře je zaústěný do samostatné krabice, z ní jsou potom napojené odbočky do jednotlivých bytů.... je jedno jestli je to telefon, domafon nebo anténa, je to standartní řešení, které když bude kvalitně řemeslně provedeno bude to O.K. A nebo na to jděte tak jak se to má dělat správně: nechte na danou úpravu vypracovat TD a podle ní to potom celé realizujte. Záměrně zde neuvádím normy a články, ty si ve volném čase můžete vyhledat sám, tak jak by to zde musel udělat kdokoli z odpovídajících .
|
|
|
|
Petr Skřivánek
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 19.07.2010, 06:14 » |
|
A to je právě ten můj problém. Nikdy(28let praxe)jsem neřešíl kabelovou televizi.A představte si pane, že jsem udělal to,co jste mi napsal,že děláte. ŠEL JSEM SE PODÍVAT JINAM. Navštívil jsem 9(devět )vchodů nejenom v blízkém okolí a v každém je tažena kabelovka, internet nebo nějaký slaboproud a bez krků a krabic. Jak jsi ve 100%shodě řešení podle vás mám vybrat to nejlepší bez ohledu na instinkt? Instalace slaboproudů většinou neprováděla stejná firma.
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ

RT E2A
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 19.07.2010, 22:54 » |
|
AA představte si pane, že jsem udělal to,co jste mi napsal,že děláte. ŠEL JSEM SE PODÍVAT JINAM. Navštívil jsem 9(devět )vchodů nejenom v blízkém okolí a v každém je tažena kabelovka, internet nebo nějaký slaboproud a bez krků a krabic. Jak jsi ve 100%shodě řešení podle vás mám vybrat to nejlepší bez ohledu na instinkt?
No podle mě jste se koukal sice správně, ale na špatné provedení  Z toho co jste viděl, bych si já udělal asi tento závěr: původní slaboproud byl tažen v krku, přes patrové rozbočovací karbice, bylo to o.k. v době vzniku, je to estetické a splňuje to požadavky na ochranu slaboproudých kabelů před mechanickým poškozením, splňuje to i požadavek na oddělení od silnoproudu (krky jsou upevněné ana opačné straně než stoupačka nn), jsou tím vyřešené prostupy mezi patry, prostě je to celkově řemeslně příhodné řešení. A ouha v 9 domech z 9 navštívených jsou kabelové televize zataženy zcela hala bala bez husího krku a bez krabic. Já z toho usuzuji, že v těch 9 domech operovali nějací meloucháři, neumětelové, neřemeslnící asi jakýsi póvl, no přeci já neudělám stejnou prsárnu, aby si o mojí práci a potažmo o mě ostatní kolegové vyprávěli třaba zrovna na Elektrice.cz, že jsem to pěkně zprasil a že jsem se za těch 28 let praxe h...no naučil.  Takže asi tak se na to já koukám a ani na to nepotřbuju sáhodlouhé studování článků norem.
|
|
|
|