Radim B.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 05.12.2010, 10:53 » |
|
Je potřeba předjistit proudový chránič Moeller PF7 25/4/003 v domovní instalaci, nebo to mohu nechat tak jak mi to elektrikář asi před 5 lety udělal, bez předjištění?
|
|
|
|
|
Radim B.
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 05.12.2010, 13:01 » |
|
Před elektroměrem mám 3x25A.
|
|
|
|
|
|
Radim B.
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 05.12.2010, 13:18 » |
|
Aha, tak to mě vlastně vubec netrklo. Dík za radu.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 05.12.2010, 16:54 » |
|
Chránič se doporučuje /výrobce/ alespoň ! o jeden stupeň s větší proudovou zatížitelností než je předjištění!
Tj: jistič 2OA -chránič 25A /jeho kontakty/....a podobně...pro případný zkrat,aby to ty jeho kontakty vydrželi bez újmy...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.12.2010, 18:01 » |
|
Když se podívám na jednoho místního výrobce, pak pro proudy 16, 25 a 40 A předepisuje maximální pojistku 10, 20 a 35 A gG nebo jistič In jističe ≤ In chrániče.
Nemluvím o dalším místním výrobci, který všechny svoje výrobky vybavuje totožným stykačem 63A, takže jmenovitý údaj na štítku chrániče je spíš kosmetická úprava. Maximální předřazený jistící prvek je 63A bez ohledu na jmenovitý proud stykače.
Co se týče chráničů PF7, 25-40A pojistkou 25A gG. Na ochraně před přetížením ovšem trvají až u jm. proudu 80-100A. Jenom ta povinnost testovat chránič 1x měsíčně je pro mě těžko stravitelná.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.12.2010, 18:11 » |
|
Když se podívám na jednoho místního výrobce, pak pro proudy 16, 25 a 40 A předepisuje maximální pojistku 10, 20 a 35 A gG nebo jistič In jističe ≤ In chrániče.
Nemluvím o dalším místním výrobci, který všechny svoje výrobky vybavuje totožným stykačem 63A, takže jmenovitý údaj na štítku chrániče je spíš kosmetická úprava. Maximální předřazený jistící prvek je 63A bez ohledu na jmenovitý proud stykače.
Co se týče chráničů PF7, 25-40A pojistkou 25A gG. Na ochraně před přetížením ovšem trvají až u jm. proudu 80-100A. Jenom ta povinnost testovat chránič 1x měsíčně je pro mě těžko stravitelná.
To testování, není ani tak o testování, ale o odmagnetizován í, aby vás chránič chránil a to v co nejkratším čase.
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 05.12.2010, 18:22 » |
|
To testování, není ani tak o testování, ale o odmagnetizován í, aby vás chránič chránil a to v co nejkratším čase.
Je to hlavně o mechanické části. Pravidelně narážím na chrániče 30mA které nevypne ani 500mA. Nedávno jsem narazil na skupinu jističochránič ů 30mA které nevypnulo ani 1000mA o testovacím tlačítku nemluvě. V provozu jsou něco přes dva roky a nejspíš jsem byl první kdo se je snažil vypnout. Začínám si myslet že mám buď vyjímečnou smůlu na vadné kusy nebo že jsem jediný kdo se je snaží měřit a také přestávám být o užitečnosti chráničů přesvědčen. 
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 05.12.2010, 20:11 » |
|
Je to hlavně o mechanické části. Pravidelně narážím na chrániče 30mA které nevypne ani 500mA. Nedávno jsem narazil na skupinu jističochránič ů 30mA které nevypnulo ani 1000mA o testovacím tlačítku nemluvě. V provozu jsou něco přes dva roky a nejspíš jsem byl první kdo se je snažil vypnout. Začínám si myslet že mám buď vyjímečnou smůlu na vadné kusy nebo že jsem jediný kdo se je snaží měřit a také přestávám být o užitečnosti chráničů přesvědčen.  Mnohokrát stačí vypnout, jít na cigaretku,magnetismus zmizí a hodnoty jsou v pořádku.
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 05.12.2010, 20:21 » |
|
Mnohokrát stačí vypnout, jít na cigaretku,magnetismus zmizí a hodnoty jsou v pořádku.
V situaci kdy mám cca 40 chráničů na obvodech stejného charakteru a z nich v několika případech nedojde k vybavení ani při 1000mA a ostatní jsou v pohodě jde o závadu která si žádá výměnu přístroje, asi je to vadná série. O tom že chránič po "procvakání" chvíli chodí vím, mám místo kde takový chránič již několik let pravidelně sleduji včetně měření. Tady jde spíš o spolehlivost takového řešení, jistič vypne v důsledku své konstrukce spíš dřív ale chránič nevypne vůbec a nikdo to nezjistí. Založit bezpečnost zařízení na tom že budu přístroje jednou měsíčně až jednou ročně vypínat a zapínat je idealizmus který se dříve nebo později někomu vymstí.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 05.12.2010, 20:25 » |
|
V situaci kdy mám cca 40 chráničů na obvodech stejného charakteru a z nich v několika případech nedojde k vybavení ani při 1000mA a ostatní jsou v pohodě jde o závadu která si žádá výměnu přístroje, asi je to vadná série. O tom že chránič po "procvakání" chvíli chodí vím, mám místo kde takový chránič již několik let pravidelně sleduji včetně měření. Tady jde spíš o spolehlivost takového řešení, jistič vypne v důsledku své konstrukce spíš dřív ale chránič nevypne vůbec a nikdo to nezjistí. Založit bezpečnost zařízení na tom že budu přístroje jednou měsíčně až jednou ročně vypínat a zapínat je idealizmus který se dříve nebo později někomu vymstí.
Je zde cesta elektronických chráničů...... .......
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 05.12.2010, 20:35 » |
|
Je zde cesta elektronických chráničů...... .......
Ano, elektronika s neomezenou životností je jasným cílem  . Ale vážně, to co se prodává v této kategorii je většinou přístroj který je závislý na napájení, vemte mu N na přívodu a je nefunkční, to podle mne není cesta k bezpečnosti ale k šetření nákladů. Využití bych pro ně viděl ale nejsou řešením spolehlivosti. Co se týká životnosti elektroniky kterou v sobě mají jsem také skeptik.
|
|
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 05.12.2010, 21:50 » |
|
To je to, co mi vrtá v hlavě. Být já výrobcem jističů a chráničů, tak určitě pro chránič 25A použiji kontakty i zhášecí komory z jističe 25A. Takže z hlediska proudů by to mělo být rovnocenné.
Možná je to tak že v rámci úspor použijí pro chránič 25A kontakty z jističe 20A nebo i 16A protože v převážné většině není chránič trvale zatížen na jmenovitý proud, poruchu stačí pak napasovat na špatné předjištění které neodpovídá doporučení výrobce. Stačí se kouknout jaké úsilí je třeba vynaložit pro výběr správného stykače, zjistit proudovou zatižitelnost vypínače při daném charakteru zátěže a pod.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 05.12.2010, 22:22 » |
|
Tady nejde o to, kolik kontakty přenesou, ale kolik jsou schopny vypnout. Konkrétně Bonega má všechny FI dimenzovány na 63A. Je to levnější na výrobu.
Mám podezření, že i OEZ u verze 25A a 40A používá stejná "střeva" (stejná cena).
Oproti jističi nebude rozdíl v kontaktech, ale ve zhášecích komorách. Přecejenom musí jistič vypnout daleko větší proud, než chránič.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|