Novotný Petr
|
 |
« kdy: 08.07.2016, 08:23 » |
|
Co vše je nutné připojit přes chránič v novostavbě rodinného domu. Je zde 8 zásuvkových okruhu, varna deska +4 zásuvkové okruhy kuchyň. 3 okruhy světel a dva okruhy světel v koupelnách. Dále je tu zásuvka na 400V garáž a vývod na rozvaděč el. podlahového topení 400V. Počítám že budou v rozvaděči dva chrániče.
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 08.07.2016, 09:43 » |
|
V normách je možné najít požadavek na použití chrániče: - pro všechny elektrické rozvody (230V) v koupelně (v místnosti s vanou nebo sprchou), je tam vyjímka pro pevně připojený ohřívač TUV - pro zásuvky určené k běžnému využití, je tam vyjímka pro zásuvky napájející speciální zařízení, zásuvky používané osobami s el. kvalifikací nebo pod dozorem takové osoby, zásuvky, kde by mohly při vypnutí vzniknout velké škody - kromě koupelen je možné za zvlášť nebezpečné prostředí považovat sklepy, venkovní prostory,... tam by také měl být chránič
Jestli "počítáte, že v rozvaděči budou 2 chrániče", tak máte hodně špatný projekt, hodně špatného projektanta! Projektant by si s investorem měl sednout, vše probrat a pak navrhnout řešení, které bude jakýmsi rozumným kompromisem z hlediska komfortu, bezpečnosti, složitosti, ale i ceny... Nebo nám prozradíte který Stavební úřad pustí a pak zkolauduje stavbu bez řádného projektu?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 08.07.2016, 10:30 » |
|
- kromě koupelen je možné za zvlášť nebezpečné prostředí považovat sklepy, venkovní prostory,... tam by také měl být chránič
S tím "zvlášť nebezpečným" prostředím bych byl opatrnější. Např. venkovní prostředí je převážně nebezpečné. Zvlášť nebezpečné by bylo v případě, že by neustále pršelo. Zvlášť nebezpečné je prostředí např. v punkevních jeskyních, kde je stav vlhkosti stálý. Déšť je však krátkodobý nahodilý stav a tak se jedná o prostředí "nebezpečné".
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 08.07.2016, 10:36 » |
|
Přesto bych na vývodech ven na chrániči trval. Není to sice prostor zvlášť nebezpečný dle normy, dá se ale považovat pro laika za "zvlášť nebezpečný" dle selského rozumu. Navíc se tam obvykle používají spotřebiče napájené pohyblivým přívodem a takový přeseknutý kabel od sekačky dokáže pořádně kousnout.
Mimochodem, nemusí jít jenom o jeskyně, onehdy jsem ZNP určil na střeše výškového domu obložené anténami regionálních rádií a poskytovatelů internetu. Tam se leze za každého počasí, tedy i za deště.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 08.07.2016, 10:38 » |
|
Pavle,
na chalupě mám 200 roků starý sklep z kamene, klenutá stavba, vlhkost 60%, je tam studánka s teplotou vody 7 stupňů a ve sklepě stálá teplota 14 stupňů. Je to prostředí nebezpečné, nebo zvlášť nebezpečné?
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Zdeněk Pikhart
OSVČ - Tábor

revizní technik-E2/A , elektromontáže
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 08.07.2016, 10:41 » |
|
Nebo nám prozradíte který Stavební úřad pustí a pak zkolauduje stavbu bez řádného projektu?
Každý. Stačí jen stavební projekt a elektro část je většinou nepoužitelná, jen se situačním schématem, který kreslí stavař. Ještě jsou obecný kecy v technické zprávě. Jinak jsi to popsal hezky srozumitelně
|
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 08.07.2016, 10:59 » |
|
Pavle,
na chalupě mám 200 roků starý sklep z kamene, klenutá stavba, vlhkost 60%, je tam studánka s teplotou vody 7 stupňů a ve sklepě stálá teplota 14 stupňů. Je to prostředí nebezpečné, nebo zvlášť nebezpečné?
Honzo, zde jde o stálý stav, stálá vzdušná vlhkost. Trvale AB7, AD2 - zvlášť nebezpečné prostory díky stálému neměnnému stavu.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 08.07.2016, 11:00 » |
|
Přesto bych na vývodech ven na chrániči trval.
Naprostý souhlas. Ven chrániče vždy, tedy alespoň za mě.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 08.07.2016, 11:24 » |
|
Honzo, zde jde o stálý stav, stálá vzdušná vlhkost. Trvale AB7, AD2 - zvlášť nebezpečné prostory díky stálému neměnnému stavu.
