Pavel Boháč
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 27.12.2015, 11:11 » |
|
Chci přemístit elektroměr dvoutarif do plotu cca 40m. Nechci hliník. Jaký nejmenší průřez kabelu mohu použít? Potřebuji ho zakopat a vyzdít kapličku sloupek. Místní elektrikář mi řekl, že CYKY 10x5mm2 a ovládací CYKY 1,5x2mm2 je minimum.
Od elektroměru k rozvaděči v domku by snad mohla být i CYKY 6mm2.
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 27.12.2015, 14:38 » |
|
ČEZ chce 4x od pojistkové skříně do elektroměrovéh o rozvaděče. Pak už můžete táhnout 5x.
Má to ale jednu nevýhodu. Pokud chcete tento přívod zrevidovat, musíte rozplombovat svorkovnici PEN, abyste mohli změřit izolační stav mezi PE/N.
Myslím, že rozdělit vodič PEN až v jističové skříni v domě není problém, takže bych se přikláněl k tomu, aby se táhlo 4x až do domu.
Co se týče průřezu, norma i připojovací podmínky dovolují CYKY-J 4x6 až do jističové skříně. V případě rodinného domu je ovšem žádoucí táhnout 4x10, je to obvykle větší vzdálenost než u bytu a nikdy nevíte, kdy se vám bude vyšší průřez hodit.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 27.12.2015, 16:57 » |
|
Vše, co tu padlo, beru. Ale za předpokladu, že to je běžná přípojka, běžný rodinný domek,... Umím si představit i stav, kdy bude v domku "komplet vše na elektriku", k tomu nějaká dílna, takže tam bude podle toho i vyšší jištění a 5x 6mm2 by nemuselo stačit.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 27.12.2015, 17:08 » |
|
Nevím jak ČEZ, či PRE, ale u EONu zásedně 4x, to jest PEN do domu a až tady dělit. Potom tedy CYKY-J 4x10 mm2.
Nerad s Vámi nesouhlasím, ale mýlíte se. Připojovací podmínky Eon 6/2013, strana 7, čl.4.1 viz příloha. U ČEZ je to tuším stejné. U PRE si nejsem úplně jistý. Ale PEN jde přes elektroměr a za elektroměrem ve vývodové (neplombovateln é) části, už může být provedeno rozdělení. Pro tazatel: Tohle se tu řeší minimálně jednou za 14 dní. Pořád dokola. Další věc: Nechci hliník. Jaký nejmenší průřez kabelu mohu použít? Potřebuji ho zakopat a vyzdít kapličku sloupek. Místní elektrikář mi řekl, že CYKY 10x5mm2 a ovládací CYKY 1,5x2mm2 je minimum. Od elektroměru k rozvaděči v domku by snad mohla být i CYKY 6mm2.
Hliník např AYKY 4x16, 4x25 nemusí být špatná volba... Elektrikář může klidně osadit hotový pilíř a nemusíte nic vyzdívat např ER212/NKP7P od DCK (nedoporučuju, blbě se připojuje), ESTA... kabel 10x5mm neznám...1,5x2mm taky neznám. Pravděpodobně měl na mysli 5x10mm a 2x1,5mm... Nezaznělo tu to nejpodstatnějš í. A to jak daleko je ER/HDS od domovního rozvaděče. A jak velký je instalovaný příkon. Toto jsou asi nejdůležitější parametry. Pak jeden neméně důležitý a to je jaká je impedance v místě připojení, taky by to mohlo být důležité. Jak vidíte ono to není jen o tom zakopat elektroměrák a nějakej kus kabelu...
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Pavel Boháč
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.12.2015, 17:17 » |
|
 vám všem. Informace byly naprosto dostačující. Pavel
|
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 27.12.2015, 17:58 » |
|
Fakt je, že mám před sebou podmínky EON 1.4.2011 Ale ať se dívám na schémátka v příloze jak se dívám, tak vždy vidím, že na výstupu z ELM rozvaděče je vždy PEN + fáze. Navíc vycházím i z toho, jak jsou "vyšívány" originál ELM rozvaděče. Bavíme se o nejběžnější síti TN-C. Tak kde se tedy pletu?
PS: do elektroměru jde u EONu vždy samostatný "N"
Ano ve schématech je vždy nakreslen odvod 4x. Ale textu se píše, že odvod může být TN-C-S. Tedy nevidím problém v tom aby odvod byl 5x. Toto používám v bytech. U RD zásadně 4x. Pletete se jen v tom slůvku zásadně. Ano u Eonu a Čezu jde do elektroměru N. u PRE jde PEN přes elektroměr.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 28.12.2015, 01:06 » |
|
Podle mého názoru se ztráty v kabelu s měděnými vodiči o průřezu 6mm2, dlouhém 40 metrů, oproti stejně dlouhému kabelu s měděnými vodiči o průřezu 10mm2, mohou zvýšit asi tak do 1% ze spotřebované elektrické energie rodinného domku.
