|
|
|
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 29.12.2006, 23:58 » |
|
Podotýkám že do C3( laminovaná dřevotříska) znám pouze krabice z KOPOSU. Jistě, dosud bylo při montáži do C3 prakticky možné použít jen krabici z Koposu. Když neberu v úvahu sádrové lože a jiné anachronismy. Ale jestliže ABB vyvinula přístroje do C3, tak pod ně ještě dávat krabici do C3 mi připadá zbytečné. Stejně jako podkládat svítidlo označené F v trojúhelníku. Zatím jedinou podmínku pro správnou funkčnost těchto přístrojů (pro C3) jsem se dočetl zde http://www.abb-epj.cz/argument.asp?thema=5103&item=35622&category= a tou je rovný vodič v bezšroubové svorce. Teď si ale uvědomuji, že nevím, jak bych měl při revizi zkoumat, je-li připojený vodič dostatečně rovný. Že bych každou zásuvku rozebíral a rval dráty ze svorek ? V každém případě jsem zaslal do ABB ohledně krabic pro přístroje vhodné do C3 dotaz a jakmile bude zodpovězen, ihned tady výsledek zveřejním.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 30.12.2006, 13:04 » |
|
Ze stránek ABB: http://www.abb-epj.cz/argument.asp?thema=5103&item=35626&category=Datum vložení: 14.7.2006 12:09:52 Od: Zdenka Holá < denny@cenega.cz> Předmět: Zasuvky do hořlavých materiálů ,chtěla bych se zeptat ,zda mi poradíte s rešením následujícího problému - potřebuji doporučit vhodné krabice a zásuvky do hořlavého materiálu - konkrétně se jedná o 1cm desku ze stejneho materialu jako jsou kuchynské pracovní desky(v kuchyni to bude použito místo klasických obkladů) Za touto deskou bude pouze sádrokartonová prička.  za odpověd Vzhledem k tomu, že neznáte stupeň hořlavosti pracovní kuchyňské desky, bude nutno použít dvouplášťovou krabici, která je určena do všech hořlavých materiálů (např. KI 68L/1 od firmy Kopos Kolín). Na instalační krabici lze použít přístroje designu Tango® v barevném provedení D (béžová) a S (šedá) a designu Time® v barevném provedení 08H (titanová) a 33H (šampaňská), které jsou určeny na hořlavé podklady o stupni B, C1, C2.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 17.01.2007, 18:55 » |
|
Máte pravdu, odpověď mi už poslali : Dotaz : Datum vložení: 29.12.2006 23:08:04 Od: Kamil Novák < elektrorevize@seznam.cz> Předmět: Krabice pod zásuvky do C3 U některých zásuvek z vašeho sortimentu deklarujete možnost montáže do hořlavých podkladů stupně C3. Nezáleží v tomto případě tedy na typu použité krabice? Odpověď : Pro montáž výrobků určených do hořlavých podkladů je nutno vždy použít speciální krabice, které jsou určeny do požadovaného stupně hořlavosti. V našem sortimentu krabice určené do hořlavých podkladů stupně C3 sice nenajdete, ale běžně je dodává např. Kopos Kolín). Abych se přiznal, tak v tom případě mi nějak uniká důvod, proč bych měl použít C3 strojek, když stejně musím použít C3 krabici.  Dotazoval jsem se na to přímo u ABB, ale zatím bez odpovědi.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 25.01.2007, 18:39 » |
|
Odpověď už dorazila : http://www.abb-epj.cz/argument.asp?thema=5103&item=35622Datum vložení: 1.1.2007 22:32:27 Od: Kamil Novák < elektrorevize@seznam.cz> Předmět: Krabice pod zásuvky do C3 - podruhé  za odpověď. Můžete mi sdělit, jakou výhodu tedy přináší použití vašich výrobků, určených i do C3, jestliže je i v tomto případě nutné použít krabic do C3 ? Zavedením možnosti montáže našich výrobků do všech stupňů hořlavosti B, C1, C2, C3 odpadá elektroinstala térovi zjišťování, o jaký typ hořlavého podkladu se jedná. Pro montáž výrobků ABB do všech stupňů hořlavosti je současně nutno použít i odpovídající krabici - viz katalog Kopos Kolín.Ale stupeň hořlavosti jsem přeci nemusel řešit ani dřív, když byla použita krabice s Koposu. Takže mi nějaká výhoda v použití strojků z ABB-EPJ stále uniká.  Nehledě na fakt, že volba co a kam použít by se asi neměla řešit ař při vlastní montáži. Co by potom dělali projektanti ? 
|
|
|
|
|
|
Petr Přikryl
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.02.2007, 14:45 » |
|
V chytré knížce jsem našel toto. Zásuvky provedení Classic a Tango mají krycí víčka z materiálu, který není odolný proti šíření plamene. Při montáži do hořlavých hmot musejí být podkládány nehořlavou tepelněizolačn í podložkou tloušťky 5mm. Takže podle této knihy krabička C3 ?? ale pod víčko lignát. Nádhera asi si to doma udělám :-)
|
|
|
|
|
sigut
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 07.02.2007, 07:42 » |
|
Jistě, dosud bylo při montáži do C3 prakticky možné použít jen krabici z Koposu. Když neberu v úvahu sádrové lože a jiné anachronismy. Ale jestliže ABB vyvinula přístroje do C3, tak pod ně ještě dávat krabici do C3 mi připadá zbytečné. Stejně jako podkládat svítidlo označené F v trojúhelníku.Zatím jedinou podmínku pro správnou funkčnost těchto přístrojů (pro C3) jsem se dočetl zde http://www.abb-epj.cz/argument.asp?thema=5103&item=35622&category= a tou je rovný vodič v bezšroubové svorce. Teď si ale uvědomuji, že nevím, jak bych měl při revizi zkoumat, je-li připojený vodič dostatečně rovný. Že bych každou zásuvku rozebíral a rval dráty ze svorek ? V každém případě jsem zaslal do ABB ohledně krabic pro přístroje vhodné do C3 dotaz a jakmile bude zodpovězen, ihned tady výsledek zveřejním. Byl jsem stejného názoru. Svítidlo na obrázku je označeno symbolem F v trojúhelníku ...
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 12.11.2008, 15:26 » |
|
Navazuji na tuto starší diskusi, neboť se mezi nábytkáří začíná nebezpečně šířit typ zásuvky SZ 16 od SEZ - viz http://www.sez.sk/files/k2%20%20v3-1%20%20sk%20-%20domove%20spinaee%20a%20zasOvky%20-%20preview.pdf, strana 16 + 17. Nechápu, proč někdo vyrábí vestavnou zásuvku do nábytkových desek, schválenou pro montáž max. do C2, když valná většina nábytku se dnes vyrábí z různých dřevovláknitýc h, pilinových a podobných materiálů, které jsou vesměs stupně hořlavosti C3 (postaru).  A nábytkáři a jiní truhláři je do těchto materiálů v klidu montují ...... 
|
|
|
|