|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #2 kdy: 25.11.2006, 15:08 » |
|
Již několikrát jsme zásuvku za "klín" takto montovali a nesetkal jsem se s nějakým problémem u revizních techniků.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #5 kdy: 25.11.2006, 21:14 » |
|
Znovu si pročítám tuhle diskusi a začínám o sobě pochybovat. Musel bych vidět zakotovaný nákres linky. Původně jsem nějak pochopil, že ten prostor pro konvici bude výš než je pracovní deska. Ale zdá se, že jsem to nějak nedomyslel. Představa, že si někdo při mytí nádobí svojí neopatrností shodí z toho vyvýšeného klínu zmíněnou konvici do dřezu plného vody, kde zrovna myje nádobí se mi zdá značně neveselá. Myslím, že bych při revizi také trval na tom, aby byla dodržena ona vzdálenost 0,2m. A přemýšlím, že ani natahovat se pro konvici přes dřez se mi nezdá moc praktické. Člověk menšího vzrůstu, nebo dítě bude těžko šátrat po konvici a možnost pádu do dřezu bude vyšší. A konec konců pokud by konvice ležela přímo ve výšce pracovní desky bude riziko nastříkání do konektoru konvice dost velké při každém oplachování. Takže po zralé úvaze: NEDOPORUČUJI.
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
RT E2A
|
|
« Odpověď #7 kdy: 25.11.2006, 22:10 » |
|
TO: Augustin> V úplně první chvíli po přečtení vaší první otázky, jsem uvažoval "proboha proč chtějí dávat zásuvku za dřez a konvici také" potom jsem juknul do normy a snažil se si promítnout situaci do obrázku umývacího prostoru a vyplodil svůj první příspěvek. Potom to nechal půl dne uležet a znova vše přečetl a vyšlo mi, že to není dobré řešení. Nyní si to stále myslím, pokud bych navrhoval rozmístění na lince (už sem to párkrát dělal) prostě bych nedával zásuvku tak blízko a a snažil bych se majiteli vysvětlit argumenty (viz minulý příspěvek), proč to neudělat. Pokud je klín vyvýšen na těch 120cm a zás. 20cm asi to není přímo proti normě, ale bude to asi nepraktické. Shodou okolností mám sám doma zcela atypickou linku - nad pracovní deskou je schod a po celé délce desky vyvýšená 35cm široká police ke zdi (cca 115cm od země), na které by mohly být různé domácí spotřebiče, nicméně ani já se svojí mužskou výškou bych je snadno neovládal, natahujíc se přes 60cm širokou pracovní desku, natož pak manželka, která měří 160cm, proto tam je jenom mikrovlnka a konvici máme normálně dole. Prostě to asi nebude moc praktické, ale muselo by se to vidět. Pokud by majitel na provedení trval, rozhodně bych obvod zařadil za proudový chránič!
|
|
|
|
Patrik Augustin
Elektroinstalace, hromosvody, Žďár nad Sázavou
|
|
« Odpověď #8 kdy: 25.11.2006, 22:48 » |
|
to karvanek: Kdyz o tom tak s odstupem casu premyslim a po procteni normy odpradu do zadu a zpet tak s vami asi budu souhlasit.Je pravdou ze ja tam ten sokl nemam ale kdyz se chci natahnout treba pro koreni tak je to opravdu docela fuska:-)Problem je ze tam ta zasuvka je a asi se s ni uz nic neda delat. Ja jsem tu instalaci nedelal takze vim jen to co jsem napsal co mi rekl kamarad.Zaraze ni obvodu za chranic by urcite bylo jedno z doplnkovych reseni.Ale pochybuji ze je ta zasuvka vedena samostatnym kabelem z bytove rozvodnice.No uvidime.Na druhou stranu je zde ta moznost s prodluzkou.Tak ze kdyz to nezapoji tak si tam stejne klios da prodluzku.Lidi sou neskutecni v takovychto vecech.A i kdyz jim to clovek vysvetli tak si to stejne udelaji po svem :-) Ale urcite Vam za konzultaci k tematu.Neni nadto probrat problem s kolegy a hlavne praktiky ve svem oboru :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #15 kdy: 23.01.2007, 16:08 » |
|
To Rotrekl: dávat proudový chránič na celý dům či nikoliv? Toť otázka do pranice . Již se to tu několikrát řešilo v jiných diskusích a závěr byl vždy takový, že co elektrikář, to jiný názor a zkušenost. Znám osobně "elektrikáře", kteří by nejraději nedávali chránič nikam , elektrikáře, kteří montují chrániče jen tam kam doporučuje norma a elektrikáře, kteří jsou na chrániče tak zatížení, že je montují všude a na vše. Někteří dají jeden centrální, někteří odstupňují chrániče dle velikosti, někteří dávají chrániče stylem " co okruh, to chránič" ( nechtěl bych být investorem) atd. I jednotlivý projektanti se v návrzích elektroinstala ce hodně, ale opravdu hodně liší. Prostě a jednoduše, dnes je tolik možností a postupů, jen si vybrat. A co je nejlepší? Těžko říct. Asi bysme se tím neměli tak trápit
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|