|
|
|
|
Petr Liskar

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 01.09.2023, 13:52 » |
|
Německá eshopová cena DRCCB 5 ST 025-4/0,03-A cca 800 Euro
Myšlenka pěkná, provedení se mi nelíbí. Elekronické samotestování neotestuje mechanickou část a ty paralerní spínací kontakty se mi též nepozdávají...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 01.09.2023, 17:24 » |
|
Hlavně po té ceně skočí všichni zákazníci. To se vyplatí!
Umím si představit investora, který si to spočítá, že se to časem zaplatí, protože to nasadí někam, kam se běžně nejezdí na nějaký servis a jezdit tam jen kvůli testu chrániče jsou hloupé náklady. Samozřejmě nepředpokládám masové nasazení v domovním prostředí Ono je to trochu podobné chrániči s automatickým zapnutím. Vlaková zastávka, časovač zapne venkovní světlo, ale něco se tam orosilo a chránič to vypne. Takže je tam automat, co to zkusí zapnout, když to opět vypadne, zkusí to s delším odstupem ještě jednou a až po třetím výpadku to zůstane vypnuté. Většinou to na 2. pokus "drží"
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 02.09.2023, 06:21 » |
|
Cenu bych asi úplně neřešil. V článku se jasně píše, kam s nimi výrobce asi počítá. Jde o provozy které jedou 7/24 a nějaké testování s výpadky prostě není žádoucí. To pro bytovou výstavbu není úplně potřebné a cena by v tomto segmentu také mnoho nezaujala. Pokud by se jednalo o "náhodné" výpadky chráničů kterých není mnoho a kde pak musí obsluha někam dojíždět, postačí jen nahazovač chráničů, který jej dokáže po výpadku opakovaně automaticky zapnout a zůstane "dole" až po několikátém pokusu. Nechá se to napojit na GSM a pošle to pak SMS o výpadku. To mi funguje už dlouho a dobře na několika aplikacích. Zpět k tématu. Také by mne zajímalo, jestli skutečně procvičuje ty kontakty, nebo zda to mají nějak ošetřeno. Pokud by tomu tak nebylo, ztrácelo by to v mých očích značný význam využití. Jinak upřímně vidím velmi specifické a úzké využití. Když nad tím tak přemýšlím, tak laik to neocení a nezaplatí a v odborné rovině s tím mám taky trochu problém. Pokud nemohu provoz vypnout třeba při revizi a provést měření, tak nevím jak správně k tomu přistoupit. V těchto provozech se laik vlastně nevyskytuje a obsluha už není laická a je poučena o možných rizicích, se kterými je nutno počítat. Myšlenka se mi líbí, provedení dle mého ještě trošku trpí "mládím po porodu". Ale třeba je to jen hlubokou neznalostí tohoto produktu. Možná by byl zajímavý rozhovor s jejich technikem, který by nám mohl odpovědět na pár všetečných otázek. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.09.2023, 09:49 » |
|
Všichni známe, jak se nefunkční nebo mimotoleranční chránič "sám" opraví několikanásobn ou aktivací.
Snad se už výrobky lepší...Zejmén a u výrobků lepších výrobních firem.... Co dělám revize, chrániče /některé/ jsou zapnuty bez zkoušek i 10 let a MP při jejich ověření při první zkoušce 99 ze 100 kusů vybaví! /i testovacím tlačítkem/ To se u dříve vyráběným FI nestávalo, tak to bývalo po 2-3 letech tak 40 ks ze 100.
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 03.09.2023, 10:37 » |
|
Snad se už výrobky lepší...Zejmén a u výrobků lepších výrobních firem.... Co dělám revize, chrániče /některé/ jsou zapnuty bez zkoušek i 10 let a MP při jejich ověření při první zkoušce 99 ze 100 kusů vybaví! /i testovacím tlačítkem/ To se u dříve vyráběným FI nestávalo, tak to bývalo po 2-3 letech tak 40 ks ze 100.
A není to tím, že AC chrániče ubývají a nahrazují je chrániče typu A, které nejsou na "otupení" tak náchylné?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 03.09.2023, 10:59 » |
|
A není to tím, že AC chrániče ubývají a nahrazují je chrániče typu A, které nejsou na "otupení" tak náchylné?
Vyrobit cívku chrániče není úplně jednoduché. Z evropských výrobců je umí Doepke, Eaton, Siemens, Schneider, ostatní se snad pokoušeli a po neúspěchu překupují.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Petr Liskar

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 03.09.2023, 15:32 » |
|
Tak jestli jsem pochopil správě datenblatt, tak se to chová jako recloser a ty druhý kontakty používá při samotestu. Takže zřejmě se procvičí i kontakty.
Myslím, že celý mechanismus procvičen není - brání tomu ta posuvná krytka. Paralerní Paralelní spínací kontakty, kdy jeden z nich je ovládán jen elektronicky, je poukázka na průser. Není zde zaručeno, že po vybavení chrániče nedojde samovolně k obnově - například dalším samotestem, nebo po výpadku a obnově napájení...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|