Ďakujem za odpovede.
Pán Franěk:
Pod pojmom nízkoodberové miesto myslím napr. letnú kuchyňu alebo garáž, tj. jedno svetlo+jedna zásuvka. Málo využívaná, skôr pre istotu, čo ak to niekedy budem potrebovať. Garáž mám 15m od domu a ťahať tam zvlášť svietiaci aj zásuvkový okruh sa mi zdá "luxus". Preto som to chcel riešiť jedným 3x2,5 a potom na to zapojiť to jedno svetidlo a jednu zásuvku.
S oslovením odborníka máte čiastočne pravdu. Kvôli rekonštrukcie domu som musel dať preložiť elektromer. Materiál a cca. 4 hod. práca odborníkov bola nehorázne drahá. Ak by podobne počítali aj inštaláciu v dome ...
Preto som sa rozhodol, že "menej" profesionálnu prácu (sekanie, ťahanie káblov, zapojenie zásuvky) urobím svojpomocne, a "lahôdky" ako rozvodovú skriňu urobí odborník.
Nájsť dobrého projektanta alebo elektrikára v malom meste bude problém.
Pán Hasala:
Ten AYKY 4x10 odporúčili odborníci. Asi neni odborník ako odborník, ale vraj stačí.
Aká je cca. cena za istič, za chránič a za chránič+istič?
Ešte ma napadlo: Ak použijem viac fáz v kuchyni, ako ho zabezpečím dvojpólovým chráničom? Alebo na to použijem 4 pólový?
Ako je to s prepäťovou ochranou? Dá sa, oplatí sa, to riešiť "centrálne" v rozvodovej skrini, alebo radšej montovať zásuvky s integrovanou prepäťovou ochranou? Ak centrálne aká je postupnosť zapojenia (napr. elektromer->prúdový chránič->istič->prepäťová ochrana)?
Ak to nepovažujete za reklamu, na akých výrobcov sa mám zamerať pri výbere tých prvkov (Moeller, Legrand, ABB, Tracon, Schneider electric).
Ďakujem.