44444444444
|
 |
« kdy: 13.01.2006, 21:12 » |
|
<p>Dnes jsem byl u zakaznika kteremu po 2 letech kdy byla provedena kompletni nova elektroinstala ce zacal vybavovat chranic 25A /4/0,03 zapojen jako nadrazeny vsem jisticum.</p><ul><li>Rekl jsem mu ze to nebude vetsi problem ale opak je pravdou kdyz mi rekl ze uz u nej byli 2 elektrikari a nic tak jsem trosku znejistel ale sel jsem do toho.chranic je funkcni pouze tehdy kdy v zasuvkach neni zapojen zadny spotrebic to znamena ze kdekoliv v dome se da do zasuvky treba jen TV tak chranic vybavi.</li></ul><p>Vymena za novy nepomohla.spoj e vsechny dotazeny.</p><ul><li>A ted co dal? </li></ul>
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Fuksa
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 14.01.2006, 00:10 » |
|
Pokud je součet unikajících proudů (činných, idukčních a kapacitních) v instalací blížící se 30 mA je jasné, že nepomůže ani výměna chrániče. Chtělo by to změřit vybavovací proud vlastního chrániče a potom včetně zapojení do obvodu. Rozdíl je pak unikající proud vlastní instalace. Ze zkušenosti mohu říci, že hlavní podíl unikajícího proudu v instalaci způsobují odrušovací kondenzátory, filtry ap. Setkal jsem se i z projekty a instalacemi, které byly provedeny tak, že zářivky byly z tohoto důvodu zapojeny před proudový chránič. Správný postup řešení je, jak uvádí pan Karvánek ve svém příspěvku. Jen bych chtěl upozornit, že jednotlivé obvody se musí odpojovat včetně středního vodič, nestačí vypnout jen jistič, viz důvody, které uvádí pan Doležal.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 14.01.2006, 09:44 » |
|
V součtu unikajích proudů zřejmě problém nebude, tolik spotřebičů v běžném bytu asi nebude. Podobným způsobem se to chová, když je někde propojen N a PE. Zapnutí menších spotřebičů, např. světel to vydrží, zapnutí větších spotřebičů nebo spotřebičů s nějakou indukčností chránič vybaví. Rozhodně bych doporučoval prohlídku instalace odborníkem, nejlépe revizním technikem. Vše by se mělo projevit při měření izolačních stavů. V nouzi postačí i nějaká zkratová zkoušečka "pípák". V první řadě bych zkusil vytahal všechny spotřebiče ze zásuvek - kromě spotřebičů tř. II (bez PE vodiče).Při vypnutém chrániči zkuste sběrnice N a PE mezi sebou, jestli nejsou propojené, pokud ano, zkoušejte postupně odpojovat N vodiče. Měly by být vypnuté i jističe okruhů. Až najdete N vodič, který "pípá", najděte k němu i příslušný fázový vodič, odpojte ho, zkuste všechno ostatní zapnout a zjistěte co všechno nejde. A na tom hledejte závadu.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 14.01.2006, 09:54 » |
|
Z nějakých důvodů se většina lidí (i elektrikářů) domnívá, že pokud chránič vypíná, tak je vadný. V 99% případů je problém v instalaci, výměna tedy nepomůže. Existuje skupina "odborníků", kteří problémy s chráničem řeší odpojením PE vodiče (zeleno/žlutého) - na ty pozor, pokud bude někdo něco takového dělat, doporučuji vypudit ho z domu, i s použitím donucovacích prostředků. PE vodiče musí zůstat, tam kde jsou, správný postup je měřit izolační stavy L a N vodičů proti PE. Nebo použít tu zkratovou zkoušečku, jak jsem psal výše.
