IvanKali
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #36 kdy: 07.06.2016, 07:12 » |
|
, uvažovali jste o jiné možnosti skrytí elektrických kabelů? http://www.dekoracnilisty.cz/Ozdobné rohové lišty se dnes vyrábí i s prostorem v rohu pro vedení elektrických kabeláží. Jako řemeslník dělající kompletní rekonstrukce tuto variantu využívám v panelácích kde nebyly dělány štuky ( na holých panelech jsou tapety ). Dokonce se do těchto dá vsadit samotné stropní osvětlení. Myslím si že výsledný efekt je nejen hezký, ale hlavně praktičtější, čistší co se týče montáže v zařízeném bytě a splňuje veškeré normy. Problém bývá v rozích kde se kabel láme, tam se musí vyseknout malá kapsička do panelu, ale tímto zásahem neporušujete statiku domu. Pro přivedení kabelu do prostoru stropu, k lustru, se využívají průchody v panelech, panely nejsou plné, ale mají v sobě průchody, tudy je i vlastní kabel k současnému lustru vedený. Častým problémem ovšem bývá skutečnost, že si stavaři ulehčovali práci tím, že tyto průchody zabetonovali aby zpracovali zbylý materiál. Cesta k vypínači od stropu? No za komunistů se dávalo vše do husího krku a tudy vede stávající elektrické vedení, ano, je z části zasádrováno, ale v takovém případě tuto sádru musíme odseknout, původní kabeláž demontovat a na její místo osadit nové vedení elektroinstala cí. Snad jsem všem pomohl s malou radou jak na tyto problémy jít.  . Mám za to, že toto je řešení které by vyhovovalo požadavku více než předmětné snižování stropů v zařízeném bytě a podobně, neboť i sádrokartonářs ké práce jsou dosti špinavou záležitostí a to zejména při broušení tmelů. Kdo to dělal ví o čem mluvím, v takovém případě můžete rovnou frézovat drážky do panelu ( a to zde nechci rozvádět narušování statiky )
|
|
|
|
Pavel Král Gargula
Neverifikovaný uživatel @3

|
 |
« Odpověď #37 kdy: 07.06.2016, 08:14 » |
|
Hezkym rozumim takovy, co vede treba ke stropnim stahovacim svetlum - pruhledny obal a vevnitr je videt cervena med.
Našel jsem jen dvojlinky pro reproduktory 2x0,75-2,5: http://novak.pisecko.com/27641-dvojlinky/V paneláku jsem jako dekorativní elektrické vedení použil opletenou šňůru (viz přívod k žehličkám). Mechanicky je dostatečně odolná.
|
|
|
|
Bendom
|
 |
« Odpověď #38 kdy: 05.07.2016, 16:57 » |
|
, zrovna řeším obdoný problém. Po přečtení tématu bych řekl, že to možné je ale raději se zeptám. Panelák, vystouplá zásuvka/vypínač a lišta svilse ke stropu. Je možné tu lištu nahradit vysekaným/ vyřezaným "žlábkem" do kterého se uloží kabel a krabička vypínače/zásuvky se zanoří do stěny (tzn. taky něco vysekat)? Potřebuji při takovém úkonu souhlas nějakého úřadu nebo stačí dát vědět v sousedům a správci domu? Mám jistotu, že nespadne panelák?  Zmiňovala se zde i cena jen tak orientačně kolik se dá počítat při řezání/sekání svislé drážky v délce cca 2m.
|
|
|
|
|
Radek Hunkař
|
 |
« Odpověď #39 kdy: 07.03.2022, 21:44 » |
|
Dnes vymyšlené a současně i zrealizované Řešení - přilepit plochý kabel 4x13mm na stropní panel zbavený omítky silikonovým lepidlem např. Mamutem. Drží ihned, ne po několika sekundách.
