Tomáš Čejka--
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 03.08.2013, 13:33 » |
|
U sousedů dělali celkovou rekonstrukci panelákového bytu včetně el. rozvodů. Jaký má význam táhnout kabel (CYKY 5Cx 2,5) ze stoupaček na chodbě do bytového rozvaděče, když N je ve stoupačkách na chodbě nezapojen a jen tak tam trčí do prostoru?
|
|
|
|
Lukáš Malík
Neverifikovaný uživatel @5

Montáže a opravy elektro do 1000V, §8
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 03.08.2013, 15:15 » |
|
Nejspíše je asi použit jako přívod do bytu. Pak ovšem nerozumím, proč kabel 5x2,5  I kdyby to bylo v TN-S, tak je to málo. Pokud je to teda 5x2,5.
|
Domovní a bytové elektroinstala ce. Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT, specializace na STA stanice, TV a SAT rozvody bytových a rodinných domů TV a SAT technika - prodej, servis
|
|
|
Tomáš Čejka--
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 03.08.2013, 15:23 » |
|
to 2,5 jsem bral podle oka mě spíš zajímalo k čemu je tam ten modrej když je jen v luftě
|
|
|
|
|
|
Tomáš Čejka--
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 03.08.2013, 15:52 » |
|
aha díky za info
|
|
|
|
solimek
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 03.08.2013, 19:12 » |
|
Protože rozdělení soustavy TN-C na TN-C-S je provedeno až v bytovém rozvaděči a ne na svorkovnici za elektroměrem. Proto "visí" modrý v luftě a je použit jenom ZŽL coby PEN vodič.
A co průřez vodiče PEN?
|
|
|
|
Lukáš Malík
Neverifikovaný uživatel @5

Montáže a opravy elektro do 1000V, §8
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 03.08.2013, 19:20 » |
|
Nejspíše je asi použit jako přívod do bytu. Pak ovšem nerozumím, proč kabel 5x2,5  A proč jsem to nejspíše psal, že? Otázka nezněla na průřez PEN vodiče. My víme, že je to špatně, p. Čejka už to asi taky ví, jen asi jeho soused to neví anebo jeho elektrikář to neví. Nebo ten to možná ví, ale pokud věděl, že soused neví, tak bylo vymalováno... 
|
Domovní a bytové elektroinstala ce. Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT, specializace na STA stanice, TV a SAT rozvody bytových a rodinných domů TV a SAT technika - prodej, servis
|
|
|
solimek
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.08.2013, 19:25 » |
|
Pane kolego, nemusíte se hned čertit. Když nevíte, komu odpovídáte (nevíte jaké má znalosti), je dobré říci jasně, co a proč není dobře.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 03.08.2013, 20:26 » |
|
Řekl bych, že jste v tom udělali panu Čejkovi docela pěkný guláš 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 03.08.2013, 21:16 » |
|
Také to může být neznalostí tazatele a plete si průměr s průřezem vodiče....  Jen pro neznalé: Průměr 2,1mm odpovídá průřezu vodiče 4mm. Průměr 2,8mm odpovídá průřezu vodiče 6mm.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 03.08.2013, 22:24 » |
|
Jaký dotaz taková odpovéd, věštecká koule mě v těchto tropech nefunguje
Škoda. Kdyby křišťálová koule fungovala, mohl bys zjistit proč tolik tazatelů na tomto webu má příbuzné, sousedy, kamarády,... kteří mají problém nebo něco zpackaného...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Tomáš Čejka--
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 04.08.2013, 08:52 » |
|
Ten kabel 5Cx2,5 jsem pouze typoval takže na něho neberte ohled mě jen zajímalo proč je tam ten modrej když tam vůbec k ničemu není(teda podle mě).Protože také plánujeme rekonstrukci jádra a el. rozvodů tak jsem se chtěl optat, protože mě to zarazilo.Nebyl by lepší KABEL CYKY 4B, i kvůli ceně?
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 04.08.2013, 09:31 » |
|
... .Nebyl by lepší KABEL CYKY 4B, i kvůli ceně?
NEBYL! Již více než 15 let všechna vydání (edice) ČSN 33 2000-5-54 požadují PEN minimálně 10mm2 Cu (nebo 16 mm2 Al). Opravdu si myslíte, že CYKY 4x10 je levnější než 5x2,5...? Osobně si myslím, že přívod od bytu 5x 2,5mm2 není dobrý nápad i "kdyby byl zapojen správně v síti TN-S"! 5x4mm2 minimum, 5x6mm2 optimální řešení, pokud projektant nenajde důvod pro jiné řešení.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|