|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 11.01.2024, 16:24 » |
|
Obligátní otázka... co se píše v projektové dokumentaci, dle které budete jako ičař provádět vaše dílo?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 11.01.2024, 18:44 » |
|
Projektová dokumentace neexistuje.
Tohle je typ rekonstrukce, která se prostě dělá na koleni.
Takže bude bez výchozí revize. Nezlobte se, ale s tímto nechci mít nic společného. Vlastně ani nemohu, neboť mi to nedovoluje profesní čest a hrdost.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 12.01.2024, 11:16 » |
|
Pokud je dám nad podhled, bude to jednodušší a uložil bych je na stěnu přes příchytky. Kabely jsou pak na vzduchu - kategorie uložení E a mají větší zatižitelnost.
A jste si opravdu jistý, že jste pro kabely v podhledu vyhodnotil referenční způsob uložení E správně?
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 12.01.2024, 21:39 » |
|
A jste si opravdu jistý, že jste pro kabely v podhledu vyhodnotil referenční způsob uložení E správně?
To ečko bych asi bral za podmínky nějakého stupně navíc ohledně referenčni teploty okolí. Spíše jsem reagoval na skutečnost, že norma vlastně neznala 523 a nezná 52 uložení pod omítkou coby referenčni způsob uložení. Smutné na tom je, že to kolikrát neví ani projektanti... .......
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 13.01.2024, 00:21 » |
|
To ečko bych asi bral za podmínky nějakého stupně navíc ohledně referenčni teploty okolí.
Normou je uložení kabelu v dutině stropu zařazeno jako referenční způsob uložení B, což je proti referenčnímu způsobu uložení E docela rozdíl z hlediska proudové zatížitelnosti . Docela mě udivilo, jak se pan kolega pasuje sebevědomě do role projektanta (protože má zkoušku jako vedoucí elektrotechnik), ale nedokáže si přitom dohledat v normě způsob uložení vedení a přitom ještě očekává, že mu někdo jeho řešení bude rozporovat a navíc mu v normě dohledá proč.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 13.01.2024, 01:58 » |
|
Uložení kabelů v podhledu pod stropem je v pořádku, ovšem zatižitelnost kabelů se vlivem tepla snižuje. Pod stropem je z fyzikálních důvodů nejtepleji a uzavřený prostor podhledu se bude ještě zahřívat samotnými kabely. Je tedy nutné počítat se snížením zatižitelnosti kabelů.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 13.01.2024, 11:44 » |
|
Uložení kabelů v podhledu pod stropem je v pořádku, ovšem zatižitelnost kabelů se vlivem tepla snižuje. Pod stropem je z fyzikálních důvodů nejtepleji a uzavřený prostor podhledu se bude ještě zahřívat samotnými kabely. Je tedy nutné počítat se snížením zatižitelnosti kabelů.
A z tohoto důvodu je normou uložení kabelu v dutině stropu zařazeno jako referenční způsob uložení B (podle výšky dutiny stropu pak B1 nebo B2). Ke zvýšení teploty v prostoru stropního podhledu samozřejmě dochází i v případě instalace a provozu vestavných svítidel. A to norma kromě toho, co jsem uvedl v předchozím příspěvku hovoří o tom, že uložení kabelů ve stropě je způsob podobný referenčnímu způsobu A, čímž bychom na tom byli s proudovou zatížitelností takto uloženého kabelu ještě hůře.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 13.01.2024, 15:07 » |
|
Ještě dodám, že všechny tyto údaje se vztahují k zatížení 24/7, tudíž v rámci bytového provozu po započtení kofíku přerušovaného chodu budou hodnoty jinde. Z těchto důvodů je normou předepsáno pravidlo 16/2,5 a 10/1,5. Přeci jen přesné počítání návrhu nezvládne každý elektrikář a ti schopní za to budou chtít zaplatit 
|
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 13.01.2024, 16:19 » |
|
je normou předepsáno pravidlo 16/2,5 a 10/1,5.
Jasně, že to je ideální použít 33 2130. Já bych to uložení za normálních okolností tady nepitval, ale úvahy pana kolegy mě k tomu přiměly.
|
|
|
|