|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 24.04.2014, 23:20 » |
|
Sichr zde asi nepomůže, protože je zde to, co píše Lukáš Rotrekl. Neznáme zadání, které dostal projektant. Mohlo by to sice být v PD poznamenáno. Na příklad, že za čas tam budou další ZS napojeny na tento přívod. Anebo zvláštní požadavky na úbytek napětí pro připojovaný stroj do ZS.
Průřez kabelu se volí podle základních asi 6 ti hledisek, ale může být těch hledisek i 12.
Jako elektrikář si řeknu, no tak je zde jistič 32 A, tak dáme 3 A na milimetr čtvereční a je zde kabel desítka. Určitě to bude fungovat jako provizorka. Ale jako revizní technik již to nepřijmu. A jako projektant, pokud neznám mnoho místním faktorů, tak musím volit tu nejhorší variantu. Často neznám přesně definované prostředí a vnější vlivy. Kdo vám předloží opravdový a reálný PVV ( Protokol o vnějších vlivech). Vidím tyto PVV vypracované ještě před stavbou továrny....rea lita je úplně jiná.
Ta charka jističe D ale také o něčem svědčí. Tipuji, že projektant šel na velmi nízký úbytek napětí a jistil se i variantou 4x35. Neznáme místní situaci a nevíme proč tam na příklad není 5x25.....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 24.04.2014, 23:25 » |
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 25.04.2014, 08:35 » |
|
V uvedeném případu bude asi největším problémem to "D" ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 25.04.2014, 16:32 » |
|
Jsou to jen dohady.... Neměl projektant zadání jistič 32/D a na to mě spočítej ten kabel ? U "D" se už musí v případě nepříznivých místních podmínek projektovat kabel "několikrát" (laicky) větší, jak bude proudové zatížení! Víme určitě proč?? 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 25.04.2014, 17:23 » |
|
Úbytek napětí mi vychází na kabelu 4x16 okolo 2.5V to snad není nic závažného. Kabel 4x je tam z důvodu připojení z rozvaděče který je TN-C. Vždy jsem si myslel, že při navrhování přívodního kabelu se stačí řídit uložením a zatížitelností kterou uvádí jeho výrobce, u 4x16 je to min. 80A tak mi není jasné proč by tam nevyhověl pokud předřadné jištění provedu do 63A.
To je 2,5V při jakém zatížení? Co když tam bude něco z tvrdým rozběhem a proudem někde na 7 7,5 násobku jmenovitého, to už bude kolem 20V, při úbytku kolem 30V-40V mají třeba problém s rozběhem stavební výtahy a některé jeřáby..... Už jste se toho projektanta zeptal? Co když měl v zadání počítat s rezervou na něco..... A argument "Vždycky to dělám takto a ještě si nikdo nestěžoval", je jedna z věcí, které mě při opakovaném užití dokáží rozžhavit doběla....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 25.04.2014, 18:19 » |
|
Impedace v místě připojení kabelu je 0,3Ohm. A čím jste to měřil?? Připočetli jste koeficient ? To mě kolega elektrikář také tvrdil že to naměřil ! A po přičtení chyb MP a koeficientu oteplení vyšla úplně jiná impedance a vůbec se nevlezla do jističe "D" !  Pak zbývalo jít jističem níže nebo kabel 3x tak silný , když trval na "D"! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 25.04.2014, 18:46 » |
|
... vyšla úplně jiná impedance a vůbec se nevlezla do jističe "D" !  Pak zbývalo jít jističem níže nebo kabel 3x tak silný , když trval na "D"!  Je to za chráničem 0,03A...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 25.04.2014, 19:58 » |
|
Je to za chráničem 0,03A...
Podle popisu, je to přívod pro ten rozvaděč ?! ? FI je až v rozvaděči.....
|
|
|
|
|
|
|
ACEOF ACES
Neverifikovaný uživatel @7

Odpočet běží
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 26.04.2014, 23:40 » |
|
Pro jistič 32A/D je impedance v místě připojení přívodního kabelu 0,3ohmů, už téměř nevyhovující, proto je osazený i proudový chránič 0,03A. Vypadá to, že kabel CYKY 4x25 nebo větší byl zvolen i pro jistotu, protože s ním by mohla impedance na délku cca 35m ještě vyjít, aby i jistič 32A/D včas vybavil i když, už je to na hraně.
|
klima se rychle mění a společnost, jak jí známe se začne hroutit, pokud lidé co nejdříve podstatně nesníží svou spotřebu
31.12.2020 - 10 let a 9 měsíců.
|
|
|