Postup: Strop v bytě panelového domu - obouchat omítku o tloušťce 2-4mm v pruhu 2x širším než šířka plochého kabelu kladívkem tou trojúhelníkovo u stranou bez majzlíku. Až máte pruh od zdi k lustru bez omítky, tak jej suchým hadříkem důkladně očistěte od zbytku omítky. a prachu. Kabel musí mít přesnou délku k lustru + rezerva asi 25cm. Víc čerstvý měkký Mamut neudrží, dokud nezatvrdne a víc ani není potřeba. Lepení kabelu zahájíte nanesením Mamutu doprostřed pásu zbaveného omítky a to po celé délce od zdi až k lustru. Pak na háček lustru upevníte jedním obtočením kabel tak, aby byl malý prověs asi 5cm pod strop. Jde o rozložení váhy kabelu mezi stěnu a lustr. Pak od stěny začnete kabel postupně velkou silou zatlačovat do vrstvy Mamutu a postupujete od zdi postupně až k lustru. Mamut to udrží ihned po dobu 2-3s (i víc) co vám zabere posunutí židličky nebo žebříku. Pokud ještě nemáte háček, tak musí být zakončení bytelnější, ale i tak Mamut udrží konec 25cm visící kolmo dolů.
1 balení do silikonové pistole mi při velkém plýtvání vyšlo na 2 lustry (ve dvou pokojích - 8m délky kabelu). Neriskoval jsem bodové lepení, ale lepil jsem celou plochu kabelu a po zatlačení celého kabelu jsem to pak důkladně uhladil, aby kabel nafest přitlačený ke stropu byl tím nejvíc vyčuhujícím místem. Na rozdíl od sádry, u které musíte dát sádru i přes kabel! Na zapravení kabelu s uhlazením Mamutu máte možná hodinu. Drží už jako měkký. Jakmile ale zatvrdne a budete mít Mamut v podobě hrbů na kabelu, tak se jich už nezbavíte a buď dáte silnější vrstvu lepidla na kachličky (např. DBK), do kterého po nanesení několika milimetrů na oškrabaný strop od malby zatlačíte síťku a po zatvrdnutí lepidla (DBK) nahodíte jemnou omítku.
2hodiny realizace (obouchání pruhu omítky a zatlačení kabelu a následné uhlazení, aby Mamut i kabel vyčuhovaly co nejméně.
Nářadí: kladívko na zatloukání hřebíků asi 300g kovová část s trojúhelníkový m jedním koncem, kvalitní pistole na silikon, froté ručník na utření rukou, který potom vyhodíte Materiál: Plochý kabel vhodný pro stropní světlo, Mamut nebo obdoba silikonového lepidla Omítky nechávám zedníkům - vrstva DBK (lepidlo na lepení kachliček), zatlačení perlinky do DBK a po zatvrdnutí jemná omítka. Celkem vrstva 3-5mm. Toto řešení by mělo zamezit praskání ve spoji panelů, nebo aspoň omezit.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #40 kdy: 08.03.2022, 08:17 » |
|
No, nemohu se zbavit dojmu, že chemickými látkami toho Mamuta, může dojít k poškození, nebo degradaci pláště kabelu. Nedomnívám se že výrobce kabelu s tímto způsobem uložení počítal a tedy se nedomnívám ani to, že jde o šťastné řešení. Jako RT, bych k tomu asi vyžadoval nějaké podklady od výrobce kabelů a chemické složení lepidla.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #44 kdy: 08.03.2022, 16:11 » |
|
N-(3-(trimethoxysily l)propyl)ethylenediamin e dioctyltinbis(acetylacetonat e) N-[3-(dimethoxymethy lsilyl)propyl]ethylenediamin e trimethoxyviny lsilane
Lepší počasí jsme si přát nemohli... 
