Janeček Lukáš
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 30.07.2010, 20:27 » |
|
Kaplička je od pozemku vzdálena 140m a budu používat 25A jistič,jakej mám použít průměr kabelu a jestli použít měd nebo hliník?
#112# Pokud vám někdo odpoví, tak bude uvádět průřez vodičů a nikoliv průměr kabelu. To by byl vnější rozměr pláště (obalu).
|
|
|
|
|
Radek Kroutil

OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 31.07.2010, 18:29 » |
|
TO: Janeček Lukáš Máte dvě možnosti. Buďto kabel AYKY 4 x 16mm2, nebo kabel CYKY 4 x 10mm2.
A počítáte i ztráty ve vedení? Tato vzdálenost je sice i na 10 v Cu vyhovující, ale roční ztráty oteplením jsou s rozdílem 4000,-, než při použití 4x16 v Cu Tady bych viděl šetření na nepravém místě
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 31.07.2010, 20:01 » |
|
Radku, to víš, že jsem to počítal. Vyšlo mi při použití kabelu CYKY 4 x 10 mm 2, délce 140 m, a při ceně 4,- Kč za 1 kWh, roční ztráta oteplením, tam i zpět, cca 10.900,- Kč. Při použití kabelu CYKY 4 x 16 mm 2 to dělá cca 6.800,- Kč. Takže to jenom pro doplnění. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
|
Radek Kroutil

OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 01.08.2010, 14:18 » |
|
To jsou velmi zajímavé hodnoty mohl by někdo z vás přiblížit jak jak jste k nim došli?
Ohmův zákon...  Jinak je tu na serveru k dispozici excelová tabulka k výpočtu, ale nevim, zda je přístupná i neverifikovaný m účastníkům. Nezlobte se, ale tuto tabulku vytvořil Ing.Kurka (podle vlastností dokumentu) a já ji sem bez jeho souhlasu nedám p.s. OSA je mrcha... 
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
Martin Mlkar
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 01.08.2010, 20:01 » |
|
Radku, to víš, že jsem to počítal. Vyšlo mi při použití kabelu CYKY 4 x 10 mm 2, délce 140 m, a při ceně 4,- Kč za 1 kWh, roční ztráta oteplením, tam i zpět, cca 10.900,- Kč. Při použití kabelu CYKY 4 x 16 mm 2 to dělá cca 6.800,- Kč. Takže to jenom pro doplnění.  S jakou jste počítal ekonomickou životností vedení a dobou plných ztrát?
|
|
|
|
tomáš buřival
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.08.2010, 21:46 » |
|
Kde se vzala velikost ztrát za rok, když nevím, kolik energie bude spotřebováno? Nebylo by lepší vztáhnout velikost ztrát na spotřebovaný výkon (kWh)?
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 01.08.2010, 23:08 » |
|
Nebylo by lepší vztáhnout velikost ztrát na spotřebovaný výkon (kWh)?
To nejde, protože spotřebovaný užitečný výkon je úměrny proudu, zatímco ztrátový výkon v kabelu je úměrný kvadrátu proudu. Poměr ztrát k užitečnému výkonu tedy není konstantní.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.08.2010, 07:29 » |
|
Na přívodním kabelu by se rozhodně šetřit nemělo. Měl by umožňovat i případné navýšení příkonu, respektive navýšení jističe před elektroměrem. Pro danou situaci bych osobně jako minimum viděl kabel CYKY 4Bx 16 nebo AYKY 4Bx 25. Není zapotřebí mít obavy z hliníkového kabelu, např. v distribučních sítích se hliník používá takřka výhradně. Všeobecně známé negativní vlastnosti hliníkových vodičů se týkají zejména vodičů slabších průřezů.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|