Marek Janů
|
|
« kdy: 10.10.2008, 12:00 » |
|
V létě jsme položili k naší chatě kabel pro el. přípojku - ayky 4x35. Je vedený zemí cca 70cm pod povrchem, trošku i zapískovaný. Délka je cca 600m. Zatím je pouze položený kabel, žádná jiná instalace. (na jedné straně má být elektoroinstal ace v chatě a na druhé přípojka na sloup distributora) Slyšel jsem od jednoho člověka, že když se nechá hliníkový kabel tři roky v zemi bez napojení do el. sítě ("není do něj puštěna žádná elektrika"), tak je v prdeli. Nevím jestli je to pravdivé tvrzení, nicméně by mne dosta zajímalo jak moc máme na zapojení spěchat a zda-li to v současném stavu můžem nechat přes zimu.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Janů
|
|
« Odpověď #3 kdy: 10.10.2008, 13:56 » |
|
Protože jde zřejmě o laický dotaz přidám poznámku. Zajištění obou konců kabelu se provádí teplem smrśtovací "záslepkou" a nikoliv nějakou izolačkou. Má to být okamžitě po položení kabelu a ne až po nějaké době. To bychom už proniklou vlhkost mezi žíly akorát zakonzervovali .
Hmm, je mi úplně zle z toho, že tam ten kabel (jeho konec) již cca dva měsíce leží v trávě bez jakékoli záslepky.
|
|
|
|
Sinor Rossi
|
|
« Odpověď #4 kdy: 10.10.2008, 17:00 » |
|
Slyšel jsem od jednoho člověka, že když se nechá hliníkový kabel tři roky v zemi bez napojení do el. sítě ("není do něj puštěna žádná elektrika"), tak je v prdeli.
Ten člověk měl pravdu, mýlil se pouze v té době, mnohdy je to už přes noc, obzvlášť v okolí Vsetína, Chánova, v Brně Bratislavská, Cejl, Francouzská... ....
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #5 kdy: 10.10.2008, 17:47 » |
|
Ten člověk měl pravdu, mýlil se pouze v té době, mnohdy je to už přes noc, obzvlášť v okolí Vsetína, Chánova, v Brně Bratislavská, Cejl, Francouzská... .... Měď v těchto oblastech mizí ještě rychleji .
|
|
|
|
Marek Janů
|
|
« Odpověď #6 kdy: 13.10.2008, 21:01 » |
|
Hmm, je mi úplně zle z toho, že tam ten kabel (jeho konec) již cca dva měsíce leží v trávě bez jakékoli záslepky.
Mohl by mi někdo poradit, co lze v takové situaci dělat?
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #7 kdy: 14.10.2008, 05:14 » |
|
Teď již v něm nejspíš nějaká ta vlhkost bude, počasí nebylo zrovna příznivé v poslední době. Nejlépe na obou koncích vyvázat kabel k nějakému kolíku ( pozor, kolík umístit tak, aby nedošlo k poškození kabelu v zemi) a na konce nasadit a zajistit třeba uříznuté PET lahve, aby se do kabelu nedostávala další vlhkost a kabel mohl větrat, protože jak zde již napsal kolega Doležal, použití originálních záslepek povede nyní jen ke konzervaci vlhkosti v kabelu.
Chybička se stala, nejdřív dvakrát měř a potom řež, a pro laiky: když nevím, tak se zeptám a teprve potom konám.
|
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #9 kdy: 20.10.2008, 21:13 » |
|
Tak mě napadlo, že před uvedením do provozu by to šlo nějak vysušit. Moje představa je pustit do L1 230V, na konci propojit L1 s L2, na začátku kabelu pak zase L2 s L3, na konci L3 s N či PEN a na začátku připojit vhodnou zátěž aby proud byl na hranici zatižitelnosti . Možná jsem "objevil Ameriku", ale vtip by byl v tom, že vlhká izolace mezi žílami není namáhána žádným napětím, ve všech 4 žílách je totožné 230V.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #10 kdy: 20.10.2008, 22:25 » |
|
Tak mě napadlo, že před uvedením do provozu by to šlo nějak vysušit. Moje představa je pustit do L1 230V, na konci propojit L1 s L2, na začátku kabelu pak zase L2 s L3, na konci L3 s N či PEN a na začátku připojit vhodnou zátěž aby proud byl na hranici zatižitelnosti . Možná jsem "objevil Ameriku", ale vtip by byl v tom, že vlhká izolace mezi žílami není namáhána žádným napětím, ve všech 4 žílách je totožné 230V.
Asi bych zvolil spíše variantu kabelu na zemním potenciálu (kdo má hlídat ten vzdálený konec) a zátěž dát mezi fázi a kabel. Když se ale zamyslím, kolik by to chtělo asi proudu: odpor všech 4 žil zapojených do série bude necelé 2 ohmy (1.94) a kdybych chtěl mít 5W/metr délky, tak pro 3 kW potřebuji proud 40A. Takže by to chtělo trafo 230V/80V/3kW, anebo 230V/55V/3kW s prohříváním jen dvou žil. Že by nějaké svářecí trafo?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #11 kdy: 20.10.2008, 22:53 » |
|
No mě se osvědčila metoda kličkového megmetu. Elektroinstala ce v takové té chatce v zahrádkářské kolonii. Po povodni, hladina Orlice byla až v 1 patře. Když sem dorazil na místo, no hrůza. Rozdělal sem rozbočnou krabici, voda z ní vytékala asi den. Vše rozebrat, kabely rozpojit aby byly volné vodiče, rozvodnici vypárat, a šlo se na věc. Po tejdnu točení kličkou na megmetu, a v době venkovních teplot 25 oC, se chatička nechala dokořán a průvan dokončil dílo. Po dvou měsících izolační odpor kabelů 99,9 Megaohm, a šlo se do kompletace a nového rozvaděče. Elektroinstala ce slouží dodnes.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.10.2008, 20:31 » |
|
No já sem to taky slyšel od starejch mistrů, konkrétně ještě na učnáku, a to mě vůbec hlava nebrala, jak se to dá vysušit takovým způsobem No a pak sem si to moh zkusit na vlastní kůži.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #16 kdy: 21.10.2008, 21:03 » |
|
Znám tenhle postup, jediný nedostatek - úmorná práce, chtělo by to černocha
|