Jiří Buben

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
 |
« kdy: 26.11.2014, 17:24 » |
|
Elektrický sporák Mora typ 354B.10, starý 5 let. Paní si stěžuje, že poslední dobou peče více v zadní části trouby a v předu peče méně. Elektrika na sporáku jako nová, spirály mají odpory dle mého soudu v pořádku. Odpory i odebírané proudy odpovídají udaným výkonům na spirálách. Jediné co je poškozené, je těsnění dveří. Chybí ho kus ve spodní vodorovné části. Ale myslím, že to asi nebude ten hlavní problém. Nikde není cítit, že by pod dvířky unikal teplý vzduch. Ani při zapnutém ventilátoru. Myslím, že mohou být spirály sice v pořádku, ale mohou hřát po své délce nerovnoměrně. Vím, že není nenajdeme dvě trouby naprosto stejné, i když se bude jednat o stejný typ a výrobce. Každá peče trochu jinak. Ale tady několik let problém nebyl a najednou je. Můžete mě nasměrovat?
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 26.11.2014, 21:15 » |
|
Já bych řekl, že s tím chybějícím těsněním jste na dobré stopě. Tamtudy totiž neutíká teplý vzduch, ale naopak tam vniká studený, a ten teplý odchází po obvodu. Tomu by pak odpovídalo to, že u dvířek je chladněji. Je normální, že horkovzdušná trouba peče vzadu - u ventilátoru - trochu více, ale tím děravým těsněním se to zřejmě výrazně zhoršilo.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 27.11.2014, 17:09 » |
|
Někdy i "pantíky" nedolehnou tam, kam mají a neuzavřou dveře pořádně... Tam bývá těsnění v pořádku!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Buben

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.11.2014, 17:16 » |
|
Přesně tohlu dělá i naše MORA- odpor spirál je + - OK. Řešíme to otočením plechu v půlce pečení ... ?
Taky řešení. Jenže pokud trouba pekla rovnoměrně, tak to má nějakou příčinu a ta se dá odstranit. Jiná písnička by byla, kdyby to dělalo od samého začátku. Kolegové, dík za rady. Už jsem se zase přistihl, že špekuluji o složitózním problému a znovu se potvrzuje, že nejjednodušší vysvětlení je většinou to správné. 
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.11.2014, 08:49 » |
|
Také se přikláním k té netěsnosti, setkal jsem se s několika vadnými tělísky do trouby, která částečně topila (ostatní byla vadná tak, že netopila vůbec nebo způsobovala zkrat), ovšem vždy se jednalo o tělíska, kterým se říkalo "šavle" a používala se v troubách, které vyráběl OPP Beroun naposledy asi tak před 30 léty.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Marcel Čelín
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 29.11.2014, 20:35 » |
|
A co takhle volat servis výrobce?
|
|
|
|
Jiří Buben

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 30.11.2014, 06:41 » |
|
A co takhle volat servis výrobce?
Vážený pane Čelíne, to že mám u této závady problém určit příčinu neznamená, že se na zákazníka vykašlu a odkážu ho na servis výrobce, nebo na jiný servis, tak jak to provedl někdo přede mnou. O kvalitách předchůdce svědčí i to, že jím bylo tvrzeno, že se na tento sporák nedá sehnat náhradní signálka. Zajímavé je, že jsem ji ve středu objednal a v pátek mi dorazila společně s těsněním. Klidně se přiznám, že nevím a neznám vše a to i zákazníkovi. Poradit se s kolegy není nic špatného. Také rád poradím, když jsem osloven, pokud mám k danému problému co říct a poradit.
|
|
|
|
|