V. Rotter
|
 |
« kdy: 07.11.2010, 12:38 » |
|
V bytě jsem kompletně předělával elektriku - nové jističe, nové rozvody (Cu), zásuvky, vypínače... všechno. Celý byt mám na 25A jističi, ostatní pak viz připojené schéma 1. Do bytu vedou od hodin a hl. jističe 2 dráty, ty mám pak rozdělené u jističů a po bytě mám už 3 žilové rozvody. obr.1
Nyní jsem si pořídil proudový chránič (30mA 25A) na celý byt a zapojil ho za hl. jistič. Vše bylo v pohodě až do té doby, kdy jsem zapnul myčku (zapojená do větve zásuvek kuchyň). Zhruba po 2 minutách mi to shodilo chránič. Někde jsem se dočetl, že chránič na celý byt by bylo dobré mít 40A, tak jsem šel tento chránič vyměnit za vyšší (s nadějí, že 25A je málo). Bohužel ani při přepojení robustnějšího chrániče (30mA 25A) se úspěch nekonal. obr.2
Měřákem na zásuvku jsem zjistil že myčka maximálně "žere" 800W, takže proudem to asi nebude.
Byl jsem tedy nucen prozatím obvod se zásuvkami kuchyně vyřadit z kontroly chráničem viz. schéma 3. abych si mohl umýt nádobí.obr.3
A tedy se ptám, je myčka vadná (spojuje živou část s neživou někde uvnitř když mi vyhazuje proudový chránič)? Lze to reklamovat, nebo je to špatná vlastnost této myčky (vestavná baumatic)? Není to životu nebezpečné mít ji a mýt s ní?
Ještě pár poznámek: - zkoušel jsem myčku i tak, že jsem ostatní jističe shodil - stejný výsledek (shozený chránič). - zkoušel jsem myčku i tak, že jsem ji zapojil do jiné větve (koupelna) - stejný výsledek (shozený chránič). - bez zapojení do chrániče v pohodě funguje, ale teda se bojím, že může být někde elektrická.
|
|
|
|
Filip Dobiáš

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 07.11.2010, 15:34 » |
|
Vypadá to na poruchu myčky. Může být špatné např. topné těleso nebo myčka může mít nějakou netěsnost, kterou se dostává do el. obvodů vlhkost. Pozvětě odborníka, který myčku prověří. A do té doby bych myčku nepoužíval.
|
Sám-li spravuješ - více škody naděláš; zavolej dborníka a máš po starosti
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 07.11.2010, 15:41 » |
|
Měřit, měřit, měřit...
1) myčka může být vadná, může mít nějaký svod, který způsobí, že neteče celý proud vodiče L zpět po vodiči N, ale teče nějaká část ,proudu vodičem PE, závada nemusí být tak "vážná" že by stačila na "aktivaci jističe" 2) může být nějaký svod v instalaci, který způsobí, že proudový chránič zareaguje při zapnutí spotřebiče s velkým odběrem 3) nikdo není neomylný, může být nějaká chybička v zapojení instalace, funkce viz bod 2)
Pokud máte čím, je dobré změřit izolační stavy: a) u myčky mezi PE a N vodičem a PE a L vodičem, doporučuji použít napětí jen 100 nebo max.250V b) při vypnutém chrániči změřit izolační stav mezi PE vodičem a N vodičem "za chráničem"
Jestli nemáte čím to změřit a náhodou jste z Domažlicka, ozvěte se, nějak se domluvíme
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
V. Rotter
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.11.2010, 15:56 » |
|
Díky za rady, jsem rád že nemám v zapojení bytu nějakou botu.
V pondělí si pozvu elektrikáře, aby mi to prověřil, poradil. A až to bude v cajku, tak si nechám udělat revizi.
V. Rotter
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 08.11.2010, 07:36 » |
|
Díky za rady, jsem rád že nemám v zapojení bytu nějakou botu.
To ještě není jisté. Zkuste použít nějaký jiný spotřebič s velkým příkonem (el. kamínka, pračka, kávovar) a pokud po spuštění nespadne chránič, pak bude instalace nejspíše v pořádku. Revizi si určitě nechte udělat, teprve pak máte jistotu, že neohrozíte sebe ani nikoho ze svých blízkých.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 08.11.2010, 07:41 » |
|
To ještě není jisté.
