|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 24.07.2014, 13:10 » |
|
Nevím, jak na Slovensku, v ČR je vyjímka pro vedení do a z elektroměru. Viz ČSN 33 2000-5-54 ed. 3
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Kelbich

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 24.07.2014, 22:55 » |
|
Ale za HDS už je to jedno, tam už to není přímý spojení Cu a Al.
Tak tohle zase nechápu já. To je to spojeno snad něčím co tvoří obětovanou elektrodu, nebo proč to vlastně nevadí ?
|
IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 26.07.2014, 00:05 » |
|
Podle mne nevyhovuje. Pochybuji, že zároveň s výměnou kabelu, bude někdo řešit i dodatečné přizemnění. Na pohádky nevěřím. Jde o klasickou cestu, jak být levnější než konkurence a to za každou cenu. I když mám u sebe doma přizemnění, sám bych si to takovým kabelem nepřipojil, ale volil bych minimálně CYKY 10mm2. Myslím že každý ze znalých kolegů, k tomu najde dostatek dobrých důvodů.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 26.07.2014, 08:40 » |
|
Honzo, ale ten stávající střešník může být dost pádným argumentem proč 4x6.
Opravdu? A proč, jestli se smím zeptat? Kvůli průměru střešníku to asi nebude. Marně hledám pádný důvod k tomuto snížení průřezu, především vodiče PEN. Co impedance sítě, ubytek napětí, vzdálenost od posledního přizemnění PEN a pod.? Nejdřív musím znát všechny podmínky v místě, abych mohl něco takového provést. Odvolat se na vyjímku s tím, že je to v pohodě, bez znalosti místních podmínek, beru jako věštění. Toho bych se moc bál. Pro mě pořád platí, že minimum k RD je 4x10mm2 CYKY. Pak nemusím nic zásadnějšího řešit. Úspora v penězích, na těch pár metrech kabelu, je o ničem. PS: jen ještě připomenu, že se i zde objevují v diskusích témata o vyšších harmonických a podobně. Je potřeba i toto vzít v úvahu.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 26.07.2014, 12:51 » |
|
To už ale rozebíráme celou instalaci, .
Nee. Pokud není Elměrový rozvaděč přizemněn, týká se to celého HDV. .. použití kabelu CYKY-j 4x6 pro HDV, které v pořádky být může, ale taky nemusí. Pro přesné posouzení ale podklady nemáme.
Přesně o tom píšu. Jednoznačné může, není správnou odpovědí, na položenou otázku. Namísto komplikací, bych raději volil cestu "bezpečnou" tedy volbu kabelu, u kterého nemusím nic zásadnějšího řešit. Ale pořád nechápu, jak mě může limitovat ten nástřešák při výběru kabelu, u běžného RD.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 26.07.2014, 13:41 » |
|
OK, tak jinak, jen celou instalaci HDV a toho co prováděli. Jen jsem prolítl diskuzi, o uzemnění nikde ani zmínka, jen dotaz, jestli je možno pro HDV použít kabel 4x6 CU. Na to je odpověď "Ano, ale ........" a ještě jedna poznámka. tuším to psal kolega Svejkovský, je to národní výjímka ČR. Co je na SVK neumím říct. Střešním může výběr kabelu limitovat průměrem, neprostupným ohybem, ..... Třeba by šel vyměnit, třeba je to komplikované a je jednodušší uzemnit PEN.
Jen rychle D m 4x6 13,8mm 0,4kg/m 4x10 16,1mm 0,6kg/m
To něco málo přes dva milimetry může být u protahování značně znát.
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|