Martin 132
|
 |
« kdy: 22.05.2018, 12:10 » |
|
Mohu na elektroměrovém rozvaděči ze zadu nainstalovat 3f 32A zásuvku pro připojení mobilního stavebního rozvaděče?
Nechci jej instalovat na pevno, ale vždy jej připojit v případě potřeby odběru. Zatím jsem vždy ze zadu instaloval malý rozvaděč s chráničem, jističi a zásuvkami dle potřeby. Na tomto místě je ale požadavek od stavitelů na tuto přenositelnost, hlavně z obavy o krádež zásuvkového rozvaděče.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 22.05.2018, 19:30 » |
|
V zásadě by neměl být problém kabel za elektroměrem ukončit zásuvkou, trochu rozdíl bude v tom, jestli je to "zděná kaplička", nebo plastová skříň. Je třeba dodržet požadavky energetiků, nezměnit zásadně vlastnosti rozvaděče proti stavu, na který je vydáno typové a kusové ověření... Samozřejmě to musí být za bodem rozdělení, aby nebyl v zásuvce PEN vodič, ale samostatné N a PE, stavební rozvaděč by měl mít chránič, je vhodné přizemnění,...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 22.05.2018, 20:19 » |
|
No, osobně bych s tím měl trochu problém. Jednak například ČEZ to vůbec nemá rád a klidně se vám může stát, že neosadí hodiny. Podle jejich požadavku by jste měl tuto zásuvku instalovat kamkoliv jinam, než na ten pilíř. Několikrát jsem to musel demontovat a přemístit na konstrukci 5cm za jejich pilíř, na který si nechtějí nechat sáhnout, protože je jejich a ručí za něj. Pak ta samotná zásuvka bez PCH ve venkovním prostředí. To většinou řeším předpisem s návodem, kde jsou na stavbě poučené osoby o tom, že se tato zásuvka používá pouze na připojení stavebního rozvaděče a k ničemu jinému. K tomu se tato zásuvka provede i ve variantě se zámkem a samolepkou s jejím konkrétním určením.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 22.05.2018, 21:10 » |
|
Několikrát jsem to musel demontovat a přemístit na konstrukci 5cm za jejich pilíř, na který si nechtějí nechat sáhnout, protože je jejich a ručí za něj.
Nevím jak čez, ale u eonu bývá elektroměrový pilíř zpravidla majetek odběratele a co bude na pilíři zezadu, po tom eonu nic není, pokud budou dodržené připojovací podmínky a provedení elektroměrovéh o pilíře vevnitř. V praxi je problém do tohoto pilíře umístit cokoli jiného, co neslouží k fakturačnímu měření. Pokud bude výstupní svorkovnice v pilíři zdvojena, z této svorkovnice bude vývod pro zásuvkovou skříň na zádech pilíře, která bude mít patřičné krytí, jištění a chránič, neviděl bych osobně problém.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 23.05.2018, 06:18 » |
|
Vyrábí se malý rozvaděč namontovaný do klasické malé domovní pojistkové HDS plastové....má to atest a všechny dokumenty....d ám ho hned za elměrák..obsah uje FI i jističe...je tam 3F a 1F zásuvka... dá se i zamknout vestavným zámkem FAB.....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 23.05.2018, 08:18 » |
|
Par let na zpet nemel EON problem s osazenim proudoveho chranice misto odvodnich svorek do elmer rozvadece. Takze pri jisteni do 32A nebyl problem a stacilo jen osadit chranic a ze zadni strany rozvadece napr. Kombi zasuvku 400V/32A/5p + 230V/16A. Dnes uz to nejde. I kdyz jsou technici u kterych by toto po konzultaci proslo. Dnes to resim malym plastackem ze zadni strany rozvadece. Myslim, ze udelanim 4 der prumeru 5mm, musim to udelat v dolni casti, aby ty diry byly do kabeloveho prostrou a ne za elmerovou deskou, nijak zasadne nezmenim parametry rozvadece. Co se tyce reklamace. Ceho by se mela tykat? Jako ze upadne sroubek a tak pilir vykopu a poslu vyrobci na reklamaci? Asi tezko. Pokud to realizacni firma provede tak na tom drzi zaruju. A kdyz se neco po...e, tak to musi umet spravit. Mam pocit ze tu zase nekdo dela z komara velblouda.  Musim trosku nesouhlasit s tim co navrhnul Honza Franek. Zasuvku pro stavbu bez chranice, bych si asi nedovolil udelat. Ani kdyby me investor podepsal deset papiru, ze do toho bude pripojovat pouze nejaky rozvadec kde je chranic. Stejne tak nesouhlasim s tim, ze je elmerovy rozvadec majetek distributora. Jsem presvedceny ze 99% elmerovych rozvadecu je v majetku odberatele.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 23.05.2018, 08:35 » |
|
Jak už tu bylo řečeno...... elektroměrový pilíř není majetkem distribuce, ale odběratele. Vybavená zás. skříň je elegantním i praktickým řešením. Po dokončení stavby je pak dál užívána a většinou si její praktičnost všichni chválí s tím, že si nechali dobře poradit. Pak nechápu požadavek stavitelů na přenositelnost rozvaděče z důvodu krádeže tohoto napevno instalovaného. Co vím, ještě se nikde nestalo, že by rozvaděč někdo ukradl. Ono to jde technicky i velmi špatně a bez rozlámání zadní stěny je to vlastně nemožné.
