Jaroslav IBL
|
|
« kdy: 25.03.2011, 10:59 » |
|
Je povinností stavitele u dnes kolaudované stavby použítí proudového chrániče a popřípadě kde všude. Kupujeme byt stavěný developerem (on staví my průběžně platíme) a netušíme, zda máme nějaký nárok či oporu v normě (zákoně) požadovat proudové jističe chrániče. Nyní dle všeho v projektu nejsou. Jak je můžeme donutit změnit názor?
|
|
|
|
|
Jaroslav IBL
|
|
« Odpověď #2 kdy: 25.03.2011, 11:55 » |
|
Přesně netuším z jakého roku projekt je. Nyní se staví už rok a půl a předtím nevím jak dlouho jim to leželo na stole. Je možné od stavitele vyžadovat nějakou revizní zprávu, pokud by byla nutná pro kolaudaci - to netuším. Rozhodné datum pro použití chrániče je den napsání projektu či uvedení do provozu (revize, kolaudace)? Dle stavbyvedoucíh o není proudový jistič nikde(ani v koupelně). Když jsme se ho na to ptali díval se jak když aní neví o co jde. Když jsme ho pak chtěli alespoň do koupelny, řekl že za to zaplatíme 2.600,-
|
|
|
|
|
ppeyrak
|
|
« Odpověď #3 kdy: 25.03.2011, 11:58 » |
|
Pozor na to, viděl jsem dvě developerské stavby, kde se šetřilo na krev, v jedné byl jeden chránič společný pro všechny 3 byty na patře, v tom druhém byl dokonce jeden společný chránič pro komplet celý dům, který zahrnoval 20 bytů, 3 obchody a 3 kanceláře
|
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #5 kdy: 25.03.2011, 12:19 » |
|
. . . viděl jsem . . dokonce jeden společný chránič pro komplet celý dům, který zahrnoval 20 bytů, 3 obchody a 3 kanceláře Kolik mA měl? Čistě z fyzikálního hlediska by mě zajímalo, zda "držel" ? A jaký tam byl distributor? Ne každý dovoluje TN-S před elektroměrem.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Krýdl Petr
|
|
« Odpověď #6 kdy: 25.03.2011, 12:48 » |
|
Není mi jasné, jak může takováto developerská akce projít kladnou revizí? V těchto případech je to pouze ukázka situace, že stavební technik při kolaudaci čte pouze 1. stránku RZ kde je psáno "zařízení je schopno bezpečného provozu", ale už se nezaobírá obrátit list a hledat někde technický popis nebo popřípadě protokol naměřených hodnot. Jak píše p. Doležal, chrániče jsou už povinné pro koupelny hodně dlouho. No a jestli ve vaší stavbě chybí chránič alespoň pro koupelnu, tak se na mne nezlobte, ale asi bych pochyboval o serioznosti vašeho developera. Není to náhodou z vaší strany chyták do debaty jak budou elektrotechnic i na tuto zprávu reagovat?
|
|
|
|
Jaroslav IBL
|
|
« Odpověď #7 kdy: 25.03.2011, 13:30 » |
|
Rozhodně to není žádný chyták - jen už nevím co si mám myslet. Po telefonátu se stavbyvedoucím a hlavním projektantem jsem zjistil následující. Údajně tam všude proudové chrániče jsou (dle normy samozřejmě), byť ještě včera vůbec nevěděli která bije a tvrdili, že tam nic takového není. Příplatek za 2 další je z důvodu většího počtu zásuvek, které jsme si objednali. Netuším nakolik jim mohu nyní věřit. Dá se nějak ověřit (něco co mohu udělat i já - laik) jestli tam chrániče jsou a zda fungují?
|
|
|
|
Krýdl Petr
|
|
« Odpověď #8 kdy: 25.03.2011, 13:50 » |
|
Jediné co vám mohu poradit je, vemte si nezávislého odborníka a ať vám udělá na stavbě pro váš byt kontrolu. Jestli sám nerozeznáte proud. chránič nebo jiné jistící prvky (taky to po vás jako laikovi nikdo nechce) tak vás mohou opít rohlíkem. Jestli bude realizátor el. instalace solidní, tak by měl doložit i projekt. dokumentaci a odborník může porovnat co je a co není instaliováno. Přeji hodně zdaru a úspěchu.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #9 kdy: 25.03.2011, 14:08 » |
|
Proudový chránič poznáte od jističe tak, že má kromě páčky ještě tlačítko. Pokud chránič po stisku tlačítka vybaví, pak funguje. Obvykle je širší než jistič (2 moduly jednofázový, 4 moduly třífázový).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
ppeyrak
|
|
« Odpověď #10 kdy: 25.03.2011, 18:48 » |
|
Kolik mA měl? Čistě z fyzikálního hlediska by mě zajímalo, zda "držel" ? A jaký tam byl distributor? Ne každý dovoluje TN-S před elektroměrem.
