Fuk Tomáš

|
 |
« kdy: 15.07.2024, 01:43 » |
|
V materiálech výrobců se dočítáme obecné věty o tom, že v obvodech s pulsujícími DC proudy nelze použít proudové chrániče typu AC, protože ty jsou na takové proudy méně citlivé. Nikdo ale myslím neuvádí, co a kolik to znamená. Vzal jsem tedy jeden kousek, konkrétně jističochránič Noark Ex9BL-N (B 16 A, 30 mA) deklarovaný jako AC, a trochu ho vyzkoušel. AC proudem a jednocestně usměrněným pulsujícím DC proudem. Při unikajícím proudu 28 mA AC vybavuje spolehlivě - nezatížený, zatížený AC proudem efektivní hodnoty 5,7 A (fén naplno) i zatížený DC pulsujícím proudem střední hodnoty 2,7 A (fén na snížený výkon). Nižší hodnoty unikajícího proudu jsem nezkoušel. Zato jsem vyzkoušel unikající pulsující DC proud střední hodnoty 20 mA (tzn. efektivní hodnota 32 mA a amplituda pulsů 65 mA). A opět vybavuje spolehlivě - nezatížený, zatížený AC proudem efektivní hodnoty 5,7 A i zatížený DC pulsujícím proudem střední hodnoty 2,7 A (efektivní hodnota 4,3 A, amplituda pulsů 8,7 A). V obou polaritách unikajícího proudu.
Takhle na první pohled by to na jednoho dělalo dojem, že výrobci chráničů zbytečně straší. Anebo že Noark má vyvinutý jen typ A, a když bílý sáhib mocí mermo chce levnější typ AC, tak mu Číňan dodá to samé, jen s jiným potiskem. Anebo že nějaké znecitlivění zjistím až při zatížení chrániče DC proudem blízkým jmenovitému proudu jističe.
Neví někdo, jaké hodnoty vybavovacích DC pulsujících proudů mají chrániče A splňovat? Jak velikost, tak jestli se tím míní střední, efektivní nebo vrcholová hodnota.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|