Josef Brandejs
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 26.09.2010, 12:41 » |
|
V koupelně jsem vyměnoval zářivku za zrcadlem. Měl jsem za to, že je prasklá zářivka, tak jsem ji chtěl vyndat. Nevypnul jsem pojistky. Šáhnul jsem si při tom na čokoládu. Dostal jsem pěkný kopanec. Příště radši vypnu pojistky. Mám dotaz, zda může být takovéto hazardní chování smrtelné nebo je ochrana v koupelně řešená tak, že pouze kopne ale neublíží (neusmrtí)? Doplním ještě, že se jedná o koupelnu v bytě, rekonstrukce proběhla cca před půl rokem a vše bylo provedeno odbornou firmou, včetně revize.
Původní otázka: chránič v koupelně a ochrana před úrazem?
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #1 kdy: 26.09.2010, 15:21 » |
|
Je vidět, že nejste osoba s potřebným elektrotechnic kým vzděláním a potřebnou zkouškou, protože jinak byste věděl, že dělat na rozvodech nebo zařízení pod napětím, pokud je možné to na dobu montáže vypnout, je docela špatný přístup!
Proudový chránič vypne při proudu cca 20mA (pokud je pro rozdílový vypínací proud max. 30mA) Tento proud by neměl "zdravému" člověku způsobit přímé ohrožení života, pokud působí po velmi krátkou dobu. Něco jiného je, že proud řádově 15-20 mA stačí k tomu, aby se člověk leknul, ucuknul, ztratil rovnováhu, upadl a zabil se např. nárazem na něhajou hranu,...
A něco úplně jiného je pokud se při práci na zařízení člověk dotkne současně pracovních vodičů L a N a stojí přitom v suchém prostředí. Pak to není "o proudovém chrániči"...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 26.09.2010, 15:53 » |
|
Chránič když vypne do 20 mA jak píše kolega tak by to mělo zachránit člověka..../dále jsou v sázku nemoci srdce a pod.../ Při vývoji chráničů zkoušeli na vlastním těle vědci účinky průchodu proudu a už 7 mA byla taková "bomba" že si člověk přímo sedl a chvíli přemýšlel co to bylo! a kde vůbec je! Ne tak těch max 30mA kdy by už měl chránič být spolehlivě vypnutý... Hlavně jde o čas do kdy vypne.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #3 kdy: 26.09.2010, 16:03 » |
|
Nenechte se mýlit hodnotou reziduálního proudu 30mA! Při dotyku živé části vámi proteče proud cca 230V/1500Ohm, tedy 150mA! V koupelně to může být i výrazně více.
Proudový chránič proud v žádném případě neomezuje, nemá čím.
Tento proud je pouze omezen v čase. Při proudu 30mA vypíná přibližně za 20ms, při proudu 150mA za cca 10ms, ale to nemusí být pravidlo. Narazil jsem na FI, který při 150mA vypnul až za 30ms.
Hodnota 30mA je maximální proud, při kterém chránič teprve začíná reagovat.
Chránič je od toho, aby zachránil život v případě, že selžou ostatní opatření. Rozhodně nelze doporučit test vlastním tělem.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Josef Brandejs
|
|
« Odpověď #5 kdy: 26.09.2010, 19:52 » |
|
, všem za příspěvky. Šlo spíše o nešťastnou náhodu kdy jsem při vyndávání se přímo dotkl kabelů v čokoládě - šroubky byly vystouplé a těch jsem se dotkl. Neměl jsem v úmyslu zkoušet co vydržím :-(, máte pravdu elektřina je mimo můj obor a mám k ní respekt, moje blbost, že při výměně zářivky jsem radši nevypnul pojistky. Kopanec byl jako když si šáhnu na žehličku.
|
|
|
|
Josef Brandejs
|
|
« Odpověď #6 kdy: 26.09.2010, 19:55 » |
|
Je vidět, že nejste osoba s potřebným elektrotechnic kým vzděláním a potřebnou zkouškou, protože jinak byste věděl, že dělat na rozvodech nebo zařízení pod napětím, pokud je možné to na dobu montáže vypnout, je docela špatný přístup!
Proudový chránič vypne při proudu cca 20mA (pokud je pro rozdílový vypínací proud max. 30mA) Tento proud by neměl "zdravému" člověku způsobit přímé ohrožení života, pokud působí po velmi krátkou dobu. Něco jiného je, že proud řádově 15-20 mA stačí k tomu, aby se člověk leknul, ucuknul, ztratil rovnováhu, upadl a zabil se např. nárazem na něhajou hranu,...
A něco úplně jiného je pokud se při práci na zařízení člověk dotkne současně pracovních vodičů L a N a stojí přitom v suchém prostředí. Pak to není "o proudovém chrániči"...
V podstatě jsem si sáhnul na oba vodiče a stál v suchém prostředí, ruce také suché. Doba trvání byla měně než vteřinu, asi jako když si sáhnete na žehličku, hned uhnete.
|
|
|
|
|
Jaroslav Borovec
|
|
« Odpověď #8 kdy: 26.09.2010, 20:10 » |
|
, všem za příspěvky. Děkovat nemusíte. Pokud byste byl bystrý nezdržujeme se věčnými pozdravy. A když už chcete zdravit, tak v tuto hodinu je lepší "dobrý večer".
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #9 kdy: 26.09.2010, 21:33 » |
|
Obávám se, že byť jsem už schytal pěkných pár kopanců, tak je hraní s elektrikou vždy nebezpečné. Záleží na mnoha faktorech, jestli to dopadne jenom kopancem, nebo úrazem. Proto vždy vypínat před prací na el. zařízení. Chránič není všespasitelný, ale pouze doplňková ochrana. Sice je to bezpečnější, než dříve, ale pořád ne na 100%. . To je asi pouze elektroinstala ce bez připojení k síti
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #14 kdy: 27.09.2010, 23:51 » |
|
Na závěr přátelská rada: výměnu provádějte jen pravou rukou a dotýkejte se jen neživých částí.
Jak to myslíte s tou "pravou rukou"? Jestli patříte mezi nezodpovědné blázny, co si myslí, že něco pomůže sahat na zařízení pravou rukou a stát při tom na pravé noze, protože srdce je v těle na levé straně, mohu vám doporučit sepsání závěti a nějaké šikovné životní pojištění!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Radomir Kubíček
|
|
« Odpověď #15 kdy: 28.09.2010, 08:13 » |
|
Pkud jste dostal kopanec mezi L a N, tak chránič nemá důvod vypnout. Spíš mě zaráží to krytí svorkovnice, které vám dovolilo se náhodně dotknout. Běžně vyráběné světla jsou konstruovány tak, že se na živou část bez nástroje nedostanete (mimo objímky).
|
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #17 kdy: 29.09.2010, 03:03 » |
|
Za nás se říkalo, že elektrikář má mít jednu ruku v kapse (pokud pracuje pod napětím), ovšem to nic nemění na tom, že se má zařízení před prací pokud možno vypnout. Toto vše platí pro odborníka, laik by vůbec neměl uvažovat nad možností práce pod napětím.
|
|
|
|