|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 29.01.2015, 19:17 » |
|
... v koupelně rozvaděč ještě nikdy. ...
To jsem opravdu taková černá ovce? Vůbec se mi nechtělo sekat takovou dálku až do hlavního rozvaděče. Tak jsem si do koupelny v rámci částečné rekonstrukce dal rozvaděč (více než 1m od vany), v něm je proudový chránič, okruhové jističe pro pračku, pro zásuvku u umývadla. Přívod do rozvaděče je "2x TN-C + CY 4mm2". Vývod TN-C-S pro bojler, TN-C-S s chráničem pro zásuvky. Můžete mi to napadnout, můžete mi to kritizovat. V současné době by nebylo jednoduché radikálnější řešení. Ale někdy v budoucnu by se dalo TN-C-S dotáhnout až do krabice na chodbě, rozvaděč zrušit, vodiče protáhnout na druhou stranu zdi, spojit "Wagovkami", v koupelně nalepit 2 obkládačky...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Zbyněk Šoch
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 30.01.2015, 09:22 » |
|
To jsem opravdu taková černá ovce? Vůbec se mi nechtělo sekat takovou dálku až do hlavního rozvaděče. Tak jsem si do koupelny v rámci částečné rekonstrukce dal rozvaděč (více než 1m od vany), v něm je proudový chránič, okruhové jističe pro pračku, pro zásuvku u umývadla. Přívod do rozvaděče je "2x TN-C + CY 4mm2". Vývod TN-C-S pro bojler, TN-C-S s chráničem pro zásuvky. Můžete mi to napadnout, můžete mi to kritizovat. V současné době by nebylo jednoduché radikálnější řešení. Ale někdy v budoucnu by se dalo TN-C-S dotáhnout až do krabice na chodbě, rozvaděč zrušit, vodiče protáhnout na druhou stranu zdi, spojit "Wagovkami", v koupelně nalepit 2 obkládačky...
Podružný rozvaděč řeším z důvodu abych nemusel sekat přívody (pro pračku, bojler, zásuvky, světla) až z hlavní rozvodné skříně. Nazval jsem ho "koupelnový", ve skutečnosti bude v komoře vedle koupelny a bude sloužit jen pro koupelnu. Jaký bych měl tedy použít proudový chránič, bude napojený na chráničem 3x25A/4/003 v hlavní rozvodné skříni. Stačí mi pro pračku, topný žebřík, bojler (předpokládaný výkon cca 2 kW), zásuvky 10 A jistič na každý okruh, abych mohl např. napojit 2 jističe na každý vývod 3f 20A jističochránič e
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 30.01.2015, 21:55 » |
|
.... Máte obyčejnou místnost, ve které chcete udělat změnu užívání na koupelnu. ...
Norma "7-701" je pro místnosti s vanou nebo sprchou. To nemusí být klasická koupelna. Přestavte si šatnu pro několikasměnný provoz s nepravidelnými nástupy, místnost cca 6x12m, lavice, stůl, skříňky,... A pak někdo vyhodí jeden stůl a nechá tam v rohu udělat 2 sprchy, co vše "změníte" na druhém konci místnosti? Takže tady bych si dovolil citovat Milana Hudce - "...chce to cit pro hru..."
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 15.12.2016, 10:30 » |
|
Už něco už jsem v životě viděl, ale v koupelně rozvaděč ještě nikdy. Z názvu koupelnový rozvaděč nutně nevyplývá, že by měl být umístěn v koupelně, viz #7, ale pouze jeho funkce. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
bohus
Neverifikovaný uživatel @3

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 15.12.2016, 11:11 » |
|
Co to bylo za "elektrikáře", který vám udělá elektroinstala ci a předá jí bez rozvaděče a výchozí revize? Nejste tím elektrikářem vy sám? Rozvaděč je výrobek, který musí splňovat nějaké podmínky dané zákonem a ČSN. Ten kdo je oprávněný rozvaděč vyrábět a uvádět na trh, musí vědět co a jak do něho má osadit.  Ne, já tím elektrikářem opravdu nejsem, ale život přináší různé situace. A výrobce rozvaděče mi to taky nedělal. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 15.12.2016, 12:35 » |
|
Aby šlo odpovědět: 1) jste elektrikář s Osvědčením pro montáž elektrického zařízení? 2) hodnota hlavního jističe před elektroměrem 3) typ a průřez spojujícího kabelu mezi hlavním rozvaděčem a podružným rm 4) kde je rozdělená síť na TNC a TNS 5) Kdo vám nakreslí jednopólové schéma zapojení s důrazem na bezpečnost 6) Jak a kde provedete pospojování v koupelně a kde to sesvorkujete 7) zřejmě již máte i rozvaděč, přiložte jeho fotografii  ještě si myslíte, že je to úloha pro laika? Vy zde nechcete radu, ale projekt elektrického zařízení. To vám vypracuje v okolí každá firma. Odborně nainstaluje a vydá vám k tomu revizní zprávu, která zaručuje, že je vše v oblasti bezpečnosti splněno.
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|