dev22
|
 |
« kdy: 22.07.2014, 18:35 » |
|
Po skoncene rekonstrukci jadra v panelakovem byte jsem zakoupil novy sporak Mora s elektrickou troubou a plynovym sporakem. Sporak funguje po zapojeni privodu plynu bez problemu, elektricka trouba ale nefunguje. Privolany servisni technik firmy Mora zjistil, ze sporak je v poradku, ale funguje pouze pokud je odpojena trubka s plynem. V opacnem pripade dojde k vyhozeni pojistek (prepetove ochrany) v byte.
Technik nebyl schopny presne rict, co muze byt pricinnou, zminoval ukostreni, spatne uzemneni plynu a dalsi veci, ktere udajne ani nemusi byt primo v byte ale kdekoliv v baraku nebo u sousedu.
Napada vas co by mohlo byt problemem? Mohl by byt problem i v privodu plynu, ktery je prodlouzeny zhruba metrovou hadici? Lze sehnat hadici ktera by nezpusobovala problemy s elektrickou troubou? Nebo je chyba opravdu ve spatnem uzemneni plynu po rekonstrukci?
Správce obsahu: Odstrašující příklad původní jasné a konstruktivní otázky tématu zněl: "zapojeni elektrickeho/plynoveho sporaku?"
|
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 22.07.2014, 22:42 » |
|
1. Nemůže vyhodit přepěťovou ochranu, ta "chytá blesky". 2. Pán evidentně o elektrice ví jenom to, že se šňůraod sporáku zapojuje do zásuvky. 3. RT elektro přijde, změří a ví. Chyba bude nejspíš přehozený drát, ale to může být nejenom ve sporáku, ale i v instalaci. 4. Dokud to nebude pořádně proměřeno a opraveno, tak sporák nezapínejte do elektriky. Ať vyhodí jistič nebo chránič, v obou případech jde něco na kostru a přeběhne po plynové hadici, byť na zlomek sekundy. A to něco má nejenom dost energie na propálení díry do plynové hadice, ale i k zapálení plynu syčícího z ní ven  .
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 23.07.2014, 00:01 » |
|
Důvodem může být špatně provedená elektroinstala ce.  Zkuste reklamovat rekonstrukci jádra, špatně provedené dílo...  Elektrorevize nebyla? Tam by se mělo přijít na to, kde je problém. 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 23.07.2014, 08:25 » |
|
Pokud je zmiňovaná "přepěťová ochrana" ve skutečnosti proudový chránič, nejspíše bude chyba jen v zapojení sporáku. Popisovaná situace by tomu odpovídala.
Návštěva odborníka je určitě nutná.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
dev22
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 23.07.2014, 11:59 » |
|
trouba samozrejme shazuje proudovy chranic, ne prepetovou ochranu. po zapojeni do jine zasuvky na starsim okruhu ktery nebyl soucasti rekonstrukce vyhazuje rovnou pojistky na chodbe.
sporak je dle technika v poradku, po odpojeni hadice s plynem opravdu bez problemu fungoval.
stejne tak zasuvka funguje pro zapojeni jinych zarizeni s mensi odberem (zkousel jsem fen a konvici, cca 2kW, trouba ma ale 7 kW).
firma ktera provedla rekonstrukci uz asi mesic absolutne nekomunikuje, jednou se prijeli na byt podivat a rekli ze to je chyba sporaku, coz vyvratil servisni technik...
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 23.07.2014, 12:20 » |
|
Hmmm, ono zapojit 7kW na zásuvkový okruh je opravdu...  Na 7 kW je potřeba třífázová přípojka.  Na standartní zásuvkový okruh 16A, lze zapojit pouze spotřebiče v součtu všech zapojených do tohoto okruhu max. do 3,6 kW.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Petr M

