Lukáš Rejnart
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 21.02.2011, 21:37 » |
|
Mám cirkulárku, elektroinstala ce v domě je 2 roky stará, elektromotor 380/220 3kW zapojen do Y, spouštěn stykačem V03C jako samodržné relé a chráněný relé R100. Jako hlavní vypínač je použit vačkový reverzní přepínač. Proudový chránič je Moeller PF6 40/4/003.
Chránič vybaví i při ručním sepnutí stykače. Přepojil jsem spínání jen na vačkový přepínač a vše funguje jak má. Časem chci celou instalaci upravit. Jaký stykač mám dát místo V03C? Jak upravit instalaci? (spouštěč a pod.)
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 21.02.2011, 22:51 » |
|
Jednoduchá odpověď: Stykač nelze napájet z L a N pokud je použit chránič. Musí se použít oddělovací trafo 400/230V a tímto napětím napájet stykač. Přes mechanický spínač to musí fungovat.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 21.02.2011, 23:03 » |
|
Stykač nelze napájet z L a N pokud je použit chránič.
Nechtěl jste říci, že stykač nelze napájet z L a PE, ale musí se napájet z L a N? (což je nejspíš důvod tazatelova problému)
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Jan Polínek
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 21.02.2011, 23:12 » |
|
Mám cirkulárku, elektroinstala ce v domě je 2 roky stará, elektromotor 380/220 3kW zapojen do Y, spouštěn stykačem V03C jako samodržné relé a chráněný relé R100. Jako hlavní vypínač je použit vačkový reverzní přepínač. Proudový chránič je Moeller PF6 40/4/003.
Chránič vybaví i při ručním sepnutí stykače. Přepojil jsem spínání jen na vačkový přepínač a vše funguje jak má. Časem chci celou instalaci upravit. Jaký stykač mám dát místo V03C? Jak upravit instalaci? (spouštěč a pod.)
Tak je možné,když vám vybavuje chránič,že bude někde vadná izolace a chránič na to bude reagovat.To by jste zjistil,změřením izolačního stavu. Pak je ještě možnost,že se za chráničem spojil vodič N a PE. 3fázový motor nepotřebuje pro svoji funkci vodič N,tak pokud jste zapojoval ve svorkovnici PE vodič,tak se podívejte jestli jste, tam omylem nespojil PE a N.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.02.2011, 23:17 » |
|
To Fuk Tomáš: Ano je to tak.  Jedná se o L a PEN nelze takto zapojit. Je možné, že je použitý pouze 4 vodičový rozvod L1,L2,L3 a PEN, tam to opravdu jinak nejde, než přes oddělovací trafo 400/230V.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 22.02.2011, 00:12 » |
|
Oprava jedná se o vodič PE. Soustava je TN-S a vodiče L1,L2,L3, N + PE. Při použití 4 vodičů L1,L2,L3 a PE nelze tento vodič PE použít jako pracovní, ale jen jako ochranný. A naopak vodič N nelze použít jako ochranný.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 22.02.2011, 13:10 » |
|
Přesně jsem se z touto situací minulý týden setkal při revizi nového RD... Zásuvka 400V chráněná 30mA chráničem na dvorku....také cirkulárka na dřevo,jenže to nešlo asi majiteli zapojit, tak všechno popřepojované tak aby 4 žilový kabel mohl napojit... Zásuvka 32A ještě bez krytu...kolem děti ...!! No hrůza! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 22.02.2011, 13:47 » |
|
Když tam je 4P chránič a instalace je 2 roky stará, tak tam někde N na tuty bude.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Stránský 111

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 22.02.2011, 20:35 » |
|
Jak si tím pomůžete? Obávám se že nijak. Trafo 400/230V pro ovládačku nebo motorák a předrátovat jak navrhnul kolega. Jiné řešení neznám.
Vyřeším tím problém vybavování proudového chrániče!
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rejnart
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.02.2011, 08:29 » |
|
Oprava jedná se o vodič PE. Soustava je TN-S a vodiče L1,L2,L3, N + PE. Při použití 4 vodičů L1,L2,L3 a PE nelze tento vodič PE použít jako pracovní, ale jen jako ochranný. A naopak vodič N nelze použít jako ochranný.
Ano, tak to je použito, stykač je ovládán spínačem L - PE. Na starých instalacích to fungovalo, ale přesně to splňuje podmínky pro vybavení chrániče. Nejschůdnější řešení je zatím vyměnit přívod a koncovky za 5ti žílový a potom předělat zbytek elektroinstala ce pily.
|
|
|
|