Igor Molák
|
 |
« kdy: 03.04.2019, 13:42 » |
|
Představme si cihlovou nebo betonovou budovu s okny 5x4 m v hliníkových rámech. Mají se tyto rámy připojovat na zemní potenciál? Nevšiml jsem si, že by to někde bylo provedeno. Proto mne zajímá, jestli to má smysl? Buďto z pohledu ochrany před bleskem (např. v blízkosti svodu hromosvodu) nebo z pohledu ochrany před úrazem elektrickým proudem (např. na okně je připevněn osvětlený reklamní poutač, pohon žaluzií, zásuvka pro vánoční osvětlení nebo telefonní kabel od sloupu). Je lepší se při bouřce držet od takových oken dál?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 04.04.2019, 08:52 » |
|
Pokud je budova železobetonová a je volena varianta neizolovaného hromosvodu, tedy Faradayova klec, je napojení rámů nutnost.
A k tomu mě napadá jen, HVI je hrozně jednoduchá a levná varianta provedení hromosvodu.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 04.04.2019, 09:21 » |
|
A k tomu mě napadá jen, HVI je hrozně jednoduchá a levná varianta provedení hromosvodu.
Stejně tak tomu je u plechových střech..... a že se jich teď dělá.....a já z toho šílím. Navrhnu HVI, pak přijde jouda a provede hromosvod po svém vodičem AlMgSi. Pak si na to ještě sám napíše revizi. Projektant je za drahého debila a montér odchází ze stavby jako vítěz. Když se ho pak ptám, proč nedodržel PD, obdržím velice pohotovou odpověď "dělám to takto 30 let". Zřejmě netuší, že to celou kariéru dělá špatně, jinak by se touto větou nikdy neohrazoval.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 04.04.2019, 09:40 » |
|
Stejně tak tomu je u plechových střech..... a že se jich teď dělá.....a já z toho šílím. Navrhnu HVI, pak přijde jouda a provede hromosvod po svém vodičem AlMgSi. Pak si na to ještě sám napíše revizi. Projektant je za drahého debila a montér odchází ze stavby jako vítěz. Když se ho pak ptám, proč nedodržel PD, obdržím velice pohotovou odpověď "dělám to takto 30 let". Zřejmě netuší, že to celou kariéru dělá špatně, jinak by se touto větou nikdy neohrazoval.
No a tak si tu žijeme, a je mě to úplně ukradený  Teď jsem byl odmítnut na jeden hromosvod, že jsem prej moc drahej. Tak ať tam někdo udělá nefunkční nesmysl za pár kaček. Mě to netrápí, práce je dost od lidí, kteří mě chtějí zapaltit.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 04.04.2019, 10:10 » |
|
nezli okno pripojit a prohnat bleskovy proud neznamo kam. Pokud by ale slo pouze o teoretizovani, tak proc by treba blesk skakal na okno ze ktereho nema zadneho pokracovani do zeme?
Ten rám okna má vždycky nějaký potenciál. 1) Když bude mít potenciál blízký zemnímu potenciálu, bleskový proud bude mít tendenci přeskočit na něj. Pak je lepší ten rám uzemnit, a tedy prohnat bleskový proud známo kam, řízeně. 2) Když bude mít rám okna potenciál blízký potenciálu svodu (protékaného bleskovým proudem), tak blesk nebude mít tendenci na něj přeskočit, ale taky nebude dobrý nápad potloukat se poblíž takového okna. Co je tedy lepší?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
ACEOF ACES
Neverifikovaný uživatel @7

Odpočet běží
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 04.04.2019, 10:20 » |
|
... Když se ho pak ptám, proč nedodržel PD, obdržím velice pohotovou odpověď "dělám to takto 30 let". Zřejmě netuší, že to celou kariéru dělá špatně, jinak by se touto větou nikdy neohrazoval.
Protože nežijeme v Malajsii, tak se do většiny domků i se špatně udělaným hromosvodem netrefí blesk ani jednou za 50 let, přesto jsou i v České Republice místa, kde je dobře udělaný hromosvod potřeba nebo být musí, ale těch není tolik. Samozřejmě nikomu nebráním, aby si pořídil dobře udělaný hromosvod, ale nemá smysl vyhazovat peníze za špatný nebo špatně udělaný hromosvod, který jen přitahuje blesky.
|
klima se rychle mění a společnost, jak jí známe se začne hroutit, pokud lidé co nejdříve podstatně nesníží svou spotřebu
31.12.2020 - 10 let a 9 měsíců.
|
|
|
|
Javorsky
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04.04.2019, 11:34 » |
|
Ten rám okna má vždycky nějaký potenciál. 1) Když bude mít potenciál blízký zemnímu potenciálu, bleskový proud bude mít tendenci přeskočit na něj. Pak je lepší ten rám uzemnit, a tedy prohnat bleskový proud známo kam, řízeně. 2) Když bude mít rám okna potenciál blízký potenciálu svodu (protékaného bleskovým proudem), tak blesk nebude mít tendenci na něj přeskočit, ale taky nebude dobrý nápad potloukat se poblíž takového okna.
Co je tedy lepší?
No jo, pokud nemame konkretni situaci tak to bude porad o tom "kdyz" :-). Kdyz je u okna zevnitr pracovni prostor, pak bude pripojeni ke svodu nebezpecne, kdyz neni, pak muze byti pripojeni vhodne, ovsem zase s ohledem na ostatni vnitrni rozvody prave kvuli preneseni potencialu svodu na hranici vnitrniho prostoru. Pouze "z informacni vody" toho moc navarit nepujde, spise jenom zakalit:-).
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.04.2019, 11:46 » |
|
Pouze "z informacni vody" toho moc navarit nepujde, spise jenom zakalit:-).
Jestli jste si nevšiml, tak tohle vlákno je o spojování rámu okna se zemním potenciálem, tak to tu nekalte.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Javorsky
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 04.04.2019, 14:21 » |
|
Nekomu toto prijde jako jednoznačne polozena otazka? Představme si cihlovou
nebo betonovou budovu
Buďto z pohledu ochrany před bleskem (např. v blízkosti svodu hromosvodu)
nebo z pohledu ochrany před úrazem elektrickým proudem
(např. na okně je připevněn osvětlený reklamní poutač, pohon žaluzií, zásuvka pro vánoční osvětlení nebo telefonní kabel od sloupu).
Je lepší se při bouřce držet od takových oken dál?
Existuje panove nejaka vstricna moznost shody na spolecne predstave?
|
|
|
|