marek jahoda
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 17.03.2023, 22:08 » |
|
Ktora zo svoriek je na tomto pristroji svorka N? V datasheete nic nepisu, technicki experti z Legrandu SK mlcia.
|
|
|
|
|
inkayacu
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 20.03.2023, 07:37 » |
|
Já si myslím, že vpravo.
Nicméně, pokud je to nový kus, tak absence jednoznačného označení svorek by byl, podle mého názoru, důvod k reklamaci. Přikláním se k názoru ho používat - je to jen typ AC, což by odborníci měli pomalu ale jistě poslat do propadliště dějin.
|
|
|
|
|
inkayacu
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 20.03.2023, 08:05 » |
|
Ještě mě napadá, ono je to v podstatě jedno, kam ten nulák přivedete. Hlavní je, aby ty vodiče nebyly promíchané mezi sebou, ale to by snad nikdo neudělal (že dá nahoře nulák vlevo a dole vpravo). Z principu funkce chrániče. Tuto filozofii asi zastávájí i inženýři v Legrandu - spíš mě zaráží, že jejich obchodní oddělení to neumí vysvětlit.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 20.03.2023, 09:04 » |
|
Ještě mě napadá, ono je to v podstatě jedno, kam ten nulák přivedete. Hlavní je, aby ty vodiče nebyly promíchané mezi sebou, ale to by snad nikdo neudělal (že dá nahoře nulák vlevo a dole vpravo). Z principu funkce chrániče. Tuto filozofii asi zastávájí i inženýři v Legrandu - spíš mě zaráží, že jejich obchodní oddělení to neumí vysvětlit.
Ono také není patrno, jestli odpor obvodu zkuš.tlačítka je spočítán na 230 nebo 400V. Za mne prostě nebrat, je spousty fy.s lepší podporou výrobku.
|
|
|
|
Jakub Drbohlav

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 20.03.2023, 10:18 » |
|
Ještě mě napadá, ono je to v podstatě jedno, kam ten nulák přivedete.
To, bohužel, není. Jak psal p. Hudec o pár příspěvků výš. N musí být sepnuto první a odepnuto poslední.
|
Obyčejnej elektrikář, §6, §7, §8, §10 se zaměřením na záložní zdroje a požárně bezpečnostní zařízení. OZO v požární ochraně dle zák. 133/1985Sb.
|
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 20.03.2023, 10:53 » |
|
Já si myslím, že vpravo.
U Frantíků to bývá spíše vlevo, viz obrázek.
|
Elektrikář
|
|
|
inkayacu
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 20.03.2023, 11:58 » |
|
Ono také není patrno, jestli odpor obvodu zkuš.tlačítka je spočítán na 230 nebo 400V. Za mne prostě nebrat, je spousty fy.s lepší podporou výrobku.
Tak testovací obvod může být udělaný univerzálně. V tom bych problém neviděl.
|
|
|
|
inkayacu
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 20.03.2023, 12:05 » |
|
To, bohužel, není. Jak psal p. Hudec o pár příspěvků výš. N musí být sepnuto první a odepnuto poslední.
O tom pravidlu jsem nikde zatím neslyšel. Ale to proto, že nejsem výrobce spínací techniky :-) Nicméně, v principu bych to nepovažoval za tak důležité pravidlo z hlediska FUNKCE proudového chrániče. Ale to si musí určit výrobce na základě norem a svého technického řešení. Napadá mě, že si ani neuvědomuju, že by tato hodnota byla někde v katalogu či datasheetu jiných výrobců uváděna. Možná jsem jí jen přehlédnul.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 20.03.2023, 12:45 » |
|
Předčasné spínání a opožděné odpínání N je důležité pro ochranu 1F spotřebičů v 3F síti. Umístění N na levém či pravém okraji chrániče je na výrobci a souvisí s dalšími vyráběnými prvky, např. jističi 3+N.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 20.03.2023, 14:24 » |
|
U nás ho nevyužijete, není zajisteno prioritní zapínání N. Navíc je AC.
Vzhľadom na to, že je to kombi chránič so 4-mi pólmi vybavenými rovnocennou nadprúdovou a skratovou ochranou v každom póle, tak v zmysle EN 60947-1:2021, čl. 8.1.9 môže byť N pólom prakticky ktorýkoľvek kontakt. Tento článok sa prakticky prenáša aj do normy pre ističe (60947-2) aj do normy na chrániče (60947-3). To však neznamená, že použitie takéhoto prístroja v trojfázovej sieti je rozumné. Polovodičom stačí aj okamih na deštrukciu. Takže platí, že N pól sa odpína posledný a spína prvý. Všetky ostatné režimy sú lotériou.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 20.03.2023, 15:05 » |
|
O tom pravidlu jsem nikde zatím neslyšel. Ale to proto, že nejsem výrobce spínací techniky :-)
Je to základní bezpečností požadavek pro elektrické instalace: ČSN 33 2000-4-43 ed. 2 431 Požadavky podle druhu obvodů 431.3 Odpojení a opětné připojení nulového vodiče ve vícefázových sítích Jestliže se požaduje odpojení nulového vodiče, musí být provedeno tak, aby nulový vodič nebyl odpojen dříve než vodiče vedení (fázové vodiče) a byl spojen ve stejném okamžiku jako vodiče vedení nebo dříve.Zároveň platí požadavky pro spínací a řídící přístroje: ČSN 33 2000-5-53 ed. 2 530.4 Obecné a společné požadavky 530.4.2 Pohyblivé kontakty všech pólů vícepólových přístrojů pro odpojování a spínání musí být mechanicky tak propojeny, aby spínaly a rozpínaly v podstatě společně. Pohyblivé kontakty vícepólových spínacích přístrojů označených pro připojení nulových vodičů nebo vodičů středního bodu mohou spínat před a rozpínat po ostatních kontaktech.
|
Elektrikář
|
|
|
Juraj Rojko

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 20.03.2023, 15:05 » |
|
Tak testovací obvod může být udělaný univerzálně. V tom bych problém neviděl.
Máte nějakou konkrétní představu jak to udělat tak, aby to jednoduchostí a spolehlivostí bylo srovnatelné s běžným řešením pomocí jednoho odporu?
|
|
|
|
M. Charvát

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 20.03.2023, 15:51 » |
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 21.03.2023, 05:07 » |
|
Čtyřpólový jističochránič, který má nadproudovou ochrano ve všech 4 pólech a umožňuje připojení N vodiče vlevo nebo vpravo nabízí také HAGER.
Je to nezvyklé řešení, ale 1F spotřebičům by nebezpečí nemělo hrozit. Ovšem jako preferované řešení to nevidím.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 21.03.2023, 07:19 » |
|
Na obrázku je 3-fázové zapojenie BEZ neutrálneho vodiča (sans neutre). Ale stále platí, že N vodič môže byť zapojený kdekoľvek - aj doprostred. A stále platí príspevok Milada Hudca, že N-pól sa má rozpínať posledný a spínať prvý. Výrobková norma tento chránič umožňuje použiť ako 3+N, ale aj ja si myslím, že to nie je úplne najšťastnejšie riešenie. Možno iba v prípade výskytu vysokého podielu harmonických prúdov v N vodiči. Tam ale charakteristik a AC nie je moc vhodná.
|
You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest) But I am :-)
|
|
|