Adammmmm
|
 |
« kdy: 01.06.2008, 21:11 » |
|
Nevíte co znamená údaj na proudovém chrániči 30mA?
Nevím jestli to znamená povolený rozdíl v součtovém transformátoru než chránič vybaví nebo jestli to je něco jiného?
Mám byt v paneláku a nemám jediný chránič.Chci koupit jeden 1f chránič a dát ho před všechny 1f jističe kromě lednice.ale nevím zdali je tento chránič 30mA vhodný?? jističů mám 5 a to 3x10A a 2x16A.
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.06.2008, 21:28 » |
|
proudový údaj na chrániči 30 mA je obvykle označen I delta N a je to maximální rozdílový proud, při kterém chránič vybaví. V skutečnosti je o něco menší, asi 22 - 24 mA, což je v pořádku. Pokud v instalaci nemáte žádný chránič a instalace je starší, nemůžete bez rekonstrukce rozvodů chránič do obvodů doplnit, protože instalace musí být provedena třemi nebo pěti vodiči - tzv. TNS, pokud je instalace dvouvodičová nebo čtyřvodičová (TNC), nemůže chránič vzhledem na propojení funkce pracovního a ochranného vodiče ve vodiči PEN fungovat a bude neustále vypadávat při zatížení jakýmkoliv i bezvadným spotřebičem. Navíc i u třívodičových rozvodů je třeba bezpečně identifikovat vodiče jednotlivých okruhů a oddělit ty okruhy, které přes chránič půjdou a které ne, takže to je práce pro kvalifikovanéh o elektrikáře a laický zásah silně nedoporučuji, protože si potom nejspíš užijete pár chvilek potmě.
|
|
|
|
|
|
adammmmmmmmm
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 02.06.2008, 22:04 » |
|
Aha takže to já tak přesně v paneláku mám.Mám hlavní přívod trčící ze zdi a to černý drát a pen.Myslel sem si že bych tem Pen rozdělil na PE a N a pak do chrániče zapojil L a N a vše by fungovalo? PE bych pak normálně používal jako zem kde bych dělal nové obvody a ty staré bych nechal jako L a PEN,jde mi totiž jen o to že si chci delat novou koupelnu i s elektrikou a tam má být chránič tak jestli to PEN stačí rozdělit a něco nechat jako PEN a L a něco jako L PE N.nebo musim vyměnit síť od hodin až do bytu za L N PE?
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 03.06.2008, 09:27 » |
|
to Michal Slabý: nevím čemu nerozumíte, navíc 22 až 24 mA z 30 mA je více, než 2/3! Zkuste si změřit vybavovací proud chráničů 30 mA a zjistíte , že snad všechny vypadávají v mnou uvedeném rozmezí.
to adammmm: tak, jak to popisujete, by se to dalo udělat, je ovšem otázka, v jaké stavu rozvody jsou a to by bylo nejlépe, aby posoudil elektrikář nebo revizní technik, též by nebylo od věci nechat to na elektrikáři, jak píše kolega Novák.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.06.2008, 21:10 » |
|
to kolega Miroš:
Já tedy nevím, ale tyto hodnoty jsem naměřil na chráničích všech možných typů a značek, včetně FaG , Moeller , Doepke, OEZ a nějaké další, které mi nějak neutkvěly v paměti.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 03.06.2008, 21:34 » |
|
Starý ale ocejchovaný Revitester
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 03.06.2008, 21:41 » |
|
Pracuji převážně s chrániči firmy MOELLER. Podle mých zkušeností má 95% těchto chráničů (30 mA) vypínací proud buď 22,2 mA nebo 24,6 mA nebo velmi podobné hodnoty. Podle mého soudu to svědčí o velmi precizní výrobě. U jiných výrobců bývají hodnoty vypínacího proudu (u stejných chráničů) dost odlišné.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|