|
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 14.01.2006, 10:37 » |
|
Malé odbočení, které však není na závadu: Jak píše p.Fuksa "....jednotlivé obvody se musí odpojovat včetně středního vodič,...." , tak tehdy oceníte vlastnosti jističů 1+N.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
Jiří Fuksa
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 14.01.2006, 20:34 » |
|
To: pan Hasala S tím pípákem bych si tak jistý nebyl, zvláště u těch kondenzátorů a filtrů. A jen tak pro zajímavost: Měřil jsem automatickou pračku světoznámého výrobce. Unikají proud v ochranném vodiči 15 mA. Shodou okolností jsem měl druhý den na školení adeptů na vyhl. 50/78 Sb. pár pracovníků ze servisu praček. Když jsem poukázal na tuto skutečnost, bylo mi řečeno, že se již s touto skutečností setkali, a že to dělá vstupní filtr. Samozřejmě, že po jeho odpojení pračka vyhověla, co ale EMC..?
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 15.01.2006, 03:44 » |
|
To Fuksa: S tím "pípákem" to je takové víceméně nouzové řešení, ovšem dostupné každému elektrikáři. Ve většině případů to postačí, ale jediná jistota je měření izolačních stavů. S tou pračkou to určitě není v pořádku, 15 mA je trochu moc. Připomínám, že max. unikající proud podle ČSN 33 1610 je 3,5 mA nebo 1 mA/1 kW. Dále, není nijak vyjímečné, že je použitý jeden centrální chránič pro RD nebo byt a funguje to bez nežádoucího vypínání.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 16.01.2006, 21:30 » |
|
To Jeřábek:
Dejte prosím vědět, jak to dopadlo...
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 17.01.2006, 07:35 » |
|
Zaujala mě ta zmínka o tom, že stačí dát do zásuvky televizor. Televize je přístroj, kde je zpravidla síťový zdroj galvanicky spojen se sítí, ostatní obvody jsou od toho odděleny trafem a "vnitřní kostra" přístroje je spojena s jedním pólem síťového přívodu přes paralelní kombinaci odporu a kondenzátoru (řádově odpor megaohm a kondenzátor stovky pF). Je to údajně proto, aby se "izolovaná část" televizoru nedostala na nějaký vysoký nedefinovaný potenciál. Už jsem se setkal s tím, že televize "probíjela" při připojování antény, kamery,... Kondenzátor při malém napětí byl OK, při 500V se už nechoval jako kondenzátor, ale jako "jiskřiště".
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
LS
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 02.02.2006, 20:29 » |
|
Zcela jiste mate nekde za chranicem spojen N a PE!!!Povaha projevujici se zavady tomu zcela nahrava.....St aci jen hledat,hledat a hledat a pak toto spojeni jednoduse odstranit...
|
|
|
|
|
|
Pavol Papco
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 03.02.2006, 21:29 » |
|
Mal som podobný problém. Chyba bola v zapojení vodiča N. Vodič N bol prehodený, vstup a výstup na prúdovom chrániči. To znamená, že na vstupe FI boli pripojené fázové vodiče a vodič N bol výstup. Na výstupe z FI to bolo opačne. Po výmene N vodičov FI nevypína.
|
|
|
|
Lubomir Skotnica
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 15.02.2006, 14:56 » |
|
Jako zajímavost uvedu vlastní zkušenost s podobným problémem. Příznak závady byl naprosto shodný s popisem p.Jeřábka. Pustil jsem se tedy do hledání,hledání, hledání,a pomocí obyčejného "pípáku" jsem našel vadný obvod. Jednalo se o třífázový vývod k sauně. Demontoval jsem kryty svorkovnice rozvaděče sauny, a kryt hlavního vypínače ( klasická sporákovka ) abych prohlídkou zjistil závadu, ale nikde nic. Nakonec se ukázalo, že kryt sporákovky je přišroubován delšími šrouby než byly originálni. Po dotažení se jeden dotýkal PE, druhý N a přes nosnou část vypínače (kovovou) došlo k propojení.
Takže "hledat hledat hledat" třeba i na plastovém krytu od sporákového spínače. Mnoho štěstí Skotnica L.
|
|
|
|