papillon.2
|
 |
« kdy: 14.01.2010, 21:07 » |
|
Musí být chránič na sporák a jaký by měl mít reziduální proud?
Chápu dobře, že jako pevně připojený spotřebič by měl mít 100mA?
#105# Jedno téma = jedna otázka!
|
|
|
|
Peter Kováčik
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 15.01.2010, 15:37 » |
|
Šporák nemusí byť chránený doplnkovou ochranou prúdovým chráničom.
|
|
|
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 16.01.2010, 21:50 » |
|
Pokud jej tam budete instalovat z důvodu zvýšené ochrany před úrazem el. proudem, tak pouze max. 30mA.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 17.01.2010, 20:50 » |
|
Pro sporák a vůbec do kuchyně, mimo lednici, chránič 30mA.
Mimo lednici? Můžete mi popsat situaci, kdy při nežádoucím vypnutí lednice vznikne značná škoda (zákonem definovaná >500tis. Kč)? A zaručíte mi, že z této zásuvky bude vždy pouze lednice?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Radek Kroutil

OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 18.01.2010, 00:56 » |
|
Jirko, prosim Tě, rád se přiučim. V kterym zákoně je definována škoda větší než půl mega? Co když v chladničce bude někdo mít drahé léky? Já doteď myslel na 332000-4-41 ed.2 dle poznámky N v příloze  K dotazu: na sporák, pokud bude připojen pevně, chránič být nemusí. Ale, i když je to divné, pokud k tomu budete mít troubu připojenou do zásuvky, tak na tu by již chránič měl být.
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 18.01.2010, 07:36 » |
|
Jirko, prosim Tě, rád se přiučim. V kterym zákoně je definována škoda větší než půl mega? Co když v chladničce bude někdo mít drahé léky? Já doteď myslel na 332000-4-41 ed.2 dle poznámky N v příloze  http://business.center.cz/business/pojmy/p863-znacna-skoda.aspxNárodní doplněk znám, ale myslím si, že je velmi obtížné ho v domácnosti splnit. Problém nebude v kancelářích, kde se často zásuvky pro PC tahají zvlášť a platí tam nějaká pravidla.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.01.2010, 09:34 » |
|
Já si myslím, že v normě je výraz "značná škoda" uveden nešťastně. Definice "značné škody" půl milionu je uvedena v trestním zákoně a nepochybně slouží pro účely trestního řízení a ne pro posuzování obsahu ledničky. Pro osamělou důchodkyni jsou i 4 rozmrzlá a zatuchlá kuřata značná škoda. Naskýtá se však otázka, zda ta kuřata neobětovat pro zajištění dokonalejší ochrany před úrazem elektrickým proudem. To je to dilema.
Z toho vyplývá, že pokud není pojem "značná škoda" definován, je na každém, jak si jej určí (Majitel bytu? Co když byt do roka prodá?). Je úraz člena domácnosti škoda větší, než jakákoliv značná? Co se týče PC, mám-li na něm velmi cenné informace a vypnutím bych o ně mohl přijít, pořídím si UPS. Národní doplněk je příkladem špatně napsaného požadavku.
|
|
|
|
papillon.2
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 18.01.2010, 17:47 » |
|
Sporák bude napevno napojen a bude jištěn 3x16A. Jaké jsou vaše zkušenosti, měl by být, nebo je zbytečný, když není povinný?
|
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 20.01.2010, 15:08 » |
|
Sporák bude napevno napojen a bude jištěn 3x16A. Jaké jsou vaše zkušenosti, měl by být, nebo je zbytečný, když není povinný?
Pokud máte správně provedený vývod jističem, ochranu při poruše automatickým odpojením od zdroje, můžete si do tohoto vývodu osadit i proudový chránič, na jeho reziduálním proudu nezáleží. Že je zbytečný bych to z hlediska bezpečnosti určitě neoznačil. Snižuje vám i požadavek na impedanci smyčky.
|
|
|
|