Osobně požaduji kabelovou vývodku i do těla pilíře. Jsou "montéři", kteří udělají jen díru (ti "lepší" pak kolem kabelu silikonují). Prasata v lidské podobě nemám rád. Zásuvku bez předřazeného FI bych neuznal.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 23.05.2018, 10:19 » |
|
Situace bývá taková, že pokud je elektroměrový pilíř v jednom s pojistkama, nedá se dobře oddělit co je investora a co distributora. Právě proto nyní trvají na oddělení pilíře s pojistkami, od piliře s elektroměrem. Viz moje loňská diskuse na toto téma. Tedy pokud se jedná pouze o elektroměrový pilíř, který je majetkem investora, není problém to přivrtat z druhé strany a jedná se oběžný postup. V případě kdy je pilíř majetkem distributora, může nastat problém jako v mém případě. Technik neosadil elektroměr a já to musel sundat na rychle připravenou konstrukci.
Věřte mi že jsem o "velblouda" nestál, ale byl mi vnucen technikem distributora. JEn se zde s vámi dělím o můj zážitek z loňského roku.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.05.2018, 10:33 » |
|
Pokud jde o společný pilíř, pak je to problém. To je pravda. Arogance některých zaměstnanců energetiky opravdu hodně převyšuje jejich inteligenci a znalosti, bohužel. Pak záleží na každém z nás, zda se chce nechat nakopat do řiti bez odezvy a nebo kopanec vrátí a zvítězí.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 23.05.2018, 12:23 » |
|
Po úpravách na ER sa už len stačí správne rozhodnúť či to bola práca " pôvodného výrobcu", alebo " výrobcu", a svoje dielo dokonať v súlade s normou.  Čisté a bezproblémové riešenie so samostatným umiestnením v blízkosti uviedol p. Franěk v #2. A ak sa na to myslí aspoň trocha dopredu, dá sa základ pod ER pripraviť tak, že rozvodnica za ER bude na ňom ako prilepená. 
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 23.05.2018, 15:59 » |
|
Mohu na elektroměrovém rozvaděči ze zadu nainstalovat 3f 32A zásuvku pro připojení mobilního stavebního rozvaděče?
Nechci jej instalovat na pevno, ale vždy jej připojit v případě potřeby odběru. Zatím jsem vždy ze zadu instaloval malý rozvaděč s chráničem, jističi a zásuvkami dle potřeby. Na tomto místě je ale požadavek od stavitelů na tuto přenositelnost, hlavně z obavy o krádež zásuvkového rozvaděče.
1) to schéma je špatně. 2) na elektroměrový rozvaděč bych nikdy přímo neupevňoval nic.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 24.05.2018, 11:37 » |
|
1) to schéma je špatně. ...
Myslíš ty svorkovnice X1, X2 a X3, že to neodpovídá zapojení z PP?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.05.2018, 13:33 » |
|
...... Pak záleží na každém z nás, zda se chce nechat nakopat do řiti bez odezvy a nebo kopanec vrátí a zvítězí.
Jo, obrátit se na jeho vedoucího jsem zkoušel. Ale co řekne "Pepa" je prý svatější, než písmo v PP distributora. Osobní setkání s ním bylo zamítnuté z jeho strany. A honit to přes jejich ombudsmana je na dlouhé lokte, na což nemám čas ani já, ani investor, navíc s nejasným výsledkem. Nezbývalo nic než sklapnout paty a provést změnu. Tedy jsem se nechal nakopat do řiti...  a potichu odešel. Prostě realita.
|
|
|
|