Honza Riha
|
 |
« kdy: 08.12.2018, 16:41 » |
|
K min. vzdálenost při souběhu hromosvodu a KG odpadního potrubí v zemi. Děláme rekonstrukci RD a součástí je i nový hromosvod. Jelikož tomu nerozumím, pozval jsem si na to odbornou firmu. Chlapci to udělali tak, že rozšířili výkop na KG odpadní dešťové potrubí, takže drát hromosvodu leží cca 30 cm od KG potrubí a cca 50 cm od plastové jímky na dešťovku. Chci se zeptat, zda je tato vzdálenost dostačující? Nemůže se s plastem, který je tak blízko něco stát, když do toho náhodou někdy uhodí?
|
|
|
|
|
Honza Riha
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 09.12.2018, 18:37 » |
|
Jak jsem psal, jedná se o rekonstrukci, takže žádné připojování k základovému pásku se nekonalo. Ze střechy jsou ve 4 místech svedeny "dráty" a zakopány do země, kde jsou přišroubované k zemnícím tyčím. Co se hloubky týká, tak ta je taková, jak popisujete. O co se mi ale jedná je, že v jednom z těch svodů se využilo stávajícího výkopu (který ještě není zahrnutý) pro dešťový odpad a ten zemnič vč. zemnící tyče je cca těch 30 cm od KG potrubí. Nemyslím si, že by ten svod v případě úderu blesku nefungoval správně, spíš se mi jedná o to, kdyby tato situace nastala, jestli nemůže dojít k poškození. A jestli je to tedy nechat předělat tak, aby se zvětšila vzdálenost od potrubí a nádrže na dešťovku.
díky
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Kubík
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 10.12.2018, 14:41 » |
|
V úvahu přichází pouze možnost poškození plastového potrubí a plastové jímkydynamickými a tepelnými účinky při průchodu bleskového proudu svodem do zemniče. Podle mne je pravděpodobnos t, že se svod v zemi tak rozpálí a bude sebou nebezpečně mrskat, velice malá. Ještě jsem žádný svod takto uložený po zásahu blesku nikdy nezkoumal, tak se mohu se mýlit. Ale jak znám novodur a spol., jsou to materiály, které vydrží opravdu dost. 
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 10.12.2018, 14:45 » |
|
Podle mého názoru může bleskový proud vyvolávat i dynamické a tepelné účinky, přeskoky aj., které by mohly do vzdálenosti 0,5metru od zemnícího pásku poškodit podzemní inženýrské sítě.
Osobně bych se tepelných účinků v tomto případě vůbec nebál. Přeskoky a jiné účinky hrozí především v případě popsaných Milanem Hudcem jako hnus. Navíc to riziko osobně nevnímám jako úplně zásadní. Podle mne případná rizika ukáže například měření odporu zemniče. Ovšem ne způsobem kdy "montážka" prolije výkop vodou a nechá rychle revizního technika změřit hodnoty. Ty jsou v okamžiku revize vyhovující, ale po vyschnutí zeminy okolo pásku se dostanete na velmi vysoké, tedy nevyhovující hodnoty. Pak mohou hrozit přeskoky a může dojít k nějakým škodám. Ale stále to riziko v případě plastového odpadního potrubí vnímám jako nízké. Ale není v té plastové jímce nějaké čerpadlo? Řešením může být i vzájemné propojení jednotlivých zemničů, takzvaným okruhovým zemničem, kdy se toho nechá mnoho zachránit, vylepší se celkový odpor zemniče a rovnoměrně rozprostře případný bleskový proud tak, aby napáchal co nejméně škody. Ovšem to nemusí platit vždy a ve všech případech. Někde mohou hrozit přeskoky na plyn, či jiné sítě. Dle mne to rozhodně není práce pro kdejakého diletanta, ale zkušeného projektanta na hromosvody. Ten musí být obeznámen s místními podmínkami. Napište odkud jste a domluvit se s někým nedaleko od vás. Dále radím - na všechno chtějte doklady a především vše foťte. Způsob i hloubku uložení, způsob napojení na zemní tyče, spoje pásku, nebo přechody pásku (drátu) na fasádu a podobně. Zde se dělá mraky chyb firmami, které to už dělají roky a nikdo si nestěžoval. Spoje mají být ošetřené proti korozi, stejně jako přechody FeZn ze země na vzduch a podobně.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|