fricoman2000
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 06.02.2013, 10:47 » |
|
Instalacia kablovych rozvodov v podlahe si vyziadalala znacne mnozstvo krizeni s vykurovacimi a vodovodnymi rozvodmi. V niektorych pripadoch ide aj o subeh. Rozvody vykurovania su robene hlinikoplastov ymi trubkami v izolacii 5mm hrubej.Vodoins talacne rozvody, PPR + izolacia. Predpokladana max. teplota media v trubkach max. 70 C. V dalsej faze boli robene rozvody elektroinstala cie (zasuvkove obvody) taktiez v podlahe. Kable su v podlahe ulozene v chranickach FXP. Vzniklo tak vela krizeni s rozvodmi vykurovania a vody (vid fotokolaz). Krizenia boli premostene tak ako ukazuje principialny obrazok. Vsetky rozvody su vo vrstve polystyrenu. Vrchnu vrstvu tvori betonovy poter. Je taketo premostenie pri krizeni elektroinstala cie a kurenia dostatocne?
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 06.02.2013, 14:12 » |
|
Pokud by skutečně voda dosáhla teploty 70 stupňů Celsia a byl by tam souběh rozvodu teplé vody a kabelu, musel by se použít kabel pro vyšší teplotu! CYKY kabel má maximální teplotu právě 70 stupňů Celsia a pokud takovou teplotu zadáte do nějakého SW jako "startovací", pak vám vyjde "nulové" maximální zatížení kabelu, tedy kabelem by nesměl procházet proud, aby jeho teplotu ještě nezvýšil  To někdo projektoval, nebo tak nějak vyšlo jak to "zedníci" na tu podlahu naskládali?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Mirek Vašák
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 06.02.2013, 18:58 » |
|
Neměl bych kritizovat něco bez znalostí místních podmínek, ale toto se mi dle fotek jeví jako velice nepřehledné a zbytečně promotané. Řekl bych, že by se to dalo vyřešit jinak. Zde asi bylo prioritou uspořit materiál za každou cenu. Jak u topení tak u elektriky. Shrnuto, nevím jak by se mi líbilo mít takový propletenec v podlaze. Samozřejmě v určitých místech ke křížení musí zákonitě dojít.
|
|
|
|
Ján Garaj
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 06.02.2013, 20:33 » |
|
Instalacia kablovych rozvodov v podlahe si vyziadalala znacne mnozstvo krizeni s vykurovacimi a vodovodnymi rozvodmi. V niektorych pripadoch ide aj o subeh. Je taketo premostenie pri krizeni elektroinstala cie a kurenia dostatocne?
Čo si to tá inštalácia na vás dovoluje? O tomto Vašom dome sme sa tu už bavili na inom vlákne. Aj tento obrázok ste tam ukázali. aj to, že ste strojný inžinier ste uviedli a čo my elektrikári neviem bolo, že Vy ste si najviac vecí zistili z internetu. Bolo to asi tak. Možno by vám to vedel aj niekto zo zdatnejších kolegov nájsť presne, ja si to len tak pripomínam. Ale k veci. Skúste sa na to vážne opýtať revízneho technika. On vám najlepšie povie, kde ste porušili projekt a kde normy. Projekt asi nemáte, to si už presne nepamatám, čo ste na túto otázku odpísali. Takto trochu podobne mi začal robiť kúrenár rozvody na stavbe. Predstavte si čo som si dovolil, vyhodil som ho a už som len bývalý kamarát. Nestačilo to, tak som si zavolal znalca a aj tieto náklady dostane k náhrade. Revizák, ktorého som zavolal mi s úsmevom povedal, aby som si revíziu urobil sám alebo čo najskôr to zalial do betónu a dodal prehlásenie technického dozoru, že to je urobené podľa projektu. To sú mi veci, čo dokážu odborníci. Tak vám držím palce, aby ste našli kamaráta revizáka.
