Zbyněk Miklík
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 22.07.2012, 10:06 » |
|
Zajímalo by mě, zda je normou stanovena min. hloubka a způsob položení kabelů ve zdi rodiného domu. Věc se má tak, že jsem při opravě stukové omítky náhodou narazil na el. kabely (rozvod je cca rok starý) a řeším, zda firma, která rozvod provedla postupovala správně, když jsou kabely pouze takto "pohledově ukryty" těsně pod štukovou omítkou, nejsou zasekány do zdiva, nejsou vedeny v žádném "husím krku". Revizní správu mám, ale pokud by taková norma byla revizní technik nemá šanci zkontrolovat v jaké hloubce je uložen drát, nebo má (nějaká metoda měření) a měl by to kontrolovat? Nechtěl bych se dočkat toho, že např. při škrábání staré malby zajedu náhodně spachtlí do drátů.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 22.07.2012, 11:39 » |
|
Zde pravděpodobně opět chyběla projektová dokumentace a nebo bylo vše realizováno jen dle dokumentace určené pro stavební povolení (i když v technické zprávě PD ke stavebku by se mělo jasně uvádět, jak mají být kabely uloženy) Kabely uložené "pod omítkou" jsou uloženy do drážek ve zdivu a následně zahozeny maltou. Kabely uložené "v omítce" jsou pak uloženy tak, jak máte doma. Koupalny jsou pak brány jinak a jsou zde jiná pravidla.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 22.07.2012, 12:05 » |
|
Pokud jsou uloženy kabely jak píšete ve štuku je to špatně. Důvod je prostý, budou velice dobře vidět trasy kabelů - popraskaná omítka a tmavé čáry. /podle zatížení kabelů - občas dost hřejí/ Ideální hloubka uložení kabelů je minimálně 1-2cm a více v omítce, nebo zdivu.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 22.07.2012, 13:07 » |
|
Další hledisko je požární. Nejsem si úplně jistý, jestli je to všude nebo jen chodby u bytových a kancelářských objektů, ale i u větších RD to po mě párkrát "hasič" chtěl... Tedy minimální krytí kabelů omítkou 1cm nebo použití bezhalogenovýc h kabelů, kvůli splodinám, které běžné CYKYny při hoření tvoří.
To mne zajímá, požadavky hasičů jsou budto pod omítkou, nebo pod povrchem omítky, zatím co kraj to jiný mrav, máte konkrétní zkušenosti?
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 22.07.2012, 13:35 » |
|
Hloubka je stanovena pro prostory s vanou nebo sprchou, v zónách 0, 1, 2 na 5 cm.
|
|
|
|
Mirek Vašák
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 22.07.2012, 14:29 » |
|
Hloubka je stanovena pro prostory s vanou nebo sprchou, v zónách 0, 1, 2 na 5 cm.
Jen pro zajímavost. Jak toto dodržíte v 70mm silném YTONGU?
|
|
|
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 22.07.2012, 17:59 » |
|
Vy taháte kabely i v zoně 0 ?  Je to citace z normy, ale čemu se tak divíte? V zóně 0 může být instalováno el. zařízení s omezeními dle ČSN. Z toho vyplývá, že k němu vede přívod. ??
|
|
|
|
Kamil Táborský

Elektrikář pro silnoproud do 1000V,§6
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 22.07.2012, 18:25 » |
|
otázka zní : Je stanovena normou minimální hloubka kabelů ve zdi RD ? Vy jste odpověděl: Hloubka je stanovena pro prostory s vanou a sprchou v zonách 0,1,2 na 5 cm. Já se ptám: Vy dáváte do zony 0 do zdi do hloubky 5 cm kabely? Otázka je o min.hloubce kabelů ve zdech. To je vše 
|
|
|
|