Přesně to jsem chtěl napsat. To, že nenajdu chybu ve schématu, ještě neznamená, že nemůže být chybička ve skutečném zapojení. I to je jeden z důvodů proč se dělají revize - aby se zkontrolovalo, zda nedošlo k nějaké montážní chybě.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08.11.2010, 07:59 » |
|
Každý revizní technik elektro by měl být vybavený potřebnými přístroji a také vědomostmi a měl by tedy určit závadu.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Victor
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 08.11.2010, 08:10 » |
|
To stejné jsem zažil taky. Myčka fungovala, ale shazovala proudový chránič. Závada: netěsnost hadice u čerpadla. Tenký pramínek vody stříkal přímo do elektromotoru.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.11.2010, 10:08 » |
|
Každý "normální" přístroj pro měření spotřebičů umožňuje měření unikajícího proudu tzv. rozdílovou metodou (měří se rozdíly proudu v L a N, princip je podobný jako u proudového chrániče) - není tedy nutné nic odpojovat, měří se za normálních podmínek, při běžném provozu. Pro tento případ je to nejvhodnější metoda.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
V. Rotter
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 08.11.2010, 10:55 » |
|
Revizní technik mi to tu všechno dnes proměřil a instalace je v pořádku. Změřil, že proudový chránič se vybavuje při cca 24mA.
Ostatní spotřebiče, jako vysavač, horkovzdušná trouba, lednice, TV, počítač, pračka mi problém s chráničem nepůsobí.
Takže zavolám si servisáka Baumaticu, aby mi tu myčku, která je samozřejmě v záruce (užívám ji půl roku) proměřil a zkontroloval.
Díky vám všem za nápady a odpovědi.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 09.11.2010, 08:36 » |
|
... proudový chránič vybavuje při cca 24mA...
To je obvyklá a správná hodnota. Moje dcera před časem pracovala v logistické firmě, kde mimo jiné sváželi zpět k reklamaci mraky výrobků Baumaticu.
|
|
|
|
V. Rotter
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 09.11.2010, 16:08 » |
|
Tak technik od Baumaticu dorazí v pátek 19.11. Pak dám vědět jak to dopadlo.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 10.11.2010, 15:13 » |
|
Zítra jdu na opravu sporáku Baumatic, tak jsem zvědavý na ten zázrak techniky. Kamarád si koupil sporák do hospody za 39000,-Kč. Nevšiml si, že je v podmínkách použití kladen důraz jen na domácí podmínky. Sporák šlapal 3/4 roku. Když se dožadoval záruky, bylo mu řečeno, že porušil podmínky použití sporáku a záruka padla.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
V. Rotter
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 10.12.2010, 08:29 » |
|
 všechny kdo čekali na odpověď Myčku mi už opravili, funguje a proudový chránič nevyhazuje  Problém opravář vyhodnotil že bude někde na svodu vynutí motoru čerpadla - vyhazovalo to cca po minutě od spuštění kdy se motor rozbíhal. Přivezl tedy nový motor, vyměnil a ono to opravdu pomohlo. Tímto bych chtěl panu opraváři od Baumaticu (ze severu Čech) ještě jednou poděkovat.
|
|
|
|
livin
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 09.11.2015, 15:26 » |
|
udělal jsem kompletní rekonstrukci bytu vč. elektroinstala ce a pračku jsem měl zapojenou přes chránič (samostatná zásuvka v kuchyni) koupili jsme NOVOU pračku a jakmile jsem ji strčil do zásuvky shodila jistič
elektrikář/revizák mi řekl, že pračky a myčky to občas dělají a ať ji zapojím mimo proudový chránič....od té doby je klid
proč vyhazovala prouďák ihned po připojení k síti??
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 09.11.2015, 17:08 » |
|
...shodila jistič ..proč vyhazovala prouďák....
Tak jak to tedy bylo doopravdy? elektrikář/revizák mi řekl, že pračky a myčky to občas dělají a ať ji zapojím mimo proudový chránič....od té doby je klid
Vyhoďte elektrikáře a pračku reklamujte.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|