Tak to vezměme technicky: Pokud vycházím z prvotního dotazu, víme, že je dvojsazba, ale nevíme jaká, nevíme jaký hlavní jistič, nevím nic moc... ale řekněme, že vezmeme hlavní jistič 25A, vezmeme dobu využití maxima z nějaké fiktivní spotřeby a z ní pak podle ČSN 341610 vypočteme dobu plných ztrát... První dvě varianty pro kabel 4x10 a 4x6 za těchto podmínek: Sazba D25d uvažuji průměrnou cenu 5Kč, nejvíc spotřeby je mimo nt fiktivní spotřeba cca 5000kWh, z toho doba využití maxima 350h (po zaokrouhlení), doba plných ztrát 80h 3. a 4 varianta pro kabel 4x10 a 4x6 za těchto podmínek: Sazba D45d uvažuji průměrnou cenu 2,7Kč, fiktivní spotřeba cca 1000kWh, z toho doba využití maxima 625h, doba plných ztrát 160h Pořizovací náklady se budou lišit jen cenou kabelů, tu jsem nastřelil tak aby se cca přibližovala realitě....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28.12.2015, 08:16 » |
|
Tak to vezměme technicky:
Pořizovací náklady se budou lišit jen cenou kabelů, tu jsem nastřelil tak aby se cca přibližovala realitě....
Jen jsem si zkusil do přiložené tabulky dosadit trošku jiné hodnoty, abych věděl jak dalece jsem se zkušenostním odhadem přepočítal, když jsem nedávno podobnou situaci řešil s kabelem CYKY 4x16... Rozhodujeme se buď na základě zkušeností, anebo na základě analýzy. Je vidět, že Lukáš k tomu přistupuje profesionálně.
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 28.12.2015, 08:57 » |
|
Honzo, já to taky většinou "řeším" intuitivně a bez nějakého velkého přemýšlení dávám 4x10, pokud to je běžná záležitost. Pokud jsou delší vzdálenosti nebo je to někde na konci sítě, kontroluji si smyčky a úbytky. U RD je většinou doopravdy nejekonomičtěj ší osadit nejmenší kabel který vyhoví technicky, ale pokud uvažujeme s nějakou rezervou do budoucna, kde by 6mm2 mohlo za určitých okolností být pro 32A už málo, a vzhledem k tomu, že 40m přípojka bude stát komplet kolem 35-45tkč a cena kabelu (resp. rozdíl mezi nimi v tomto případě) z toho tvoří nějakých 1600Kč, tak bych toto taky naprojektoval s 4x10.
Samozřejmě u průmyslu je to už jinak... Naposledy jsme realizovali přípojku 1600A pro halu strojního obrábění a lakovnu. Tehdy jsme se ze spotřeb dostali k tomu, že jsme poměrně rychle skopali návrh projektanta ze stolu, byť byl technicky v pořádku, vyplatilo se navýšit průřez navržených kabelů o jeden stupeň a jeden potah přidat, byť to bylo investičně cca 320tKč navíc, došli jsme k tomu, že by se to na ztrátách mělo vrátit během 3-4 let...
Občas ale není od věci se na to podívat hlouběji a oprášit znalosti, který člověk až tak často nevyužije...
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 28.12.2015, 09:27 » |
|
Ten kabel CYKY 4x16 jsem řešil pro dům se 4. b.j. kde jistič byl 32A....
U větších odběrů se analýza vyplatí, kde je dobré brát minimálně 5 parametrů. Nedávno jsme také řešili trafo 1600 kVA a propojení na HR z trafa bylo navrženo 3x(3xAYY 400) . Nějak se mi to nezdálo a vyšlo mi 3 x ( 4xAYY 500). Obvykle se volí 1,1-1,2 A /mm2. Ale to je jen hrubý odhad.... A nezdálo se mi to jen proto, že takové propojení je u traf 1000 kVA a při plném zatížení a měření termovizí to bylo mírně za hranou. Často se vyplatí pohrát se s výpočty na hospodárný průřez, případně i změnu technologie seskupení kabelů. Ale to je již moc silová elektrotechnik a i když principy jsou stejné jak pro kabely 4x6, nebo pro průřez 500 mm2
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
|