PETRR
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 06.11.2007, 19:53 » |
|
JAKY PROUD.CHRANIČ PRO KOUPELNU VE KTERE BUDE PRAČKA,ZASUVKA NA HOLICI STROJEK A INFRA ZAŘIČ 1faz-16A
|
|
|
|
|
PETRR
|
|
« Odpověď #2 kdy: 06.11.2007, 20:24 » |
|
MUŽETE MI PORADIT JAKÉ OZNAČENI CHRANIČE MA BYT PRO KOUPELNU VE KTERE BUDOU DVĚ ZASUVKY JEDNA PRO PRAČKU DRUHA PRO BĚŽNOU POTŘEBU A PŘIVOD PRO TEP.INFRA ZAŘIČ 1f-16A
|
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #4 kdy: 06.11.2007, 20:37 » |
|
Nejsem si zcela jistý, zda vám jde opravdu o označení. Myslím, že vám jde spíše o typ a parametry chrániče.0 1) Příště dotazy uvádějte do správné rubriky - veřejná zóna, amáteři .... zde: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/board,10.0.htmljinak se admin bude zlobit. 2) Odpověď na váš dotaz není tak jednoduchá, měl by vám poradit odborník elektrikář. Např. co se týká umístění zásuvek v koupelně ve správných zónách atd. - to je odvislé od dispozice vaši koupelny. 3) Pračka by měla mít vlastní zásuvkový obvod s vlastním jištěním. 4) Ten infrák rovněž svůj vlastní jistič. 5) Zbytek by pak byl na třetím okruhu. To máte celkem 3 jističe 16 A. Buď je dejte (ne Vy! ale elektrikář samozřejmě) každou na jinou fázi a chraňte společným 4-pólovým chráničem 25A - 30mA. Určitě typu FI a nikoliv DI. Výrobce raději značkového. Upozorňuji, že spotřebiče v koupelně podlehájí speciélní normě ČSN 332000-7-701 a nemůžou tam být ledajaké a kdekoliv. Proto celou instalaci v koupelně minimálně konzultujte s elektrikářem, rovněž instalaci chrániče, jisticích prvků atd. ponechte odborníkovi. Jednak to sám dělat nesmíte a jednak je to ve Vašem vlastním zájmu kvůli bezpečnosti elektroinstala ce.
|
G.F
|
|
|
|
Georgis Fasulis
|
|
« Odpověď #6 kdy: 06.11.2007, 23:16 » |
|
pane Miroši. Tak jak tak koukám, zmizelo mi z mého předchozího příspěvku půl věty. Tak to napravíme ..... Buď je dejte (ne Vy! ale elektrikář samozřejmě) každý jednotlivý zásuvkový okruh na jinou fázi a chraňte je jedním společným 4-pólovým chráničem 25A - 30mA anebo dejte na každý zásuvkový jistič vlastní dvoupólový chránič, případně místo 1f jističů dejte přímo vždy kombinovaný jistič s chráničem tzv. chráničojistič - to je ale nejdražší řešení. Osobně bych dal přednost asi tomu 4-pólovému chrániči předřazenému příslušným zás. okruhům - samozřejmě jen pokud tam máte 3 fázový rozvod.
|
G.F
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #7 kdy: 07.11.2007, 00:16 » |
|
pane Fasulis. No tak já dávám přednost dvoupólovému chráničojistič i,a to na každý okruh samostatný. Má to výhodu v tom že při společném 4 pólovém chrániči při poruše na jedné fázi, a vybavení FI, nejde nic. Samozřejmě je to o penězích. Když ale má zákazník 200 .000,- kč na koupelnu, tak těch pár ticíc na proudové chrániče se může najít. Bohužel skutečnost je většinou opačná. Koupelnu rád zaplatí, ale protože ta "blbá elektrika, není kromě vypínačů, zásuvek a svítidel vydět" , tak proč by měl platit, že ?? Až se zákazníci naučí, že vše co slouží pro jejich bezpečnost, a tudíž je dobré, je třeba taky zrealizovat. tak mám takový dojem, že už budu v dřevěným futrálu, čuchat trávu zespoda.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
|
« Odpověď #9 kdy: 07.11.2007, 17:56 » |
|
To Šedivý: Pokud dělám po svém tak dávám taky Moeller , je sice dražší , ale mám vněm větší důvěru.
