Janček
|
 |
« kdy: 05.05.2012, 18:16 » |
|
Vyměňuju si el. instalaci v řadové garáži u bytovky. Momentálně není připojená k el. je odendaný elektroměr. Vysekal jsem staré hliněné dvojlinky a místo nich přisádroval 3x2,5 z mědi co my vybylo z bytu. Tak jak mi to poradil můj elektrikář co mi dělal i byt, ale momentálně je nedostupný v zahraničí a tak se zkouším ptám zde. V pondělí půjdu kupovat krom drobností i jističe, jeden 6A světelný a jeden 16A zásuvkový a nejsem si jistý zda jsem neměl koupit i prodový chránič. Vím že v bytě to byl nejdražší kus v hodinách.
Původní otázka: Musí být garáž přes chránič? Češtinu neopravuji, ať si stovky a tisíce čtenářů příjdou na své.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 06.05.2012, 06:52 » |
|
PS:Chráničů není nikdy dost !!  Znám jednoho rádo-by experta, předělával garáž, auto v garáži za 2,5 melounu a FI jedno centrální, no to bylo přesvědčování a keců !! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Khun Václav
Neverifikovaný uživatel @1

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 06.05.2012, 12:52 » |
|
Sam sa vsak do nicoho nepustajte, nie je to take trivialne ako to vyzera.
Přesně tak! Chránič se totiž nezapojuje tak jednoduše jako jiný podobný modul, např. jistič. A z tohoto důvodu by vám měl chránič zapojit pouze odborník, neboť i maličká chybička postačí k tomu aby chránič vybavil i zcela bez poruchy a v horším případě by nevybavil vůbec.
|
|
|
|
Janček
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 06.05.2012, 13:06 » |
|
Děkuju za odpovedi. Sám si dělám jenom hrubé práce, jen jsem neměl jistotu co nakupovat. Zapojování bude dělat odborník aš se vrátí ze služební cesty.
A česky opravdu bezchyby neumím, jsem si tu vzal ženu a česky se naučil až kdy bydlím tady. Tak mě prosím omluvíte.
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 06.05.2012, 13:32 » |
|
Přesně tak! Chránič se totiž nezapojuje tak jednoduše jako jiný podobný modul, např. jistič. A z tohoto důvodu by vám měl chránič zapojit pouze odborník, neboť i maličká chybička postačí k tomu aby chránič vybavil i zcela bez poruchy a v horším případě by nevybavil vůbec.
Já jsem byl zavolán k jednomu nejmenovanému lékaři (primaři) a ten si zapojoval FI na chatě a všechno bylo OK....chránič zapojen tak jak má.....(jen nějaké zásuvky měl 1,5 CY..)  Holt HOBBY má každý jiné... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 06.05.2012, 13:42 » |
|
Nic proti pánovi. Mnohokrát jsem revidoval instalaci po rekonstrukci bytu, kdy mi zákazník tvrdil, že to "dělal švára a on je elektrikář". Nakonec jsem zjistil, že švára je opravdu elektrikář na šachtě a svojí účast omezil na poradnu u piva. Podle toho to taky dopadlo. 
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Ján Garaj
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 06.05.2012, 14:08 » |
|
Pán Hudzík neodsudzujte nás samonakupovačo v.Aj keď akési oprávnenie na elektriku ešte vlastním, už ho používam iba na nákup aj to niekedy hlúpostí.Tak nás nechajte,nech si tie hlúposti potom potichu niekam uložíme,to by mi mohli dobre doma vynadať, keby to vedeli.Veď už mi aj ovládač od satelitu vnuk obsluhuje.Ale vážne.Po skúsenostiach s niektorými remeselníkmi, ktorí si aj tri cesty dokážu naučtovať na nákup čohosi neindetifikova teľného sa radšej poradím aj takto a kúpim niekedy aj hlúposť.Netýka sa to všetkých ale sú aj takí ako popisujem.Na jedného som čakal skoro tri týždne a potom celé ospravedlnenie bolo, no asi som zabudol na vás.Prišiel a dorobil čo mal rozrobené ba ani cestu už neučtoval,ale pokazil meno aj iným.Mal u mňa slúbenú celú elektriku na ďaľší RD ale už som našiel iného.Tak sa nečudujme.Ja by som si aj zásuvky mohol pozapájať,len by ma potom museli zrovnávať valcom alebo palicou,ťažko by som sa narovnal s mojimi zlomeninami
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 06.05.2012, 17:06 » |
|
Pán Hudzík neodsudzujte nás samonakupovačo v. Jsem zvědav co si laik koupí za PCH, jistě ne ze zvýšenou spolehlivostí, typu A atd. Co se týká garáží jsem pro: soustavu TT proudový chránič se zvýšenou spolehl. pro celkové napájení svítidla zásadně ve třídě II
|
|
|
|
|
Ján Garaj
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 06.05.2012, 18:30 » |
|
Máte pravdu pán Hudec.Občas aj ja kúpim hlúposť, aj keď sa mi to nestáva často, ale zadarí sa. Poteším sa porekadlom. Aj hlúposť je dar boží. Čo by robili mudrci, keby nebolo hlupákov.Tak, že občas sa to stane. I mistr tesař se někdy utne. Ale provokoval som pána Hudzika.
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 06.05.2012, 20:44 » |
|
Jsem zvědav co si laik koupí za PCH, jistě ne ze zvýšenou spolehlivostí, typu A atd. ... soustavu TT ...
Ještě bys mohl chtít, aby do toho chrániče někdo vrazil pár korun navíc...  TT v garáži - ona je to zajímavá myšlenka, ale musí na to být vytvořené podmínky - tedy asi vhodně udělaný zemnič již při stavbě. Mít bezpečnost postavenou jen na nějakém dodatečně udělaném uzemnění, u kterého může nějaký vandal přerušit přívod, "nepřizpůsobivý kovosběrač" nadzemní část odnést do kovošrotu,... nemusí být moc dobé řešení. Přece jen to, co bych si dovolil např. u zahradního domečku na vlastním pozemku, bych asi dost zvažoval na veřejně přístupném místě...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Ján Garaj
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 06.05.2012, 21:16 » |
|
Aj v záhradnom domčeku, ktorý som staval u syna, je podružný rozvádzač a základový zemnič je poctivý necelé 4 Ohm. V prípade potreby je možnosť dotiahnuť ešte aj žz vodič alebo lano CY 10-16. Ale revizák sa na mňa pozrel takým pohľadom, že som zmlkol a išiel som pre ten ovládač k satelitu, aby som niečo nevhodné nepovedal. Kto by neveril môžem sa pokúsiť poslať foto. Ale moderátori choďte vtedy na pivo lebo tu spadne systém.
|
|
|
|