|
|
|
|
|
fricoman2000
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 07.02.2013, 10:48 » |
|
Pan Garaj, tomu kurenarovi sa ani necudujem ze sa s vami prestal kamaratit. Urcite nebolo mudre natahat po dome elektriku a potom cakat od kurenara ze sa s nou nebude krizit. A este ho za to aj vyhadzovat. Ono keby ste mali elementarne znalosti o kureni radiatorovimi telesami, tak by ste pochopil ze kurenar musi vies trubky z bodu A do bodu B co najkratsou cestou. Body A B si velmi nenavybera. Mudrejsie by bolo pustit na stavbu najprv kurenara a az tak elektrikara, ktory ma podstatne viacej moznosti "uskocit". Aj ked v mojom pripade, tie moznosti boli znacne nevyhodne. Ale sak vy urcite mate svoju pravdu tak svoj nazor vam nevnucujem. A premostenia na fotkach nie je vidno, pretoze boli robene neskor ako fotky. Co asi pochopil kazdy okrem vas. Takze dobra sprava pan Garaj je, ze zrak aj pamet mate celkom dobru, len to logicke uvazovanie sa mi nezda. :-)
70 C v trubke neznamena 70 c v kably, ked ich deli min 1 cm izolacie s lambdou 0,04. A prave o tom kolko stupnov to asi priblizne moze byt som chcel rozputat diskusiu.
Ako riesite nevyhnutne krizenia takeho typu vy?
|
|
|
|
|
Josef Křemen

Revizní technik E2/A, Praha 6.
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 07.02.2013, 11:14 » |
|
70 C v trubke neznamena 70 c v kably, ked ich deli min 1 cm izolacie s lambdou 0,04. A prave o tom kolko stupnov to asi priblizne moze byt som chcel rozputat diskusiu.
Omlouvám se, ale musím zareagovat. Když v té trubce bude teplota 70C čtyři hodiny, tak to znamená, že se izolace neprohřeje a kabel bude celou dobu mít teplotu do 30C ?? A další mě zaujalo....top ení z bodu A do bodu B musí jít nejkratší cestou.....to myslíte vážně?? Od té doby co se používají oběhová čerpadla, tak topení dokáže "navrhnout a udělat" kdejaký idiot s dokončenou pětitřídkou, ale toto by neřekl. Také stavím a dělám si skoro vše sám, ne z finančních důvodů, ale nenašel jsem zatím řemeslníka po kterém bych nemusel vše předělávat. Udělat mi něco podbného topenář a elektrikář, tak s nima vyrazím dveře. Tak jinak - elektriku vytahat než budou zalité podlahy, natáhnout jí jinak i za cenu zasekání do stěny.
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 07.02.2013, 18:12 » |
|
Se to machruje, když druhý nahraje na smeč  Plasty jsou svinstvo a občas se rozpadají nečekaně brzy! Je to trochu mimo téma, ale krásnou ukázkou jsou "polštářky na sluchátka", u nás se to používalo, když běhal jeden pracovník po nádraží a kolegyni hlásil vysílačkou čísla vozů. Výrobce nevěřil, že ta kombinace potu a kosmetiky způsobí, že to za pár týdnů začne mít jiné vlastnosti, začne to praskat... Stejný kus uložený "na skříni" ve staejné místnosti by pořád jako nový...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Ján Garaj

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 07.02.2013, 20:42 » |
|
Tomu kurenarovi sa ani necudujem ze sa s vami prestal kamaratit. Urcite nebolo mudre natahat po dome elektriku a potom cakat od kurenara ze sa s nou nebude krizit. Ono keby ste mali elementarne znalosti o kureni radiatorovimi telesami, tak by ste pochopil ze kurenar musi vies trubky z bodu A do bodu B co najkratsou cestou.
Ako riesite nevyhnutne krizenia takeho typu vy?
Elektrikár aj kúrenár mali k dispozícii projekt a prevzali stavenisko tak ako sa patrí. Je mi úplne jedno kto príde skôr. Rozhodujúce je, aby svoju prácu urobil kvalitne podľa projektu a predpisov platných v dobe realizácie. Na toto vždy každého zhotoviteľa upozorním a na tom trvám, či sa to niekomu páči alebo nie. Tak aký je to kamarát, ktorý ma chce, ako laika odrbať a ešte by si to chcel aj nechať dobre zaplatiť. Taký akože kamarát u mňa skončil a dám ho aj na súd. O správnosti môjho konania ma utvrdil vo veci elektriky Revízny technik, dokonca dvakrát som si ho pozval na stavbu. O správnosti môjho konania mňa laika vo veci kúrenia potvrdil nezávislý Odborný znalec s patričnou kvalifikáciou s cenou za znalecký posudok 250€, ktorú budem uplatňoať u onoho bývalého kamaráta. Ku Vaším blábolom z bodu A do bodu B sa vyjadrili kolegovia. Ak chcete poradiť, naozaj, tak tu zverejnite , pán inžinier svoje pravé meno, pošlite obrázok celej stavby a možno, keď trochu opadnú emócie, dnes som mal "len" tri porady, okrem iného a 250 km s autom po našich dobrých cestách, som ochotný z profesionálnej hrdosti a stavovskej cti elektrikárskej, prísť na tú Vašu stavbu a zachraňovať to, čo ste zvrzali a čo sa ešte zachrániť dá.