30mA, nedržel, proto jsem tam byl já, když jsem okouk situaci tak jsem se tam odtud slušně vypoklonkoval a pelášil za kopečky, protože na to jsem neměl žaludek. Jinak zvláštní v těch domech bylo, že distributorský elměr tam byl jen jeden, dál už byly jen nějaké modulové digitály s dálkovým sběrem dat, ale z nikoho jsem tam nedostal jak to mají s placením el.
|
|
|
|
Mirek Vašák
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #11 kdy: 25.03.2011, 19:51 » |
|
Vyžádejte si revizní zprávu od developera. Na to máte plné právo.Pak asi vám nezbývá nic jiného než oslovit nějakého známého revizního technika,pokud Vy sám nikoho neznáte, poptejte se mezi přáteli a známými ,ať vám někoho doporučí a ten vám vypracuje nezávislou revizní zprávu. Pokud bude něco v nepořádku,tak máte nějaký dokument pro jednání s developerem. Případně pokud budou shledány závažné nedostatky, bych oslovil soudního znalce z oboru. Přeji hodně trpělivosti a štěstí a ať to dobře dopadne. Proti podvodníkům je třeba bojovat.
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #13 kdy: 26.03.2011, 15:52 » |
|
V době barevných skenerů a kopírek si vyrobí vše potřebné a v klidu vše odevzdají při kolaudaci na stavební odbor. Tam slečny nebo paní vše dají do skříně a je vymalováno. Bohužel mohu potvrdit že jsem se již s podobným přístupem také setkal, jen s tím rozdílem že RT byl vymyšlený včetně čísla na razítku.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #14 kdy: 26.03.2011, 19:23 » |
|
Myslím, že stavaři a jim podobní berou revizní zprávu jen jako cár papíru, jak kdysi pravil klasik. Cár papíru je krásné označení.....s píš to berou jako nutné "zlo" za které musí platit a pokud tam jsou závady jsou velmi zlí....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Richard Holeček
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #15 kdy: 26.03.2011, 19:34 » |
|
Slyšel jsem i otom, že pokud revizák odmítl udělat výchozí revizi kvůli závadám, byl "vypískán" a zprávu vypracoval někdo jiný.... Jsem sice jako RT totální novic, ale v elektrooboru se pohybuju přes 20let - a už jsem viděl všelicos
|
Richard H.
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #16 kdy: 26.03.2011, 20:10 » |
|
Slyšel jsem i otom, že pokud revizák odmítl udělat výchozí revizi kvůli závadám, byl "vypískán" a zprávu vypracoval někdo jiný.... Jsem sice jako RT totální novic, ale v elektrooboru se pohybuju přes 20let - a už jsem viděl všelicos
Já jsem dělal v roce 2010 revizi po jednom kolegovi ,majiteli menší firmičky elektro /cca 5 lidí/ na venek slušný milionář.... a já si myslím že ten rozvaděč ani neviděl a dělal revizi z obýváku...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #17 kdy: 26.03.2011, 20:34 » |
|
Rozhodně to není žádný chyták - jen už nevím co si mám myslet. Po telefonátu se stavbyvedoucím a hlavním projektantem jsem zjistil následující. Údajně tam všude proudové chrániče jsou (dle normy samozřejmě), byť ještě včera vůbec nevěděli která bije a tvrdili, že tam nic takového není. Příplatek za 2 další je z důvodu většího počtu zásuvek, které jsme si objednali. Netuším nakolik jim mohu nyní věřit. Dá se nějak ověřit (něco co mohu udělat i já - laik) jestli tam chrániče jsou a zda fungují?
A co takhle projít původní projekt a přepočítat zásuvky. Pak zkontrolovat stávající stav a víte, kolik vás stojí jedna nová zásuvka. Možná by to stálo za to. Chrániče se samozřejmě během revize proměřují. Ale díky přístupu vašeho developera, bych také doporučil pozvat nezávislého Revizního technika. Nejlépe mu trochu připlatit, aby stavbu prohlédl ještě včas, kdy se nechá ledasco zachránit. Tedy, jestli se chcete nastěhovat včas a bez nepříjemných překvapení a pozdějších dohadů s developerem.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|