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 23.07.2014, 12:50 » |
|
firma ktera provedla rekonstrukci uz asi mesic absolutne nekomunikuje, jednou se prijeli na byt podivat a rekli ze to je chyba sporaku, coz vyvratil servisni technik...
Tak to je jednoduchý. Pozvěte RT, ten to změří a bude jesno, kde je problém. A nejlepší na tomto řešení je, že práci RT můžete napočítat tomu, u koho to budete reklamovat, takže by vás to nemělo ani nic stát. Těch 7kW je fakt trochu moc, ale pokud vyletí chránič, tak něco probíjí na kostru a to je trochu o něčem jiným.
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.07.2014, 13:07 » |
|
Až mi to chvíľami pripomína farboslepého elektrikára ktorému je jedno kde sú vodiče v zásuvke pripojené, hlavne že sa navzájom nedotýkajú. ?? Ináč, ak je šporák v poriadku a ak je v poriadku aj pôvodný zásuvkový okruh, tak vám poistky na chodbe nevyhadzuje. Teda ak...  Zodpovedne a čím skôr overte stav inštalácie vrátane šporáka skôr, ako sám zistíte napríklad fázu na kolíku.
|
|
|
|
|
Marek Laube

elmara@atlas.cz
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 23.07.2014, 14:52 » |
|
Kombinovaná elektrická rúra s plynovým varičom má elektrický odber 7kW? Nepreklepol ste sa? Nie je to náhodou tepelný výkon (plyn+ele) spolu? Uveďte prosím typ sporáku.
Taky se mi to moc nezdá. Já mám kombi sporák Mora s teplotou el. trouby 300 stupňů a maximálním elektrickým příkonem cca 3,3 kW. Pořád nechápu, proč sporák nevyhodí ochranu bez plynové přípojky, přes ochranný vodič.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 23.07.2014, 22:46 » |
|
Pořád nechápu, proč sporák nevyhodí ochranu bez plynové přípojky, přes ochranný vodič.
To je celkem jednoduché, stačí použít dvoužilovou šňůru a "znulovat" připojení sproráku(spojit N a PE na svorkovnici sporáku). Přívod je potom připojen na L a N, přívodní PE není připojen vůbec. Chrániči to vadit nebude, protože z kostry spotřebiče nemá v běžných podmínkách proud kam jít. To se ovšem změní po připojení plynu, část pracovního proudu poteče přes plynové potrubí a chránič bude vybavovat.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Petr M

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 24.07.2014, 08:08 » |
|
To je celkem jednoduché, stačí použít dvoužilovou šňůru a "znulovat" připojení sproráku(spojit N a PE na svorkovnici sporáku). Přívod je potom připojen na L a N, přívodní PE není připojen vůbec. Chrániči to vadit nebude, protože z kostry spotřebiče nemá v běžných podmínkách proud kam jít. To se ovšem změní po připojení plynu, část pracovního proudu poteče přes plynové potrubí a chránič bude vybavovat.
A pokud ten exot, co připojoval flaxošňůru nepochopil, že barvy ve flexošňůře jsou jenom orientační (nebo pokud tam byla nějaká prodlužka), tak je jasno i s tím jističem na okruhu bez chrániče... Holt do elektriky se má vrtat jenom ten, kdo tomu rozumí!
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 24.07.2014, 08:36 » |
|
Existují i exotičtější způsoby zapojení. Setkal jsem se už i s tím, že po rekonstrukci bytového jádra, kdy došlo k rekostrukci části elektroinstala ce, někdo připojil přes chránič i stávající TN-C okruhy. Zelenožluté vodiče byly od TN-C okruhů byly připojeny na N za chráničem. Měl jsem docela potíž vysvětlit majiteli proč je to špatně, když všechno "normálně" funguje ... 
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.07.2014, 08:51 » |
|
Jsou "různá kouzla v podání kutilů". Někomu je jedno, co je PE a co N, který má být modrý a který zeleno/žlutý, když je to někde v rozvodu stejně spojené! Také jsem zažil kutila, který použil zeleno/žlutý jako N a modrý jako PE, a vzhledem k tomu, že měl kabel s vidlicí "pro francouzský trh", asi si domyslíte výsledek!
Jestli něco vyhazuje jistič nebo chránič, je to na návštěvu odborníka. Tohle je opravdu nebezpečné řešit na dálku a něco zkoušet. Protože se může stát, že to začne nějak fungovat, ale nebude tam splněn nějaký důležitý požadavek na bezpečný provoz!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|