|
|
|
|
Karel Malý
|
|
« Odpověď #10 kdy: 07.11.2007, 23:09 » |
|
Nechtěl bych do toho moc kecat, ale koupelna musí mít svůj jistič. Aspoň tak si to pamatuju ze školy, pokud je to jinak, tak se omlouvám, poučte mě. Rozdělení koupelny do zón si jistě pán najde na internetu, někde jsem to viděl.
|
|
|
|
Pavelka Květoslav
|
|
« Odpověď #11 kdy: 08.11.2007, 08:29 » |
|
To Karel Malý: Psal někdo že koupelna bude bez jističe ? Jistič chrání před zkratem a ppřed přetížením , chránič proto , že je to doplňová ochrana před dotykovym napětí na neživých částech(na koupelnu a venkovní zásuvky povinná).Princip chrániče si najdete v jiné diskuzi včetně zón.
|
|
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis
|
|
« Odpověď #15 kdy: 10.11.2007, 23:52 » |
|
To Seidl: Vážený pane Seidle, to věru nemusíte (nechat si ode mě cokoli dělat, nejen koupelnu). Než se ale příště začnete zase někomu smát, možná byste měl třeba vědět, že když jsem odpovídal na dotaz, viděl jsem jen tento dotaz - a byl uvedený jako první! MUŽETE MI PORADIT JAKÉ OZNAČENI CHRANIČE MA BYT PRO KOUPELNU VE KTERE BUDOU DVĚ ZASUVKY JEDNA PRO PRAČKU DRUHA PRO BĚŽNOU POTŘEBU A PŘIVOD PRO TEP.INFRA ZAŘIČ 1f-16A
Proto jsem také jako první bod své odpovědi napsal, aby tazatel příště podobný dotaz psal do ostrovu Veřejná zóna-amatéři! A admin ho tam pak prostě přesunul a spojil. Proč bych to tam asi jinak psal, kdyby tam dotaz už byl? A na tento jediný dotaz jsem také odpovídal, ten předešlý včetně první reakce TAM NEBYL! Tazatel zřejmě založil dvě stejná témata, každý formuloval trochu jinak, na dvou ostrovech a admin to spojil. Takový úklid po některých lidech se tady dělá běžně a často. Takže moje odpověď na tazatelův dotaz byl naprosto v pořádku! 1. jistič - PRAČKA 2. jistič - INFRAZÁŘIČ 16A - pevně zapojený 3. jistič - ostatní spotřeba - takhle to tazatel napsal! Jestli si vy v rámci úspory všechno cpete na jeden okruh, je to vaše věc, ale je to v rozporu s ČSN. Pračka se má jistit samostatně, zrovna tak pevně připojený tepelný spotřebič, kór s jmenovitým proudem 16A! A na ostatní spotřebu je jistič č.3. Nerozumím proto vašemu naprosto nemístnému prudění, které navíc mate lidi, kteří si po vyslechnutí vašich rad myslí, že je my ostatní tady zbytečně jen šikanujeme a chceme připravit o jejich peníze, opak je pravdou.
|
G.F
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #16 kdy: 11.11.2007, 08:05 » |
|
Osobně bych zřejmě použil čtyřpólový chránič. Předpokládám tedy třífázový přívod do podružné rozvodnice, ze které je instalace v koupelně připojena V koupelně se může vyskytnout více okruhů, pokud by bylo všechno připojené z dvoupólového (jednofázového) chrániče, mohla by být ta jedna fáze přetížená. Navíc se dá chránič použít i pro jiné okruhy, např. venkovní zásuvky. Samostatný chránič s jističem pro každý okruh je jistě z provozního hlediska přínos, ale cenové náklady jsou pro většinu investorů neúnosné.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #17 kdy: 11.11.2007, 10:07 » |
|
Pánové. toto je věčné dilema. Zvolit 4 pólový chránič a za ním jističe jednotlivých okruhů ? nebo jednotlivé okruhy osadit samostatnýmy chráničojistič i ? Páni projektanti, nejsou v tomto směru jednotní. Co projekt, to originál, a pokaždé jinak. Já to řeším dle úvah zákazníků. Pokud ale zákazník nechce žádný chránič, (stalo se mi to několikrát), odcházím. Kšeft není.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|