Antonin Duchek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 22.10.2009, 16:06 » |
|
Jak mám vyzkoušet chránič, když po stisknutí tlačítka test nespadne. Je to 4 krat 25 A a je zapojen nějak divně. Nejsem eletrikář, ale se mi to nezdá, je to zapojené na jednu fázi, ale je to zapojené způsobem, že L1je spojena s L2+L3 kouskami dratů ohnutych jako obracené U. Nezdá se mi to, ale dělal to elektrikář.
#112#
|
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 22.10.2009, 16:27 » |
|
Když pomineme to zapojení ( proč vstup paralelní a jak je zapojen výstup ?), tak za předpokladu, že máte připojen i N, s velkou pravděpodobnos tí je testovací tlačítko od výrobce zapojeno mezi dvě fáze, t.j. na 400V. Vy máte mezi póly napětí 0V (totožná fáze). Funkčnost se dá vyzkoušet i jinak, ale píšete, že jste laik, takže to chce jiného elektrikáře. Ještě poznámka k výstupu z chrániče: Doufám, že tam nejsou pověšeny 3 jističe. Pak by se jejich proud na N-pólu sčítal a chránič přetížil.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Antonin Duchek
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 22.10.2009, 16:38 » |
|
no za tím chráničem jsou jističe 3 krat 16A a 3krat 10A je to vše od abb je to zapojene tak ze vlastně L1 od ni pres chranic 2krat 16A L2 je na 2krat 10A jistice a L3 je na 1krat 16A jeden jistic 10A je zatím neosazeny je to tedy správně nebo to mám přehodit a prosí povězte jak díky
|
|
|
|
|
|
Antonin Duchek
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 22.10.2009, 16:46 » |
|
je tam 25A je to star dům a je tam vlastně jen faze a N a on to rozdelil před tim chranicem na N a zem coz se mi take nezdá
|
|
|
|
|
Antonin Duchek
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 22.10.2009, 16:59 » |
|
jestli tomu dobře rozumím je to paraelní propojení fází v pořádku a nemusím se bát,že chránič nezareaguje nehrozí nebezpečí úrazu díky vám moc za vysvětlenou a za odpověd
|
|
|
|
Petr Doležal

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 22.10.2009, 17:05 » |
|
Paralelní zapojení fází, pokud je korektně zapojen i N je v pořádku z hlediska proudů, i když by bylo vhodné mít chránič o stupeň silnější jak přeřazený jistič. Jinými slovy, ať si do instalace teče co je libo, vracející se proud přes N je hlídán jističem před elměrem. A jestli chránič vypne při nebezpečí, to je jiná písnička, teď nejste schopen ani ztestovat. Ať vám elektrikář brnkne N o PE. A nebo fází přes zátěž o PE. Může být ale příčinou toho, že vám nejde test. Chtělo by to přepojit klemy na přívodu chrániče. K tomu je ale třeba znát to zapojení
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Antonin Duchek
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 22.10.2009, 17:08 » |
|
zapojeni je na L2
|
|
|
|
|
Antonin Duchek
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 22.10.2009, 17:21 » |
|
je to propojeno L2 ale L3
|
|
|
|
Petr Doležal

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 22.10.2009, 17:27 » |
|
Sice divně napsáno, ale dedukuji, že tlačítko je zapojeno mezi L2 a L3, čili na 400V. Ale vy máte na všech pólech totožné fázové napětí, takže přes odpor, který se zapíná tlačítkem a který napodobuje rozdílový (chybový) proud, nic neteče. Chtělo by to elektrikáře, který vyřadí jeden pól (asi L3) z provozu a propojí ho na vstupu s N (výstup L3 nebude zapojen). Je ale otázkou, zda test je dost citlivý, protože výrobce ho navrhl pro 400V a teď tam bude jen 230V. Nejlepší prodat a koupit si dvoupólový, jednofázový (1+N), 40A, 30mA.
|
|
|
|
Antonin Duchek
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 22.10.2009, 17:52 » |
|
není to tedy nebezpečné?asi bude nejlepší si pozvat někoho jiného myslím mám male dítě nerad bych aby se něco stalo
|
|
|
|
Jirka Š.
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.10.2009, 18:46 » |
|
A to je korektní zapojení, pane Doležale, dát třífázový chránič na jednofázový přívod, a použít ho de facto na rozdělení do tří okruhů.....? Chápu, že se tím sníží proudové zatížení, ale i tak.
|
|
|
|
|
Antonin Duchek
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 22.10.2009, 23:06 » |
|
ale kdyz použiju 2 polovy jak ste popsal je nutne vyměnit i jistič u elektoměru nebo může zůstat stavající a za druhé je tedy tohle nebezpečné nebo ne ?
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 23.10.2009, 07:07 » |
|
Jistič u elektroměru budete moci ponechat. Vaše provedení je trochu nestandartní a jestli je bezpečné, múžete posoudit i sám. Například snad každý výrobce přepisuje pravidelné testování funkce chrániče testovacím tlačítkem. Pokud to nefunguje, jak toho budete schopen?Každý RT zná ten okamžik, když přeměří hodnoty chrániče a ty nejsou v pořádku. Po pár "schozeních" chrániče tlačitkem jsou opakovaná měření v pořádku a chránič vyhovuje Proč to asi výrobce požaduje  ? Rozhodněte se sám jestli je to dobré, nebo ne. Já osobně bych to předělal.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|