Karel Mastný
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 31.08.2006, 04:34 » |
|
<p>Mám dotaz k zásuvce u umyvadla v koupelně. Rozmístění zařízení jsem si navrhl sám a jsem vůbec rád, že se mi tam vešel sprchový kout, umyvadlo i vana. Pak jsem nastudoval předpisy o el. zónách v koupelně a zjistil, že asi budu muset zahodit holicí strojek, fén, atp.
Situace: Mezi vanou a sprchovým koutem je 55cm místa, tak akorát pro umyvadlo. Čili všude je zóna 1 nebo umývací prostor. Zónu 3 mám vlastně jen u stropu nad umyvadlem - představa, že mám zásuvku na holení de facto na stropě mi zavání úrazem uklouznutím (tj. i bez pomoci elektřiny)...
Co s tím? Vedení je nové, s chráničem atp. Předpokládám, že být tady v normě a se zásuvkou nelze, takže uvažuji o řešení s krabicí s víčkem a po odchodu RT přemontování na zásuvku s víčkem a krytím IP44. Co na to říkají zdejší odborníci?</p>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Finist
|
|
« Odpověď #5 kdy: 31.08.2006, 11:04 » |
|
To: pan Mastný Nejsem zastánce dodržování norem přesně na milimetry, ale v tomto případě vám vůbec nerozumím. Zásuvku IP 44 s víčkem bych si dovolil v tomto případě považovat za relativně bezpečnou, pokud do ní není NIC PŘIPOJENÉ (teď mě RT roznesou na kopytech :-). Jak ale zaručíte, že v ní nezůstane připojený holící strojek, fén během používání vany nebo sprchového koutu? Potom uvažujte několik možných scénářů: pád zařízení do prostoru vany, dotyk mokrou rukou při hledání ručníku (oči plné šampónu :-), atd. Na proudový chránič nespoléhejte, jeho účinnost je spočítána statisticky, velký proud tělem v mokrém prostředí a nevhodný okamžik dotyku způsobí zástavu srdce. I pouhé pády ve vaně někdy způsobují těžké úrazy. Norma vám povoluje zásuvku pro holící strojek s bezpečnostním oddělovacím transformátore m, ten koupíte do 2000 Kč. Fén, kulmu atd. můžete používat i v jiném pokoji (ložnici). Kvůli pár korunám a zvyku chodit si upravovat vlasy jinam riskujete život ne svůj, Vy si dejme tomu bezpečnost pohlídáte, ale hlavně svých blízkých. A to vás může jednou mrzet o to víc.
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
|
« Odpověď #7 kdy: 31.08.2006, 19:18 » |
|
To: Mastný Vyreklamovat projekt (jednoznačná vada projektu). Nechat si vrátit peníze za vadný projekt. Za tyto vrácené peníze se nechat holit u holiče.
|
|
|
|
Karel Mastný
|
|
« Odpověď #8 kdy: 31.08.2006, 19:44 » |
|
Zatím je jen projekt, realizované to ještě není. Takže není pozdě na změny. Ale prostor se nafouknout nedá. Jestli vážně existují třímetrové šňůry s koncovkou vhodnou pro holicí strojek, tak to by asi šlo. Ale k zásuvce v zóně 3 bych fakt potřeboval tu délku 3 metry. :zz:
|
|
|
|
|
|
|