|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 04.12.2015, 08:15 » |
|
Osobně v podobných situacích preferuji řešení, kdy jsou oba vodiče spojené a použité jako PEN, zeleno/žlutý vodič je označen modrým proužkem na konci vodiče, modrý vodič je označen zelenožlutým proužkem. Normy toto značení vodičů PEN umožňují.
A nic nebrání tomu, aby byly později vodiče použité jako samostatný N a PE.
|
|
|
Zaznamenáno
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 04.12.2015, 08:47 » |
|
modrý vodič je označen zelenožlutým proužkem. Normy toto značení vodičů PEN umožňují.
Řekl bych, že neumožňují.  Nejlepší řešení je zapojit zeleno/žlutý označený modrým koncem a modrý nechat pro příště.
|

5_51_PEN.PNG (18.15 KB, 784x232 - prohlédnuto 575 krát.)
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 04.12.2015, 11:42 » |
|
Nepoznám pripojovacie podmienky všetkých distribútorov, ale v takýchto polemikách chce mať môj distribútor(VSDS) jasno ešte pred uzatvorením zmluvy o pripojení, a preto požaduje aj revíziu celej elektroinštalá cie, nielen vývodu z elektromera. Čo schváli, to platí. Výňatok z Podmienok: Elektrická prípojka do káblovej nn siete Po odovzdaní všetkých požadovaných podkladov žiadateľom, bude žiadateľovi zaslané vyjadrenie k projektovej dokumentácii a elektrická prípojka do káblovej nn siete bude realizovaná do 45 dní. Následne budú žiadateľovi zaslané doklady o odbornej prehliadke a odbornej skúške elektrickej prípojky. Poznámka: Realizáciu odberného zariadenia vrátane odbornej prehliadky a odbornej skúšky si zabezpečí žiadateľ o pripojenie na vlastné náklady. Správou z tejto prehliadky (Správa o odbornej prehliadke a skúške elektrického zariadenia) žiadateľ dokladuje bezpečnosť odberného zariadenia pri uzatváraní Zmluvy o pripojení. Pod odberným zariadením sa rozumie kábel od prípojkovej skrine k elektromerovém u rozvádzaču, elektromerový rozvádzač v zmysle podmienok merania, kábel od elektromerovéh o rozvádzača k napojenie objektu a elektroinštalá cia samotného objektu. Ak sa prípojka použije už na výstavbu objektu, odporúčame kábel od prípojkovej skrine k elektromerovém u rozvádzaču a samotný elektromerový rozvádzač vybudovať ako trvalý a z neho napojiť dočasný rozvádzač, na ktorý sa budú pripájať stavebné stroje a zariadenia.Tak to vás musí rozvoďáci milovat. Strašně dobře se to cpe do elektroměru  Elektromer je nato vybavený. Vybavený by mal byť aj zamilovaný obvoďák. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.12.2015, 13:05 » |
|
To, že to tam jde nacpat neznamená, že to tam cpát musím. Norma i připojovací podmínky mi dovoluje Cu 6 PEN, pro zatížení 25A ve zdi mi kabel vyhoví i průřezem. Jak mám investorovi odůvodnit navýšení průřezu (tedy ceny i pracnosti)?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 04.12.2015, 14:07 » |
|
To není pravda.
Uvedl jste správně článek normy, ale některým diskutujícím toto bohužel nestačí (nebo neumí číst český text?), ačkoli téma již zde bylo x-krát probíráno. Dojdou k závěru, že norma je blbě napsaná. Podobná stanoviska pozoruji i v tématech na dalších vláknech. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Maroš Klein

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 04.12.2015, 21:55 » |
|
To, že to tam jde nacpat neznamená, že to tam cpát musím. Norma i připojovací podmínky mi dovoluje Cu 6 PEN, pro zatížení 25A ve zdi mi kabel vyhoví i průřezem. Jak mám investorovi odůvodnit navýšení průřezu (tedy ceny i pracnosti)?
Situácia, že budete musieť môže nastať veľmi ľahko, pozrite si napr. podmienky čez-u. Distribútori dobre normu poznajú, 6-ka pre nich nemusí byť záväzná. Táto možnosť v NA vyzerá ako ich ukážková loby. Podľa svojich podmienok môžu požadovať aj 10-ku, držal by som sa teda radšej ich podmienok ako normy. Aj preto som vám citoval podmienky nášho distribútora.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|