Josef Dolejšek

Důchodce, ale stále ještě příležitostný projektant
|
 |
« kdy: 07.02.2013, 14:20 » |
|
Sice to není přímo elektrikářský dotaz, ale s kladením kabelů do země se jistě setkáváte. Pro jednotlivý kabel nn, který má být dle normy uložen v hloubce 70 cm, jsem předepsal výkop š = 35 cm, h = 80 cm (tento rozměr je ostatně jednou z položek ceníku v rozpočtových programech). Pracovník investora, který kontroloval soulad projektové dokumentace se zákony, vyhláškami a normami, mi projekt vrátil s tím, že výkop má být široký 80 cm. Opírá se přitom o nařízení vlády č. 591/2006 Sb., o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích (NV 591/2006). V příloze 3 tohoto nařízení se v části V., odstavec 5 píše : "Nejmenší světlá šířka výkopů se svislými stěnami, do kterých vstupují fyzické osoby, činí 0,8 m. Rozměry výkopů musí být voleny tak, aby umožňovaly bezpečné provedení všech návazných montážních prací ...". Což o to, já mohu opravit výkres a přepočítat rozpočet - nakonec ten výkop bude platit investor. Ptám se, zda jste se setkali už s něčím takovým? Absurdita tohoto požadavku vynikne, když si uvědomíme, že hloubka uložení kabelu může být dle norem někde jen 35 cm. Pak se bude muset dělat výkop pro jeden kabel také široký 80 cm? Ovšem faktem je, že v NV 951/2006 se o hloubce výkopu nic nepraví.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 07.02.2013, 16:32 » |
|
No tak teď jsem z toho opravdu "volaaký zmetěný". Výkop šíře 35cm o hloubce 80cm......tak s rameny se tam nevejdu, abych si kleknul a ono mě to zavalilo v kleče, když budu stát a zavalí mě to do 80cm, tak budu v hlíně tak po rozkrok a to by se muselo zavalit opravdu do roviny, což je nesmysl. Myslím, že by se měl používat hlavně mozek, bo ten neslouží jen jako výplň dutiny lebeční, aby při sebemenším zvuku nevznikala ozvěna.
Běžný postup......na veze se 10cm písku, to se rozhrne lopatou, na to se položí kabel např. v Koruflexce, na něj opět 10cm písku, pak 20cm hlíny, folie a zase hlína......kdy ž na to přijde, nemusím do výkopu vůbec vstoupit.
U hlubších výkopů je to jasné, tam lezou jen cvoci.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ján Garaj
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 07.02.2013, 21:06 » |
|
Sice to není přímo elektrikářský dotaz, ale s kladením kabelů do země se jistě setkáváte. Pro jednotlivý kabel nn, který má být dle normy uložen v hloubce 70 cm, jsem předepsal výkop š = 35 cm, h = 80 cm (tento rozměr je ostatně jednou z položek ceníku v rozpočtových programech). Pracovník investora, který kontroloval soulad projektové dokumentace se zákony, vyhláškami a normami, mi projekt vrátil s tím, že výkop má být široký 80 cm.
Je to riadna hlúposť, ale urobte mu čo mu na očiach uvidíte aj trikrát. Náš zákazník, náš pán. len sa ho opýtajte, či to myslí vážne a či vám to zaplatí. O cenníkoch sa mi dvaja predsa nebudeme baviť určite ich poznáte a asi aj lepšie ako ja ale pre ostatných uvediem, že poznáme aj výkop 35/90, dokonca aj 35/120 čo už je veľmi zlý výkop pre práce ale aj taký sme mali na stavbe a robili sme to. Trubku HDPE s OK sme do takého výkopu hádzali na Opavsku s najväčším odporom a preklínali sme od projektanta po investora každého. O pažení hovoria bezpečnostné predpisy asi nasledovne. Paží sa každý výkop jama alebo rýha hlbší,ako 140 cm od povrchu priľahlého terénu. Stačilo, alebo treba ešte niečo? Zas mám dva mínus?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef Dolejšek

Důchodce, ale stále ještě příležitostný projektant
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 08.02.2013, 11:53 » |
|
Je to riadna hlúposť, ale urobte mu čo mu na očiach uvidíte aj trikrát. Náš zákazník, náš pán. len sa ho opýtajte, či to myslí vážne a či vám to zaplatí. Já to mám od toho investora písemně, takže jsem s klidným srdcem překreslil výkres a přepočítal rozpočet. Jen bych nechtěl být na stavbě až tam dorazí realizační firma. Těch nadávek projektantovi do blbců! A co teprve, jestli se dozvědí, že vlastním i kulaté autorizační razítko!
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 08.02.2013, 11:58 » |
|
Takže se zeptám jinak. Už někdo z vás viděl výkop pro jeden kabel ručně kopaný o hloubce 80 cm, který by byl 80 cm široký?
S tak širokou lopatou by nikdo nedělal, ručně se kope na "šířku lopaty", ta se někdy ještě lehce zmenší, takže i ta fólie se tam musí nějak "našlapat"... To bylo "radosti", když si pan projektant zjistil, že je v místě plánovaného výkopu v části trasy navážka plná kamení a nedefinovateln ého odpadu, tak naplánoval, že se to vykope, podsype a vyrovná pískem, na to se postaví cihly, mezi ně se uloží kabel, pískem se to zasype podle těch cihel a další cihlou přikryje... Cihly byly "delší" než měly široké lopaty
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 08.02.2013, 12:48 » |
|
Já to mám od toho investora písemně, takže jsem s klidným srdcem překreslil výkres a přepočítal rozpočet. Jen bych nechtěl být na stavbě až tam dorazí realizační firma. Těch nadávek projektantovi do blbců! A co teprve, jestli se dozvědí, že vlastním i kulaté autorizační razítko!
Zcela jistě bych si pro vás zajel, vyfasoval byste lopatu a výkop vykopal.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|