Nemusí jít o trvalý stav. Pokud se dá předpokládat práce na el. zařízení i v době, kdy se vyskytuje nebezpečný vliv (prší), pak dám ZNP. Typicky ona střecha. Pokud tam bude jenom klima a satelit, asi tam nikdo za deště nepoleze. Rádio nebo pojítko musí vysílat pořád, jinak hrozí sankce. Zahrada RD je plná laiků, takže i z tohoto úhlu pohledu nemusíme zkoumat nebezpečnost vlivu. Mimochodem k té lednici. Nedávno jsem četl o případu, kdy byla na lednici porucha (nebo spíš na přívodu - dvojlinka). Paní umývala nádobí, pán se jednou rukou chytil oné lednice a dotkl se paní. Našli je oba po smrti. Kdyby tam byl chránič ... Pojem "vysoká škoda" je diskutabilní. Co je to vysoká škoda? Kilo řízků? Vysokou škodu jako hodnotu nad půl milionu definuje pouze trestní zákoník, jinde se definice nevyskytuje.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 08.07.2016, 11:30 » |
|
Perfektní školení z PVV ( to není PŠM !!) Jedná se o starou kovárnu, kdy Němci udělali poslední elektriku v roce 1936 a do sklepa dali osvětlení přes trafo 24 V. Již tehdy to nebyli žádné "béčka". Když bylo před dvěma léty venku 40, tak do studánky jsem dával celou bednu piva.....oprav du velmi příjemné prostředí i když AB7 a AD2. Nové osvětlení je již přes chránič. Ono sehnat žárovky na 24 V je čím dále větší problém. V potoce používám také přenosné čerpadlo vody a je na 230V AC a zásuvka je přes chránič.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 08.07.2016, 11:53 » |
|
Nemusí jít o trvalý stav. Pokud se dá předpokládat práce na el. zařízení i v době, kdy se vyskytuje nebezpečný vliv (prší), pak dám ZNP.
Typicky ona střecha. Pokud tam bude jenom klima a satelit, asi tam nikdo za deště nepoleze. Rádio nebo pojítko musí vysílat pořád, jinak hrozí sankce.
Pokud si to vezme někdo na triko a vyžene montéry v dešti na práci ne el. zařízení, proč ne? Pak jde také o to, zda ona nadřízená osoba svým rozhodnutím neporuší pracovně bezpečnostní předpisy. Já bych si to tedy na triko nevzal. Nebo myslíš, že někdo vyžene pracovníky na vysílač za deště a bouřky? Nadřízený pak nemá na svém postu co pohledávat a pracovník, který poslechne takový příkaz k práci nemůže mít všech pět pohromadě  K lednici: tam je to jasné. Když mi někdo řekne, že chránič na lednici nebo mrazák ne z důvodu případné škody na obsahu (vyteče mrazák a zkazí se obsah např. v průběhu pobytu majitelů mimo domov - dovolená), pak bych ho praštil. Tací většinou nedovedou odpovědět na otázku, zda oželí pár tisíc za maso, nebo statisíce a těžké psychycké trauma za vyhořelý dům, nebo nedejbože smrt někoho z blízkých jak popisuje Jirka. A nebo mi montér řekne, že tam nedával chránič, bo je to dalších 1000,-Kč a majitel není zrovna majetný. 
|
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 08.07.2016, 12:54 » |
|
...... A nebo mi montér řekne, že tam nedával chránič, bo je to dalších 1000,-Kč a majitel není zrovna majetný.  Jenže obvykle je cena stanovená předem a tak potom těch 1000 korun jde montérovi do kapsy...a zákazníka oj...l. A čeká, zdá na to přijde RT......podivn ý svět. již jsem se setkal s tím, že v dokumentaci byly 3 Fi a neosazený žádný. Montér přesvědčil zákazníka, že to potom stejně vypadává a že je to zbytečné. Z těchto důvodů dělám revize pro cizí firmy zcela vyjímečně. Je to vždy trápení.....
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 08.07.2016, 13:07 » |
|
Já se běžně setkávám s tím, že naprojektuji ochranu pomocí SPD a při revizi tam nemohu žádné najít. Že je to prej drahé. Zajímavé je, že investor o absenci ochrany většinou ani neví. A to se pak dějí věci. A já si říkám, proč mě tady v širokém okruhu nikdo nechce na revizi 
|
|
|
|