|
|
|
|
Ján Garaj

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 07.02.2013, 20:54 » |
|
A další mě zaujalo....top ení z bodu A do bodu B musí jít nejkratší cestou.....to myslíte vážně?? Také stavím a dělám si skoro vše sám, ne z finančních důvodů, ale nenašel jsem zatím řemeslníka po kterém bych Tak jinak - elektriku vytahat než budou zalité podlahy, natáhnout jí jinak i za cenu zasekání do stěny.
Myslím pán Křemen, že by sme poradiť vedeli, ale komu niet rady tomu niet pomoci. On si pán inžinier strojár o nás elektrikároch myslí, že sme spadli všetci na hlavu a budeme mu radiť len tak, ako on chce, ostatné sú hlúposti. Naozaj by som mu chcel poradiť a v mnohom by som vedel. Nemusel by dokonca asi ani veľa sekať, ale vyhodiť by niečo musel. Nie som pomstychtivý, nikdy som nebol a neviem sa ani hnevať dlhšie než sa otočim čelom vzad. To pri mojej vznetlivej cholerickej povahe by som sa už asi s nikým ani nerozprával. Ale aj takí sú predsa ľudia.
|
|
|
|
fricoman2000
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 07.02.2013, 21:57 » |
|
Hehe. Pan Garaj, beriete vsetko priliz osobne a vazne. Jediny kto to musi brat vazne som ja lebo ide o moju stavbu. Na tej stavbe by ste uz kable na podlahe nevideli pretoze su uz pod betonom, ale ak ste z vychodneho slovenska tak sa kludne mozte prist pozriet a navrhnut riesenie. Presli by sme si tu fotokolaz priamo na mieste. Stale ale nerozumiem, ze preco su tie moje krizenia nepripustne, ked poniektori priznavate ze v niektorych pripadoch sa krizeniu neda vyhnut a bezne sa to robi. To ked mi nejaky pan zdovodni, budem rad. Ale chcel by som nejaky relevantny argument, preco je takyto spletenec nezrevidovatel ny. Pokial viem projekt elektroinstala cie sa povacsine navrhuje uplne nezavysle od projektu kurenia, takze sa v projektoch neberu do uvahy pripadne kolizie. A takisto som nevidel projekt rodinneho domu kde by bolo ratane dovolene zatazenie kabelu vplyvom oteplenia od vykurovacej sustavy. Ale videl som toho v zivote velmi malo tak sa rad necham poucit.
|
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 07.02.2013, 22:04 » |
|
Pokial viem projekt elektroinstala cie sa povacsine navrhuje uplne nezavysle od projektu kurenia, takze sa v projektoch neberu do uvahy pripadne kolizie.
A to je veľká chyba väčšiny stavieb. Aj projekt elektriky sa robí nezávisle od projektu bleskozvodu a tiež to podľa toho vyzerá. BTW, máte projekt elektriky a ústredného kúrenia? Teda Vykonávací Projekt?
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
fricoman2000
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 07.02.2013, 22:15 » |
|
Myslím pán Křemen, že by sme poradiť vedeli, ale komu niet rady tomu niet pomoci. On si pán inžinier strojár o nás elektrikároch myslí, že sme spadli všetci na hlavu a budeme mu radiť len tak, ako on chce, ostatné sú hlúposti. Ja si naopak nemyslim nic zle o elektrikaroch, neviem preco to tu takto prezentrujete pan Garaj. Ale chcel by som vediet ci by si pan Kremen dovolil tie slova o i..otoch s petiletkou povedat nejakemu kurenarovi priamo do oci. :-). Nikdy som nedehonestoval ziadne povolanie a pani upratovacke co mi pride kazdy den upratat stol v kancelarii s plnym respektom a s vdakou v hlase pozdravym a podakujem.
|
|
|
|