Pavel Kolo
|
 |
« kdy: 30.01.2020, 22:30 » |
|
Na pozemku je složitá situace a než vést chráničku s kabelem mělce v zemi, nabízí se možnost uložit ji do používané drenážní trubky. Drenážní trubka DN150, chránička 2x kopoflex 40 mm. V drenážní trubce je voda prakticky velmi málo, nebo vůbec.
|
|
|
|
|
Vojtěch Běhunčík
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 31.01.2020, 16:57 » |
|
Na pozemku je složitá situace a než vést chráničku s kabelem mělce v zemi, nabízí se možnost uložit ji do používané drenážní trubky. Drenážní trubka DN150, chránička 2x kopoflex 40 mm. V drenážní trubce je voda prakticky velmi málo, nebo vůbec.
Jak bylo řečeno výše - čí je to pozemek? Jak hluboko je "mělce"? Co je to za kabel (typ) a k čemu má sloužit? Jak hluboko je "Používaná drenážní trubka"? Jaká je délka trasy? --- Věšteckou kouli nemáme.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 31.01.2020, 22:39 » |
|
Řekl bych to asi takhle: Hledám, jak to nejjednodušeji ojebat, kdo mi to posvětí? Drenážní trubka je určena k odvodnění a rvát do ní kabely je mimo moje chápání. Pokud se trubka zanese, jak se to bude řešit?
Vždy je nějaká jiná možnost řešení, ale stojí to nějaké peníze, práci a námahu přemýšlet....
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.02.2020, 07:44 » |
|
Řekl bych to asi takhle: Hledám, jak to nejjednodušeji ojebat, kdo mi to posvětí? Drenážní trubka je určena k odvodnění a rvát do ní kabely je mimo moje chápání. Pokud se trubka zanese, jak se to bude řešit?
Vždy je nějaká jiná možnost řešení, ale stojí to nějaké peníze, práci a námahu přemýšlet....
Ámen K tomu nemám co dodat. Mělce = 5 cm zeminy na trubce.
I k pokládání vedení do země máme nějaká pravidla. 5cm tam nikde nevidím. ALe váš pozemek, váš kabel, vaše odpovědnost. Trochu mi to připadá jako vydírání. Buď mi dovolíte použít drenážní trubku, kterou zrovna neteče mnoho vody (pár let zde máme sucho), nebo to najust uložím jem do mělké drážky, protože se mi nechce kopat hlubší. Ale nám je to ve výsledku jedno, protože je to stejně jen vaše rozhodnutí a odpovědnost. 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 01.02.2020, 09:00 » |
|
Přidám jen malou zkušenost. V době, kdy jsme měli velký servis a kabelovou skupinu s radarem, tak jsme stále řešili opravy kabelu. Kabely v odpadních a drenážních trubkách vykazovaly poruchové stavy zapříčiněné hlodavci. V DN 150 mají dostatek prostoru k zabydlení a prokoušou jak chráničky tak i plasty.
Myslím že tudy cesta nevede. Vše má své pravidla a uložení kabelů v zemi také, jak je uvedeno výše.
Jako stavbyvedoucí a RT bych požadoval uložení v nezamrlé hloubce, pískové lože, cihly a folie, anebo dnes chránička. A nevymýšlet vymýšlené a standardizovan é.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.02.2020, 09:06 » |
|
Stavím se k tomu naprosto stejně jako kolegové Hejčl a Franěk. Min. hloubka uložení je jasně normativně daná a je jedno, zda se jedná o soukromý nebo veřejný pozemek. Až pak jednou někdo kabel nechtěně poruší a stane se neštěstí, bude pak velice pozdě si něco vyčítat. A neštěstí nechodí po horách, ale po lidech! A jak už tu bylo rovněž napsáno, už z názvu "drenážní", je jasné, k jakému účelu má tato trubka sloužit. Kabel do ní zcela určitě nepatří. Na ochránění kabelů uložených v zemi slouží např. KOPOFLEX KF 09040.
Moje doporučení:
oddrnovat trasu pozemku, vykopat zemní spáru hloubky 40cm a do ní uložit řádně a předpisově ochráněný kabel.
Jakékoli rady typu "klidně bych to položil do drenážní trubky, je vaše, je to váš problém" prostě neberu. Jak pak může takový rádce sám vykonávat svoji profesi? Dobře určitě ne.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 01.02.2020, 09:08 » |
|
A nevymýšlet vymýšlené a standardizovan é.
Přesně tak. Proč máme stále tendenci vymýšlet něco, co už je dávno vymyšlené?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 01.02.2020, 11:46 » |
|
Pánové, asi jste špatně pochopili, na co se pan Kolo ptá. On právě nechce uložit kabel 5cm pod povrch, tak přemýšlí nad řešením s drenážní trubkou, která je 80cm hluboko. Mám pochybnosti o tom, že situce neumožňuje správné řešení, ale pokud tomu tak skutečně je (a umím si představit takovou situaci), tak ta druhá možnost je za mne jednoznačně lepší a z hlediska funkčnosti a životnosti tohoto konkrétního kabelu tam nejsou vážná rizika.
A že zatažením kabelu do drenážní trubky zdegradujete její funkci vám vůbec nevadí? Prosím vás, takové rady si nechte do diskusí na Facebooku.
|
|
|
|
Juraj Rojko

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 01.02.2020, 12:18 » |
|
Nikomu nic neradím, pouze říkám, že pokud jsou pouze tyto dvě možnosti, tak si myslím, že ta druhá je lepší, protože poskytuje kabelu větší ochranu a to je myslím z hlediska jeho funkce to nepodstatnější . Já také nic nezatahuju, tak nic nemůžu zdegradovat. A už vůbec nic neříkám k funkci drenáže, protože na to se nikdo neptá a navíc bych jen opakoval, co už bylo řečeno.
Opovídáte přesně proti smyslu otázky (a to, se někdy stává, nic hrozného na tom není) a když vás slušně upozorním, tak mi budete nařizovat kam co mám psát? Že hulvátství považujete za ctnost dáváte rád najevo, ale nemá vše svou hranici?
|
|
|
|
|
Vojtěch Běhunčík

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 01.02.2020, 15:09 » |
|
... . Drenážní trubka DN150, chránička 2x kopoflex 40 mm. Pozemek je můj a drenáž také; Mělce = 5 cm zeminy na trubce; Kabel CYKY-J 5x6 Hloubka drenáže cca 800 mm; Délka cca 20 m. --- Drenáž Dn 150 nebývá souvislá trubka, ale betonové trubky s mezerou mezi sebou. Je tomu tak? O znehodnocení drenáže, pokud v DN 150 s mezerami bude 2x Kopoflex 40, je zbytečné se bavit. Je zásadní rozdíl, zda je krytí 80 nebo 75 cm?
|
|
|
|
Vojtěch Běhunčík

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 01.02.2020, 16:32 » |
|
|
|