Už to nějak nechápu. Tak máte projekt, nebo ne? Pokud ano, tak je to jednoznačně na reklamaci. Pokud vám do nového RD umístili rozvaděč, kde nejsou rezervy ani na 4 moduly. Pak je ten projektant s prominutím jelito a elektrikář, který to nějak zapojil a neozval se také. RT z vás určitě nebude mít radost. Za pár let si vzpomenete, že chcete na střechu FVE = další místo, pak po bouřce zjistíte, že potřebujete i přepěťovku = další místo atd. Rezervy v rozvaděči nejsou pro "šílenosti", jsou prostě nutné.
Projekt elektro samozřejmě není ani stavební úřad to nevyžaduje. Je to normální RD svépomocí. Málo kdo má na to si zaplatit projektanta pro své domácí účely. Ale tohle vůbec není předmětem toho co řeším.
Při návrhu jsem počítal s tím, že mi budou stačit 4 chrániče pro 15 světelných okruhů (jističů 10A). Potom mi jeden revizák řekl, že prej podle nové normy musí mít každý okruh svůj chránič a nesmí mít jeden chránič více jak jeden světelný okruh což považuji za kravinu na ntou. Pokud tím chtěl nějaký chytrák říci, že zabrání tomu, že zhasne celý dům tak zabrání velké prdlačce.
Nejlepší na tom je že druhý revizák mi zase řekl že je to v pohodě a že s tím nemá problém. Zjevně o tom vůbec každý neví.
Takže moje otázka znovu zní, je nějaká výjimka jak tohle obejít? Jediné řešení, co znám je si zaplatit projektanta a jedinej projektant může v projektu říci, že tam budou na světla jen 4 chrániče i když norma říká něco jiného. Problém ovšem je že to jsou zase prachy navíc

Jinak ano rezervu tam mám ale nechci ji plácat na světla. Mám i další rozvaděč jen pro FVE. Kdyby šlo tedy už do tuhého tak se na to vybodnu a všechna světla si udělám na 24V a to nebude předmětem revize a bude pokoj.