Miroslav Hladký
|
 |
« kdy: 31.10.2024, 12:34 » |
|
Sauna bude umístěna na konci zahrady a bude k delší přívod.
Délka kabelu = 60m Výkon saunových kamen = 9kW Uložení kabelu v zemi.
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 01.11.2024, 09:24 » |
|
Záleží na tom, jak má tazatel rád krtky a žížaly. Kolik jim bude chtít v zemi topit. Zásadní problém je ve ztrátách.
P.S. Tazatel by se měl registrovat, aby mohl případně odpovídat
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 01.11.2024, 09:50 » |
|
Tyto dotazy jsou těžko odpověditelné, navrhovatel kabelu má cca 30% šanci, že doporučí akurátní průřez, budto bude za kretena, protože soused vedle jede saunu na prodlužku a on má v zemi tisíce za 5x10, nebo naopak, že se topí zbytečně do hlíny. Pokud řešení osekáme od min a max, tak je na výběr 5x4 nebo 5x6, a opět, použiji 4=to už tam mohla být zrovna šestka Použiji 6=ježišmarjá, čtyrka by to taky utáhla
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 01.11.2024, 10:13 » |
|
Tyto dotazy jsou těžko odpověditelné, navrhovatel kabelu má cca 30% šanci, že doporučí akurátní průřez, budto bude za kretena, protože soused vedle jede saunu na prodlužku a on má v zemi tisíce za 5x10, nebo naopak, že se topí zbytečně do hlíny. Pokud řešení osekáme od min a max, tak je na výběr 5x4 nebo 5x6, a opět, použiji 4=to už tam mohla být zrovna šestka Použiji 6=ježišmarjá, čtyrka by to taky utáhla
Uvažujete přesně. Ony ty ztráty v případě napájení 3x3kW třífázově nejsou nijak zásadně rozdílné. Pouze u té 5x2,5 by mohl být problém s impedancí zkratové smyčky - to závisí na předcházejícíc h rozvodech.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 02.11.2024, 11:47 » |
|
Sauna bude umístěna na konci zahrady a bude k delší přívod.
Délka kabelu = 60m Výkon saunových kamen = 9kW Uložení kabelu v zemi.
Požadujete placené služby. Pošlete mi poptávku, já vám pošlu cenovou nabídku a můžeme pak uzavřít smlouvu o dílo. Nemám s tím problém.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 03.11.2024, 12:38 » |
|
Požadujete placené služby. Pošlete mi poptávku, já vám pošlu cenovou nabídku a můžeme pak uzavřít smlouvu o dílo. Nemám s tím problém.
Tak z hlediska smyčky, uloženi a dovoleného úbytku U, to dokáže spočítat kde kdo, mě by zajímal právě ten pohled ekonomický.
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 03.11.2024, 15:32 » |
|
No spočítať to vie naozaj hafo ľudí. Len kto z nich dá na to aj okrúhle razítko. p. Horský má pravdu. "Ekonomickosť" určuje Zs a k nej priradený prierez. Sauna 9kW nebeži 24/7
Moje myšlenka polopaticky: Oslovuje projektant v takových případech zákazníka ve smyslu ekonomické stránky průřezu kabelu, nebo tam doslova střelí "co vyjde na smyčku"?
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 03.11.2024, 16:50 » |
|
Ešte raz. Je to sauna. Možno ide 10x do roka x 2hodiny. Dôležitá je Zs a nie to, či kábel prekúri 10 alebo 50 centov za rok. Toto nie je valcovacia linka a optimalizácia prierezu. Tu je to lauter jedno
Nesouhlasím. Nevidím nikde specifikováno, zda bude provozována 2x ročně, nebo se zde budou scházet sousedi 2x v týdnu. Oboje je nyní možné. Osobně preferuji placenou službu, kdy se tazatel spojí s projektantem, poskytne mu všechny relevantní informace a ten mu připraví domluvenou variantu s ohledem na délku a uložení kabelu, nebo předpokládanou četnost využití sauny. Variantou je myšleno dle domluvy řešení s ohledem na minimální cenu, nebo ekonomiku provozu s výhledem třeba 5 nebo 10 let. Placenou variantu proto, že projektant bude ručit za správný návrh. Vnímám zásadní rozdíl mezi touto variantou a cestou - někdo na internetu říkal.....bez toho aniž by nesl za svůj názor jakoukoliv odpovědnost. Nejvíce problémů během revizí vzejde právě z řešení která "zvládne každý elektrikář". Jednou o tom s kolegy napíšeme snad knihu.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 04.11.2024, 09:54 » |
|
Nesouhlasím. Nevidím nikde specifikováno, zda bude provozována 2x ročně, nebo se zde budou scházet sousedi 2x v týdnu. Oboje je nyní možné.
Osobně preferuji placenou službu, kdy se tazatel spojí s projektantem, poskytne mu všechny relevantní informace a ten mu připraví domluvenou variantu s ohledem na délku a uložení kabelu, nebo předpokládanou četnost využití sauny. Variantou je myšleno dle domluvy řešení s ohledem na minimální cenu, nebo ekonomiku provozu s výhledem třeba 5 nebo 10 let. Placenou variantu proto, že projektant bude ručit za správný návrh. Vnímám zásadní rozdíl mezi touto variantou a cestou - někdo na internetu říkal.....bez toho aniž by nesl za svůj názor jakoukoliv odpovědnost.
Nejvíce problémů během revizí vzejde právě z řešení která "zvládne každý elektrikář". Jednou o tom s kolegy napíšeme snad knihu.
Pro mne, coby zákaznika je tento přístup top, mnohdy se člověk v rámci konzultace dozví mnohé pro něj skryté detaily či doporučeni i mimo vlastní dimenzi kabelu.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 04.11.2024, 16:21 » |
|
Pro mne, coby zákaznika je tento přístup top, mnohdy se člověk v rámci konzultace dozví mnohé pro něj skryté detaily či doporučeni i mimo vlastní dimenzi kabelu.
Přesně tak. Bohužel neskutečně často se setkávám s tím, že probírám se zákazníkem nějaký problém a když mu povím jak snadno a za pár korun to mohlo být vyřešené pokud by se to řešilo včas, je naštvaný že mu toto nikdo nenabídl, nebo že to s ním nikdo dopředu nekonzultoval. Přitom bývá často část viny i na něm, když dopředu neosloví zkušeného projektanta nebo technika a nezaplatí mu za technickou konzultaci. Často s lidmi probírám třeba různé možnosti dle jejich požadavků a financí. Dám několik návrhů a možností, zákazník si vybere a s podklady pak peláší k některému z projektantů (snad to jednu zvládnu i s tím projektem), už s celkem jasnou představou. Ve finále jsou všichni spokojení. Jak už bylo napsáno, nejdražší (nebo nejpracnější) na tom je ten výkop. Osobně (u sebe doma) bych tam ještě položil sběrnici pro vzdálené řízení a dohled nad saunou, nebo alespoň ovládací kabel, kterým bych mohl vzdáleně saunu spustit, či vypnout, nebo ji měl jinak pod kontrolou. Zároveň bych do výkopu položil vodovodní trubku a možná ještě pár dalších technologií na základě mých představ a místních podmínek. Doma mám takto využité výkopy na rozvod zásuvek po zahradě, nebo kohoutků na zalévání tak, že mi všude na cca 1300m2 zahradě postačuje 20m prodlužovák, nebo 10m zahradní hadice. A mnoho dalších vychytávek a nápadů mám ještě v" kapse" 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|