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Radek Hunkař
|
 |
« Odpověď #46 kdy: 12.03.2022, 18:29 » |
|
Kabely mám ve zdi a na stropě pod DBK, perlinkou a hotovou omítkou přilepené Mamutem po celé délce bez mezer. Nejpozději za měsíc napíšu, jak jsem dopadnul, jestli Mamut rozleptal kabely nebo ne. Připadalo mi to jako dobrý nápad, lepší než Chemopren, který by dle mého názoru moc nedržel a musel se dlouho přitlačovat ke stropnímu panelu a taky je to chemie. Mamuta jsem dal po celé délce kabelu a pokud nebudu mít problém já, tak nikdo. Do měsíce napíšu, jestli budu kabely vyrubávat nebo ne. Určitě si to i přeměřím měřákem a bude i revize. Chemik nejsem, Mamuta jsem použil jednou s elektrikářem na přilepení elektro lišt. Že by rozežral izolaci kabelu mně nenapadlo. Co se týká hořlavosti toho bych se nebál, je to pod omítkou, DBK a bez přístupu vzduchu. V nejhorším případě to vyhodí fíčko nebo jistič. Průser možná je to, že ještě před vytvrdnutím Mamuta, asi po 16 hodinách od položení kabelu na něj přišlo DBK s perlinkou a pak ještě omítka. Takže bude Mamut ve vlhku proklatě dlouho: Chtělo to technologickou pauzu na vytvrdnutí a vyschnutí Mamuta. Takže pokud to bude v pořádku u mně, tak to byl dobrý nápad. Pokud ne, tak je to pro mně vybouchání omítky, která má dle zedníků schnout 3 týdny a teprve po 3 týdnech prý mohu malovat. Asi za měsíc napíšu, jak jsem dopadnul. Nyní mně čeká vylití podlahy 2. vrstvou nivelizační hmoty, takže další vlhko. Tak mně napadlo, že pokud vadí ten Mamut na elektrokabel, tak bych pro změnu omotal plochý kabel izolačkou po celé délce a nechal Mamuta rozežírat izolační pásku.Pořád je to lepší než řezat drážku do stropního panelu a sádrovat.Anebo dávat sádrokarton. Yatím jsem na 98% optimista, že vyrubávat kabely nebudu. 
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #48 kdy: 13.03.2022, 01:03 » |
|
Stále se domnívám, že týden nebo měsíc nemusí nic nutně nic znamenat z pohledu degradace vlastností pláště kabelu. Osobně by mne jeho stav a naměřené hodnoty zajímaly po týdnu, měsíci, půlroce a roce. Pak minimálně po každých 5 letech. Stále jsem přesvědčen o tom, že plášť kabelu bude po tom naleptání mnohem rychleji degradovat, než obvykle a jeho standardní užitná doba se zkrátí. O kolik, nebo do jaké míry nedokážu posoudit. Nejsem chemik. Jen jsem to také zkusil a plášť se začal "mazat", tedy evidentně dochází k jeho naleptávání. Ale šlo jen o rychlý pokus, bez srovnání vlastností v delších časových úsecích.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Radek Hunkař
|
 |
« Odpověď #49 kdy: 01.07.2022, 10:28 » |
|
Dal jsem si na čas s odpovědí ohledně vhodnosti přilepení plochého kabelu Mamutem na obouchaný stropní panel. Světla v obou místnostech bez problémů svítí, což určitě všichni očekávali. Na testování jsem si na kachličku 30x30cm přilepil jako testovací vzorek Mamutem kus plochého kabelu stejným způsobem jako jsem to přilepil ke stropu.. Po měsíci a po 3 měsících jsem zkusil z kabelu oloupávat Mamut a po odloupnutí jsem neviděl žádné pošození kabelu a ani nějaké zašpinění bílého Mamutu černou barvou kabelu. Žádné špinění tedy není. Bohužel plánovanou zkoušku hořlavosti jsem už neudělal, protože jsem kachličku s kabelem uložil do sklepa a sousedka mi jej bohužel zaskládala nábytkem. Až se k testovací kachličce dostanu, tak provedu i zkoušku hořlavosti. Pokud ale není hořlavý kabel, tak se nemůže k Mamutu uloženému pod omítkou bez přístupu vzduchu dostat oheň. V každém případě budu tímto způsobem pokračovat v dalších místnostech, protože je to dle mého názoru daleko lepší řešení než kabel zařezávat do betonu a pak sádrovat (zničení stropního panelu - statika), Chemopren určitě rozleptává, nejsem zubař takže zubařskou sádru nemám, určitě bych nenastřeloval elektrický kabel - zkrat, Snižovat strop sádrokartonem mi nevyhovuje - snížení místnosti a drahé a pracné řešení. Kdo lepení plochého kabelu ke světlu na strop Mamutem nedůvěřuje, ať si to vyzkouší na kachličce jako já. Kachlička má podobné vlastnosti jako betonový panel. Až se k testovací kachličce dostanu, tak přiložím i foto. Pro regulerní zkoušku hořlavosti je ale dle mého názoru zapotřebí zcela zatvrdnutý Mamut, který může mít jiné vlastnosti než ještě měkký.
|
|
|
|