|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #1 kdy: 26.03.2018, 23:43 » |
|
Počkáme až si toho všimne Štefan Beláň Taky jsem toto kdysi neúspěšně hledal... Takže za mě: Pokud je izolace vodičů v kabelu dimenzovaná na nejvyšší napětí, které se v kabelu bude vyskytovat, což je 230V, takže běžná CYKY vyhoví. A bude tento kabel natažen přímo do konkrétního zařízení - například mě napadá el. brána (napájení + 2 vodiče ovládací) a bude toto řádně nakresleno v dokumentaci, tak v tom nevidím problém.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #5 kdy: 27.03.2018, 06:57 » |
|
Vyrábí se speciální kabely pro třeba 230V a 12V součastně... Je to v nabídce kabeloven.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #10 kdy: 27.03.2018, 13:15 » |
|
230V z menice DC/AC a 12V primo z baterie. To je konkretni aplikace. Ale zajímá mě to obecně. V průmyslu se s tím setkávám denně, tak jestli je to možné i doma.
Za mne určitě NE!O průmyslové instalace se starají a dohlíží kvalifikovaní lidé. Případ, že se v jednom kabelu do určitého stroje vedou různá napětí má své specifika včetně speciálního kabelu vyrobeného pro tento účel. Ještě byste měl upřesnit, co to je 230V z měnič DC/AC. Řešení je jen jedno - prostě dva kabely.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít
|
|
« Odpověď #11 kdy: 27.03.2018, 13:51 » |
|
Konstrukce kabelu je jedna strana mince, bezpečnost při úpravách a servisech druhá. Jistě lze namítnout, že dvě rozdílné napěťové hladiny v jednom kabelu mají být vyznačeny v dokumentaci, ale nebuďme naivní, v jakém stavu se nacházejí dokumentace.
A to se nebavím o případné indukci, kterou zmínil kolega Hudec. Pak se plní fórum dotazy proč problikávají ledky, proč se brána sama od sebe v noci otevírá atd....
Přidávám se tedy k táboru těch, co tvrdí dvě napěťové hladiny = dva kabely.
P.S. V praxi lze narazit například na ovládání svítidel DALI sběrnicí, kde je v podstatě v pětižilovém kabelu napětí jak 230V pro svítidla, tak i malé napětí pro DALI sběrnici. Někdo by toto mohl vypíchnout jako příklad, na straně druhé je toto řešení definováno normou s mezinárodním standardem a na první pohled je patrné, že se jedná o DALI.
|
|
|
|
Miroslav Hlaváč
Elektřina má pomáhat,ne zabíjet!
|
|
« Odpověď #12 kdy: 31.03.2018, 15:42 » |
|
Zrejme to chteji na led pasky?
A nenapadlo vas provest 12 a 24 soucasne a minus pol DC prohnat zelenožlutym? Zalezi asi jen, co na to zdroj tech pasek...? ;-)
Chtělo by to naučit se číst,pán píše 230V A 12nebo 24V. Tedy napětí nn a MN dohromady v jednom kabelu.
|
Miroslav
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 31.03.2018, 23:22 » |
|
V tomto případě se vodič PE mění na vodič PEL a jako takový musí mít přůřez Cu 10 mm2 nebo Al 16 mm2, viz čl. 543.4 ČSN 33 2000-5-54 ed. 3.
Nesouhlasím, nn je třívodičově a mn s ohledem na velikost napětí PE nepotřebuje. Takže nijaký PEL. Spíše to je dle popisu neuchopitelná cipovina, tudíž nebude velká chyba onen nebohý vodič označit CIP.
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #17 kdy: 31.03.2018, 23:24 » |
|
Takže zbývá NL, neboli DC- zkusíme po N neutrálu, co to udělá...
Proboha nic nezkoušejte a použijte dva kabely s potřebným počtem vodičů.
|
|
|
|