Jan P
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« kdy: 18.05.2016, 13:05 » |
|
V projektu rodinného domu mám pokyn, že do základů (do betonu) mám dát kolem dokola pásek FeZn 40x3 (tuším) a provést 6 vývodů pro hromosvod (4 rohy + uprostřed delší strany domu) a jeden vývod pro domovní rozvaděč.
Elektrikář, co mi dělal elektroměrový rozvaděč a potí i revizák, co dělal výchozí revizi na něho, když jsem se ptal co a jak kde připravit během stavby mi zase říkali, že je to špatně, že by měl mít domovní rozvaděč svoje uzemnění, abych nezatáhl blesk při úderu do hromosvodu i do elektroinstala ce.
Předpokládám, že otázka padne, tudíž - projekt na elektro nemám a na hromosvod ještě nemám.
Jaké je správné provedení uzemnění?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Patrik Dedík
Elektrikár a živnostník

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 18.05.2016, 16:00 » |
|
Toho sa bat nemusite. Toto je najlepsie riesenie, takto sa to robi. Zo zakladoveho zemnica si to mozete vytiahnut bud do rozvadzaca alebo na MET. Samozrejme,zavolajte si odbornika lebo zle spravenene uzemnenie, to je ako keby ziadne.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A Projektovanie E2/A El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov pdedik@centrum.sk
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 18.05.2016, 16:07 » |
|
Výborně, tak až budete mít projekt na hromosvod, tak bude vše jasné. Projektant tvořící PD na váš objekt nejlépe zná vaši stavbu a tak to nerchte vyloženě na něm.
Projekt elektroinstala ce pak řeší vnitřní ochranu před bleskem a přepětím. Pokud neplánujete vytvoření tohoto projektu, pak je mi vás líto. Vždyť vy vedle sebe nemáte ani odborníky, kteří by vás zdárně vedli k vytvoření bezpečné elektroinstala ce. Ti, co vám nabulíkovali, že je špatně propojit zemnící soustavu hromosvodu s vodičem PE z důvodu zavedení části výboje do objektu by mi přes práh už rozhodně nesměli.
Soustavy se nepropojují pouze v určitém případě kdy vzdálenosti uzemnění a PE instalace jsou od sebe vzdáleny více než 5m a toho nebudete schopen docílit. Obraťte se na odborníka a zaplaťte mu co si řekne. Určitě se vám to vyplatí a ve finále ušetříte.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
Jan P
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 18.05.2016, 21:47 » |
|
Hromosvod jsem chtěl řešit až bude dům hotovej nebo aspoň téměř hotovej, tudíž s oslovením odborné firmy jsem zatím nekvaltoval. Základy budu dělat za 14dní.
Jinak co se týče projektu elektriky, tak když jsme stavěli dům rodičů, tak to elektrikář udělal dle přání (co kde chtěli apod.), nakreslil plánky, pak jsme pozvali revizáka, který to proběhl, proměřil, vystavil revizi a hotovo. Stejným způsobem jsem to chtěl řešit i u sebe.
Ale když už jsme u toho, v jaké cenové oblasti se pohybuje projekt elektroinstala ce bungalovu se standartní el. výbavou?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Patrik Dedík
Elektrikár a živnostník

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 18.05.2016, 22:07 » |
|
Hromosvod jsem chtěl řešit až bude dům hotovej nebo aspoň téměř hotovej, tudíž s oslovením odborné firmy jsem zatím nekvaltoval. Základy budu dělat za 14dní.
Jinak co se týče projektu elektriky, tak když jsme stavěli dům rodičů, tak to elektrikář udělal dle přání (co kde chtěli apod.), nakreslil plánky, pak jsme pozvali revizáka, který to proběhl, proměřil, vystavil revizi a hotovo. Stejným způsobem jsem to chtěl řešit i u sebe.
Ale když už jsme u toho, v jaké cenové oblasti se pohybuje projekt elektroinstala ce bungalovu se standartní el. výbavou?
Pozrite velmi peknu animaciu ako ma take uzemnenie vypadat. http://www.kniska.eu/animace/flv-nove/07.1%20Uzemneni.flv/viewUrcite pozvite odbornika., lebo ti dvaja tak nevyzerali.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A Projektovanie E2/A El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov pdedik@centrum.sk
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 18.05.2016, 22:10 » |
|
Hromosvod jsem chtěl řešit až bude dům hotovej nebo aspoň téměř hotovej, tudíž s oslovením odborné firmy jsem zatím nekvaltoval. Základy budu dělat za 14dní... Tož jste na nejlepší cestě něco při vybudování základového zemniče zvrtat.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Wolfgang Marks II

lepší je, udělat aspoň něco, než se na to vykašlat
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 19.05.2016, 12:11 » |
|
Ach jo, zase ta samá píseň. Respektujte prosím zákony, to je první krok. Stavební zákon a příslušné vyhlášky vám říkají, co musíte a co nesmíte. Nikoliv strejdové a kibicové. Schválně se jich zeptejte při těchto radách na toto : Pamatuješ si nějakou akci, která se Ti nepovedla a musel si ji opravovat/předělávat a pamatuješ si akci, na kterou můžeš být hrdý. Pokud vám někdo řekne, že nikdy nic nezkazil, tak lže. Na druhou otázku už mi obvykle nikdo nechce odpovídat kladně: Můžeš mi to, co mi radíš/tvrdíš dát písemně? A prosím i s odkazem ve které normě je to uvedené? A pokud nechce je to jasné.
A k vašemu dotazu. Dokumentace uzemnění je součástí dokumentace elektrického zařízení, jak ji předepisuje ČSN 33 2000-1 ed. 2 a další předpisy. Společné uzemnění je dokonce v normách vyžadováno.
|
|
|
Zaznamenáno
|
S úctou Wolfgang Marks
|
|
|
Ján Garaj
Neverifikovaný uživatel @5

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 19.05.2016, 20:50 » |
|
Ach jo, zase ta samá píseň. Respektujte prosím zákony, to je první krok. Stavební zákon a příslušné vyhlášky vám říkají, co musíte a co nesmíte. Nikoliv strejdové a kibicové. Schválně se jich zeptejte při těchto radách na toto : Pamatuješ si nějakou akci, která se Ti nepovedla a musel si ji opravovat/předělávat a pamatuješ si akci, na kterou můžeš být hrdý. Pokud vám někdo řekne, že nikdy nic nezkazil, tak lže. Na druhou otázku už mi obvykle nikdo nechce odpovídat kladně: Můžeš mi to, co mi radíš/tvrdíš dát písemně? A prosím i s odkazem ve které normě je to uvedené? A pokud nechce je to jasné.
A k vašemu dotazu. Dokumentace uzemnění je součástí dokumentace elektrického zařízení, jak ji předepisuje ČSN 33 2000-1 ed. 2 a další předpisy. Společné uzemnění je dokonce v normách vyžadováno.
Dá sa s tým len súhlasiť 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|