Karele
|
 |
« kdy: 07.07.2012, 23:38 » |
|
Moderátor: Upřesnil jsem zbytečnosti.
Doporučují normy pro bojler použít proudový chránič?
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 08.07.2012, 09:49 » |
|
Nedoporučují, ale pokud vám nic nebrání k instalaci chrániče do rozvaděče, vůbec neváhejte a chránič si nechte instalovat.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 08.07.2012, 10:34 » |
|
Bojler patri ku spotrebicom, u ktorych sa vekom zvykne zvysovat unikajuci prud. Nie je to hned zavada, ale moze to sposobovat neziaduce vypadky. Pokial je bojler pripojeny pevne a mate spravene pospajanie, nevidim jediny dovod chranic osadzovat.
Pozdější vznik unikajících proudů je sice pravda, ale za naprostou blbost srovnatelnou se zažitou báchorkou považuji jejich velikost a to takovou, že by díky ní začal vybavovat proudový chránič. Jednou to tu někdo napsal a teď se toho všichni drží jak hov..o košile. Pokud začne vybavovat proudový chránič, je to známka toho, že není něco v pořádku a to u ochranného pospojení jen tak hned nepoznáte. Chránič vybavuje u nějakých 25mA a to mi nebude nikdo tvrdit, že může takové výše dosáhnout spotřebič v běžném provozu bez poruchového stavu.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08.07.2012, 11:04 » |
|
Je třeba uvést, že norma použití proudového chrániče pro bojler nezakazuje. Ostatní si může vyhodnotit každý, dle svého uvážení. 
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 08.07.2012, 11:13 » |
|
Pokial je bojler pripojeny pevne a mate spravene pospajanie, nevidim jediny dovod chranic osadzovat.
Chránič je Dane nasadit rozumné, dobrou volbou je samostatný charakteristik y G. Snižovat bezpečnost na úkor spolehlivosti obecně lze, ale u úplně jiných případů, nežli je blbej bojler v koupelně s vyskytujícími se dětmi, staršími srdíčkáři pod. Ještě podotázka: Znáte někdo 2pól PCH se zvýšenou spolehlivostí 30mA, G, A?
|
|
|
|
|
Mirek Vašák
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.07.2012, 12:32 » |
|
Pozdější vznik unikajících proudů je sice pravda, ale za naprostou blbost srovnatelnou se zažitou báchorkou považuji jejich velikost a to takovou, že by díky ní začal vybavovat proudový chránič. Jednou to tu někdo napsal a teď se toho všichni drží jak hov..o košile. Pokud začne vybavovat proudový chránič, je to známka toho, že není něco v pořádku a to u ochranného pospojení jen tak hned nepoznáte. Chránič vybavuje u nějakých 25mA a to mi nebude nikdo tvrdit, že může takové výše dosáhnout spotřebič v běžném provozu bez poruchového stavu.
:)Toto si myslím také, že pokud začne PCH vybavovat je to známka na to reagovat a hledat chybu. Bohužel se ještě dnes najdou kutilové co vyřadí PCH a jede se dál.  Stalo se mi u sporáku přinešeného z vlhké garáže do kuchyně. Měl horší izolační stav. Bez PCH fungoval, ale za PCH ne. Proto jsem doporučil pokus o vysušení v zamčené místnosti bez přístupu neznalých věci a následně zapojení do zás. přes PCH. Přepojení v rozvaděči jsem důrazně odmítl, s tím, že majitel má malé děti a to si nevezmu na zodpovědnost. Bohužel nevím jak to dopadlo, od té doby jsem tam již nebyl.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 08.07.2012, 13:31 » |
|
Bohužel ten nejlepší, dělají pouze 4pól. Palec vzhůru Palec vzhůru Palec vzhůru Kolego, proč tak soudíte?? Znám "G" i dvoupólový OK.... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 08.07.2012, 14:13 » |
|
Kolego, proč tak soudíte? Znám "G" i dvoupólový OK....  Protože proudový chránič s označením „dRCM-25/4/003-G/A+“, vyrábí pouze v provedení 4pól. Možná je na trhu FI s obdobnými parametry jako tento, ale nic lepšího jsem nenašel. Tento mám odzkoušen, a dle mého soudu jeden z nejlepších. Pokud kolego víte o proudovém chrániči se stejnými parametry, jako výše jmenovaný, sem s ním. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Pavel Haral
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 08.07.2012, 14:29 » |
|
Pánové, ona ta občasná nechuť k PCH - podle mých pozorování - je způsobena českým šetřílkovstvím . Tedy chránič ano (holt musí být), tak se do rozvaděče osadí centrální hned za HV a je to.
Jenomže když vezmete součet unikajících proudů ze všech přístrojů v dnešní běžné domácnosti (jednotlivě měřených v pohodě, on ale stačí jeden méně kvalitní napáječ TV antény - kapacitní vazba je zlo) a přidáte zrovna kousek chrániče s vybavovacím proudem na spodní hranici tolerance ... tak je na neštěstí zaděláno a po restauracích pak slyšíte zaručené zvěsti jak ty chrániče pořád vypadávají, až komu kvůli tomu nesmyslu vytekla lednice atd...
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 08.07.2012, 17:38 » |
|
Ovšem na lednice a mrazáky ho použije pouze .......  Když mám všechno doma přes PCH, připadalo by mi jako nesmysl mít lednici a mrazák v kuchyni připojené mimo.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 08.07.2012, 18:01 » |
|
Jsem pro, aby lednice byla chráněna FI. Často je napájena z trojzásuvky a lezou do ní děti. Pultový mrazák, který má své konkrétní místo v rodinném domu bych přes FI nenapájel. Přecejenom škoda při výpadku už může být značná (nikoliv ve (ne)smyslu ČSN, ale chuťových požitků). Nemusím se pár dní do mrazáku podívat a průšvih je na světě. Totéž platí o zásuvce pro plynový kotel. Vrátit se z lyžovačky do promrzlého domu také není nic moc.
Držme se požadavku normy, že chránič má chránit zásuvky pro všeobecné použití (neurčí-li sedmičková řada ČSN jinak).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 08.07.2012, 18:08 » |
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 08.07.2012, 19:22 » |
|
Když mám všechno doma přes PCH, připadalo by mi jako nesmysl mít lednici a mrazák v kuchyni připojené mimo.
Jsem pro chrániče ! Ale v normě se jasně praví, že třeba jako lednice,mražáky a třeba i boiler který je nad vanou (podle mne tam nemá co dělat !) ale bývá tam není nutno chránit chrániči ! Už se mě stalo, že to majitel nechtěl, prý mu to řekl někdo ve firmě co dělá ...  Třeba mám zkušennost z prům.praček tam tělesa někdy dělají "nezbedu" ,nová měsíc v provozu a co jsem zjistil ,tak v ohybech to některý prášek "rozežere" a pak padají chrániče !!Jak těleso vyschne a zapne se je vše zase třeba celý den provozu OK... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|